Evropska komisija je sporočila, da so na dveurni telekonferenci med Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) ter grškim finančnim ministrom Evangelom Venizelosom dosegli
Evropska komisija je sporočila, da so na dveurni telekonferenci med Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) ter grškim finančnim ministrom Evangelom Venizelosom dosegli "dober napredek". Foto: EPA

Strokovnjaki trojke bodo preučili njeno napredovanje pri uvedbi strogih varčevalnih ukrepov s ciljem zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja.

Evropska komisija je tudi sporočila, da so na dveurni telekonferenci med Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) ter grškim finančnim ministrom Evangelom Venizelosom dosegli "dober napredek", poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Z grškega finančnega ministrstva pa so sporočili, da se bo minister Venizelos s predstavniki omenjenih organizacij in institucij pogovarjal ta konec tedna v Washington na letnem zasedanju IMF-a.

Vrnitev strokovnjakov trojke pomeni pomemben korak k temu, da bi Grčija lahko dobila naslednjo, šesto tranšo posojila v višini osmih milijard evrov, ki sodi v sklop lani dogovorjene pomoči. Gre za dogovor o ad hoc mehanizmu za 110 milijard evrov posojil Grčiji v treh letih, od katerih 80 milijard prispevajo članice v območju evra, preostalo pa IMF.

Strokovnjaki trojke, ki izvajajo revizijo stanja grških javnih financ, so pred dvema tednoma začasno prekinili svojo misijo v Grčiji, potem ko so ugotovili, da Grčija, ki se je znašla povsem na robu bankrota, ne uresničuje svojih zavez, ki jih je dala v okviru odobrene pomoči. Grčija naj bi imela denarja le še do oktobra.