Alenka Bratušek je ob prihodu v Bruselj odgovarjala le na vprašanja, povezana z brezposelnostjo mladih, kar je sicer osrednja tema dvodnevnega zasedanja predsednikov vlad 27 držav članic. Foto: BoBo
Alenka Bratušek je ob prihodu v Bruselj odgovarjala le na vprašanja, povezana z brezposelnostjo mladih, kar je sicer osrednja tema dvodnevnega zasedanja predsednikov vlad 27 držav članic. Foto: BoBo
Vrh EU o brezposelnosti mladih

"Vesela sem, da bo ena pomembnejših tem tega zasedanja zaposlovanje mladih. To je tudi velika prioriteta naše vlade. Vesela sem, da nam je, kot kaže, uspelo zagotoviti tudi to, da bo Slovenija upravičena do sredstev, o katerih danes govorimo," je povedala slovenska premierka.

Šest milijard za najranljivejše regije
"Bila bi bolj vesela, da bi bilo drugače, ampak žal se je brezposelnost mladih prav v Sloveniji lani najbolj povečala. Tako da sem res vesela, da nam bo to uspelo," je še dejala predsednica vlade ob prihodu na dvodnevni vrh Evropske unije v Bruslju.

Šest milijard evrov iz evropskega sklada za boj proti brezposelnosti mladih bo sicer na voljo regijam, ki so v letu 2012 imele več kot 25-odstotno brezposelnost mladih.

Okoli 10 milijonov za vzhodno Slovenijo
Revnejša slovenska regija vzhodna Slovenija tega merila ne izpolnjuje, vendar slovenska stran vztraja, da bi do sredstev kljub temu morala biti upravičena, saj je Slovenija lani med vsemi članicami imera največjo rast brezposelnosti. Slovenija računa lahko na okoli deset milijonov evrov, "kar ni veliko, seveda pa tudi ni malo", je pojasnila Bratuškova.

Splošna olajšava za zaposlovanje mladih
Premierka je izpostavila uvedbo splošne olajšave za zaposlovanje mladih, ki predvideva, da delodajalcu, če bo zaposlil brezposelno mlado osebo, ki je vsaj en mesec registrirana na zavodu za nedoločen čas, ne bo treba plačati socialnih prispevkov za obdobje dveh let.

Ta ukrep naj bi prinesel službo okoli 5.000 mladim, je pojasnila premierka. Gospodarstveniki si tega ukrepa, ki bo res pospešil zaposlovanje mladih, želijo oziroma ga pričakujejo, je še poudarila ob prihodu na vrh, na katerem bo v ospredju rekordna brezposelnost mladih.

Po vrhu še sestanek z Barrosom
V ospredju vrha EU-ja bo težava rekordne brezposelnosti mladih. Cilj je dogovor o oprijemljivih ukrepih, ki bi prinesli takojšnje učinke. Slovenska premierka Alenka Bratušek se bo po vrhu v petek sešla s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.

Vrh EU o brezposelnosti mladih