Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 25 glasov Ocenite to novico!
Britanski premierki Theresi May je uspelo zbrati dovolj glasov za zakonska dopolnila, ki so jih proevropski poslanci označili za "trdi brexit". Nov preizkus jo čaka kmalu, saj bodo poslanci glasovali še o zakonu o trgovini po brexitu. Foto: Reuters
Britanska vlada vztraja pri izstopu iz carinske unije po brexitu. Foto: Reuters
Kritiki dopolnil trdijo, da bodo ta spodkopala pred kratkim napovedan pogajalski položaj Združenega kraljestva. Foto: Reuters

Dodaj v

Mayeva tesno dobila glasovanje o izstopu iz carinske unije po brexitu

Nov preizkus za vlado bo glasovanje o trgovini
17. julij 2018 ob 11:17,
zadnji poseg: 17. julij 2018 ob 21:57
London - MMC RTV SLO, STA

Vlada britanske premierke Therese May je s tesno večino uspela na glasovanju v parlamentu in se izognila temu, da bi Velika Britanija po brexitu ostala v carinski uniji z EU-jem.

Poslanci spodnjega doma parlamenta so s 307 glasovi proti 301 zavrnili dopolnilo proevropskih poslancev iz vrst premierkinih konservativcev k novemu zakonu o trgovini, po katerem bi Velika Britanija ostala v carinski uniji z EU-jem, če se do 21. januarja naslednje leto z Brusljem ne bi dogovorila o prostotrgovinskem sporazumu z EU-jem.

Vlada vztraja pri izstopu iz carinske unije po brexitu, češ da bi obstanek v carinski uniji Veliki Britaniji onemogočil sklepanje prostotrgovinskih sporazumov z drugimi državami.

Je pa Mayeva danes izgubila glasovanje o drugem, po navedbah tiskovnih agencij nekoliko manj pomembnem dopolnilu k zakonu o trgovini o ureditvi področja zdravil po brexitu. Poslanci so namreč s 305 glasovi proti 301 podprli dopolnilo, po katerem bo Velika Britanija tudi po izstopu iz povezave ostala del evropskega regulativnega sistema za zdravila.

Poslanci podprli zakon o obdavčitvi
Poslanci so v ponedeljek s 319 glasovi za in 285 glasovi proti podprli zakon o obdavčitvi po brexitu (Customs Bill), ki bo Združenemu kraljestvu po poročanju CNN-a omogočil neodvisno trgovinsko politiko. Da je vlada Mayeve zadovoljila dovolj poslancev, je morala sprejeti tudi štiri dopolnila zakona evroskeptičnih poslancev, katerim je sicer po poročanju Guardiana še do nedavnega nasprotovala.

Odločitev vlade za podporo dopolnil, predlaganih s strani pristašev "trdega brexita", je močno razburila proevropski del konservativcev, ki so skoraj spodkopali odločitev lastne stranke. Med njimi je tudi zdaj že nekdanji minister za obrambna naročila v sklopu ministrstva za obrambo Guto Bebb, ki je odstopil s položaja, da je lahko glasoval proti dopolnilom.

Za vsakega izmed štirih dopolnil je namreč parlament glasoval ločeno – dva so zaradi nasprotovanj znotraj stranke podprli izjemno tesno, z le 303 proti 300 oziroma 305 proti 300 glasovom. Dopolnila Združenemu kraljestvu prepovedujejo, da pobira davke v imenu EU-ja, razen če začne to početi Unija, ter zagotavlja izstop Združenega kraljestva iz enotne carinske unije, poroča BBC.

Kritiki dopolnil trdijo, da bodo ta spodkopala nedavno napovedan pogajalski položaj Združenega kraljestva. Vlada medtem trdi, da so spremembe skladne z belo knjigo, v kateri je opredeljeno trgovanje z EU-jem v prihodnjih letih in ki predvideva, da bosta London in Bruselj obdržala skupna pravila za trgovanje z blagom.

Zakon o trgovini nov težek preizkus za vlado
Danes vlado čaka še glasovanje o zakonu o trgovini po brexitu (Trade Bill), ki vlado Mayeve tudi najbolj skrbi. Zakon naj bi Združenemu kraljestvu omogočil sklepanje novih trgovskih dogovorov po vsem svetu, vendar zagovorniki skupne carinske unije z EU-jem tudi temu zakonu odločno nasprotujejo.

Konservativcem zaradi razdora grozi razpad
Razdor znotraj konservativne stranke – pri štirih dopolnilih zakona je proti glasovalo med 11 in 14 poslancev – predstavlja velik izziv za Mayevo. Eden vodilnih zagovornikov brexita Jacob Rees-Mogg je dejal, da Mayeva lahko izbira med spremembo svojih načrtov glede brexita in razpadom konservativcev. "Neizogibna posledica parlamentarne matematike je, da bo morala spremeniti načrt, da bi ohranila enotnost stranke," je poudaril za britansko televizijo BBC.

Blair: Načrt vodi v zmeden brexit
Nekdanji premier Tony Blair iz vrst laburistov, ki velja za odločnega nasprotnika brexita, pa je načrte Mayeve označil za nesmisel, ki bi ga moral parlament odločno zavrniti. Ocenil je, da gre za "dobronameren načrt za izstop z minimalnimi motnjami v gospodarstvu", ki pa ne more delovati in bi vodil v "zmeden izid", ko bi Veliko Britanijo še naprej zavezovala pravilom EU-ja, a jih ne bo mogla spreminjati.

J. R., K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
Rasta75
# 17.07.2018 ob 11:34
No, le glejte, kako bo populistična desnica v treh letih spravila nekoč Veliko Britanijo na kolena.
Hijena
# 17.07.2018 ob 12:18
Kako velik vpliv na VB ima njena bivša kolonija ZDA, se vidi v tej farsi, ki se imenuje Brexit
Churchill W.
# 17.07.2018 ob 18:21
Meni je tale BrExit zmeraj manj jasen. A mislite, da Britancem je?
zeus-zengg
# 17.07.2018 ob 11:55
Vlada medtem trdi, da so spremembe skladne z belo knjigo, v kateri je opredeljeno trgovanje z EU-jem v prihodnjih letih in ki predvideva, da bosta London in Bruselj obdržala skupna pravila za trgovanje z blagom.
--------------
Mejeva se gre poceni mešetarja in skuša istočasno izztopiti in neizstopiti . Taki ,,šefi,, vlad napravijo daleč največ škode . Njena politiki ni nič drugega kot cincanje in krčevita borba za obstanek ...
vrtojb56
# 17.07.2018 ob 16:36
Pošteno so se storpediral.
Zdejkapopi
# 17.07.2018 ob 12:02
Konzervativci se razpadajo kot nasa desnica
bluppo
# 18.07.2018 ob 09:49
In kaj ima desnica s tem? Politiki delajo to, kar so ljudje izglasovali.

In desnica jih je pri odločitvi o glasovanju zavajala s populističnimi podatki in izjavami.
HOR
# 18.07.2018 ob 02:10
Zakaj se s Habermasom o prihodnosti EU ne strinjam povsem
"... Govorim o trdem odnosu te unije do Grčije, trdem odnosu do Italije, še prej do Irske, Španije, Portugalske, Malte in Slovenije, pa tudi o trdem odnosu do V. Britanije, ki si je zaželela zapustiti ta slab zakon. Ne želim si Evropske unije kot koncentracijskega taborišča, kjer pravila določajo in kjer so pazniki Nemci..."
ViR - več: DAMIJAN blog...
bluppo
# 18.07.2018 ob 09:46
1775 - Večina ozemlja današnjih ZDA spada pod krono UK
1776 - ZDA so svobodne
med 1776 in 2017 - ZDA se odločijo, da se bodo UK nekoč maščevale za preteklo kolonizacijo
2017 - UK se odloči za izstop iz EU, ZDA vidijo priložnost maščevanja
2018-202? - ZDA uresničujejo svoje maščevanje
nekje med 202? in 203? - UK spadajo pod ZDA

:)
Kako so lahko zelo oddaljeni trgi boljši od tistih čez plot je pa zanimivo vprašanje.
darko56
# 18.07.2018 ob 09:28
ko poslušam to poročevalko iz Londona imam že od prvega dne občutek, da zadevo gleda predvsem iz svoje perspektive. predvsem, kaj bo z njo po uveljavitvi brexita, oz. kašne pravice bo sploh še imela. in še nekaj. in to velja za cel svet, tudi Ljubljano. prestolnice niso država in na to vsi pozabljajo. potem, pa so vsi presenečeni, kako se je nerazgledana periferija odločila...
iRobert
# 17.07.2018 ob 13:05
@Zdejkapopi nevem s kerga planeta si padel, a kaj spremljaš politiko po Drnovšku ? Človeku ki je povezoval Levico. Od kar ga ni Leve stranke propadajo kot gobe po dežju in nastajajo nove ,ki propadejo itd itd itd... ko bi bila Levica vsaj približno tako stabilna kot desnica nebi mel težave z Sestavo vlade. Sicer sta pa dva primitivca na vrhu ki ne znata sestaviti vlade z skupnimi močmi, to je zmogel samo Drnovšek, povezati levico in desnico v eno vlado mislim. Zdaj trpentinšek sestavlja vlado, bomo vidli kako bo.
Roky89
# 18.07.2018 ob 20:48
@cartel

Ne nakladaj. Nihče ne pravi, da se ne da preživeti izven Unije. Gre se za to, da imaš kot njen član pravico trgovati, delati, živeti, študirati, potovati, projektirati, financirati, graditi, sodelovati in še več v vseh njenih ostalih članicah. Če si želiš teh možnosti, moraš pač biti član Unije.
Seveda se bodo britanci pobrali in delali dalje, ampak,... a ni škoda časa, denarja in človeškega kapitala, ki bo izgubljen v vmesnem času? A ni škoda priložnosti, ki jih kar naenkrat več ne bo?

Bodo pa pač bili zunaj in bodo pač zunaj prosperirali, ampak ne na naš račun.
MZ
# 18.07.2018 ob 08:30
@el CARTEL:

Imaš prav - v prvi vrsti smo vstopili zaradi svobodne trgovine, ne pa zato, da se bodo neizvoljeni komisarji na naših plečih igrali novo Sovjetsko zvezo.
Žal pa je za mnogo ljudi vse črno-belo...torej, če nisi z nami, si proti nam. Se še dobro spomnim, kako so nas tiste, ki smo glasovali proti vstopu v EU, nekateri pošiljali k Miloševiču, pa v Severno Korejo in ne vem, kam še vse.
lojal
# 18.07.2018 ob 07:57
Se mi zdi, da jim bo za izstop še prekleto žal. Če jih je pol za in pol proti, bi bilo potrebno razdeliti še državo :-)
Skippy
# 18.07.2018 ob 07:29
No, le glejte, kako bo populistična desnica v treh letih spravila nekoč Veliko Britanijo na kolena.

In kaj ima desnica s tem? Politiki delajo to, kar so ljudje izglasovali.
Skippy
# 18.07.2018 ob 07:28
Konzervativci se razpadajo kot nasa desnica

Razpada samo levi politični pol, zato pa imajo vsako krat "novi" obraz.
el CARTEL
# 17.07.2018 ob 12:01
komaj čakam da po britanskem izstopu in parih letih nestabilnost, britanci pokažejo svetu,d a se brez EU da tudi povsem normalno živeti.
to bo bruseljske birokrate še najbolj bolelo.

VB je namreč preveč pomembna trgovinska partnerica EU, da bi jo lahko EU "kaznoval" (brez da škodi samemu sebi).

hkrati pa upam,d a bo brexit dovolj veliko opozorilo birokratom v bruslju, da v EU nismo vstopili ker želimo,d a se nam države na vseh področjih vodijo iz bruslja s strani neizvoljnih komisionarjev,
ampak da smo vstopili ker želimo normalno trgovati z ostalimi narodi.
nočemo vlade v bruslju, nočemo združenih držav evrope, nočemo vtikanja bruslja v vse sfere življenja povprečnega EU državljana in nočemo skupne vojske.
Kazalo