Evropska unija
Manfred Weber iz vrst bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) je evropski poslanec od leta 2004. Foto: Reuters
Od leta 2014 pa predsednik politične skupine EPP v Evropskem parlamentu. Foto: Reuters
Webru je čestitala tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters
Jean-Claude Juncker ne bo več predsednik Evropske komisije, na položaj je bil izvoljen leta 2014. Foto: Reuters
VIDEO
EPP za kandidata izbral M...

Dodaj v

Bo Junckerja nadomestil Nemec Manfred Weber?

EPP prepričan v zmago na volitvah naslednje leto
8. november 2018 ob 13:12,
zadnji poseg: 8. november 2018 ob 14:01
Helsinki - MMC RTV SLO, STA

Desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) je na kongresu v Helsinkih za kandidata na evropskih volitvah izbrala Nemca Manfreda Webra, ki bi v primeru zmage stranke postal predsednik Evropske komisije.

Manfred Weber je edinega tekmeca, nekdanjega finskega premierja Alexandra Stubba, premagal s 492 glasovi proti 127.

Vodilni kandidat EPP-ja volivcem obljublja Evropo, v kateri se bodo počutili doma in varne, ki ne bo projekt elit, temveč vseh državljanov. Obljublja jim novo poglavje za boljšo Evropo – brez jeze in strahu, temveč z optimizmom in upanjem, brez nacionalizma, temveč s solidarnostjo. Poudarja, da je treba ustaviti nezakonite migracije.

Weber iz vrst bavarske krščansko-socialne unije CSU je evropski poslanec od leta 2004, od leta 2014 pa predsednik politične skupine EPP v Evropskem parlamentu.

Za mnoge sporna zasnova
Sistem vodilnih kandidatov, ki je bolj znan po nemškem izrazu Spitzenkandidaten, je EU uvedel pred prejšnjimi evropskimi volitvami, da bi odtujeni evropski politiki nadel prepoznavni obraz in okrepil volilno udeležbo, tudi z obljubo po večji demokratičnosti. Vodilni kandidat naj bi namreč v primeru zmage svoje stranke na volitvah postal predsednik Evropske komisije.

Sistem je sporen iz pravnih in političnih razlogov. Predvideni cilj ni zagotovljen, saj voditelji članic, ki imajo glavno besedo pri tem, kdo bo predsednik Komisije, izpostavljajo, da med izidom volitev in to funkcijo ni samodejne povezave. Prav tako zamisel ni bistveno prispevala h krepitvi volilne udeležbe, spodbuja pa razpravo o evropskih temah in vnaša dinamiko v volilni proces.

Napovedali boj desnim populistom
Temeljno sporočilo EPP-ja s kongresa v Helsinkih je enotnost. "Skupaj, združeni, bomo zmagali na teh volitvah," je zatrdil nekdanji evropski komisar in francoski minister Michel Barnier, sicer glavni pogajalec EU-ja o brexitu, in opozoril pred evroskeptičnim evropskim poslancem, zagovornikom brexita Nigelom Farageem, ki da se najde "v vsaki državi". Barnier se je pred petimi leti tudi sam potegoval za naziv spitzenkandidata EPP-ja, a ga je takrat premagal Luksemburžan Jean-Claude Juncker, ki je nato tudi postal šef Komisije.

Konservativci napovedujejo oster boj desnim populistom, kot so vodja italijanske Lige Matteo Salvini, vodja francoske skrajne desnice Marine Le Pen in vladajoča poljska stranka Zakon in pravičnost (PiS) pod vodstvom Jaroslawa Kaczynskega. Evroskeptične sile tokrat predstavljajo večjo grožnjo uveljavljenim proevropskim silam kot kadar koli prej.

Enotnost podprl tudi Orban
Enotnost je v Helsinkih poudaril tudi madžarski premier Viktor Orban, ki je simbolično počastil spomin na pokojnega nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla, ta je Orbanovo stranko Fidesz povabil v EPP, in naglasil, da družina kljub nesoglasjem vselej drži skupaj. Ne merimo se po standardih levih strank, hoditi moramo po svoji poti, je pozval in izpostavil podporo Webru, ker ve, "kdaj je čas za razpravo in kdaj za enotnost". Pozval je tudi k odgovornosti za to, da EU uspe zagotoviti, da Britanci ostanejo notri, migranti pa zunaj.

V EPP-ju izpostavljajo, da bo njihov spitzenkandidat v volilni kampanji obiskal vseh 27 članic Unije, da bi bolje razumel skrbi Evropejcev. Prava kampanja se bo začela spomladi, v EPP-ju na volitvah naslednje leto pa računajo na zmago.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
conanbarbarian
# 08.11.2018 ob 14:13
Konservativci napovedujejo oster boj desnim populistom
Zakaj pa populisti ? Zato ker se bojujejo za obstanek nacionalnih držav, ker so proti multi kulti !
DrKult
# 08.11.2018 ob 15:05
Cartel, verjetno ne rabim posebej poudarjat, da sem proti odprtim mejam in da strogo nasprotujem toleranci do ilegalnih migracij. A Farage o migrantih laže, zavaja, stvari jemlje iz konteksta, da bi utrdil svojo poanto. Vsi fašistični sistemi pa so seveda v prvi vrsti ekonomski sistemi, ki bi jih lahko poenostavili z besedami "socializem za bogate in kapitalizem za revne". Gre za sisteme, ki nimajo regulacij in standardov, ki bi imeli malega človeka v mislih (npr. Prehranski standardi). Farage se zavzema za točno to. Seveda vse zelo spretno zapakirano v laži, da gre za bolj prosti trg itd.
Vse večkrat videno pri Trumpu. Od vseh davčnih reform je 90% pobralo zgornjih 1% bogatih in samo ne mi načeti s tem, da je to zato, da so lahko ZDA konkurenčne Nemčiji in Kitajski.
anny22
# 08.11.2018 ob 14:36
Saj slabšega od Junckerja je težko najti..ups, ne kličimo hudiča.
smukač
# 08.11.2018 ob 14:33
juhuhu Juncker gre domu.
Zlobni škrat
# 08.11.2018 ob 13:35
Brez Orbana je EPP samo še ALDE 2.0
lingam
# 08.11.2018 ob 16:19
Ko ti desničarski vernik obljublja "Evropo, v kateri se bodo počutili doma in varne, ki ne bo projekt elit, temveč vseh državljanov. Obljublja jim novo poglavje za boljšo Evropo – brez jeze in strahu, temveč z optimizmom in upanjem, brez nacionalizma, temveč s solidarnostjo.
Prekarna delovna mesta, davčne oaze, izvoz orožja na vojna območja, okoljska problematika, 1% proti 99%, kaj je že to?
firbec111
# 08.11.2018 ob 16:04
Vodilni kandidat EPP-ja volivcem obljublja Evropo, v kateri se bodo počutili doma in varne

samo počutili bolj varne ali bomo res bolj varni?
Lesnikovsok
# 08.11.2018 ob 15:42
Kdaj bodo volitve za predsednika evropske komisije? Kaj nismo v demokraciji?
luka83
# 08.11.2018 ob 15:10
Tragičnost EUja je v tem, da se predsenika EK, ki je pravzaprav predsednik EU, ne voli neposredno, kar je milo rečeno nedemokratično, če že ne kar diktatura največje partije v EU. Ta položaj bi moral biti neposredno izvoljen. Sicer bo vselej na oblasti nek interno izbrani vodja, ki je na čelu največje stranke v EU.
grenadir
# 08.11.2018 ob 14:38
Mah to je brez veze.... Naj EU za določen čas najame kakšnega sposobnega voditelja... Npr. Xia ali Putina, za kakih 5 let.... Morda pa v tem času tudi kakšen evropski politik razvije vsaj približno kakšno struno tam, kjer imajo pravi državniki hrbtenico in bi potem tako lahko prevzel funkcijo...
FancyBoy
# 08.11.2018 ob 15:25
Juncker je bil med najslabsimi moznimi.
oleander_in_pes
# 08.11.2018 ob 17:24
Tragičnost EUja je v tem, da se predsenika EK, ki je pravzaprav predsednik EU, ne voli neposredno, kar je milo rečeno nedemokratično, če že ne kar diktatura največje partije v EU. Ta položaj bi moral biti neposredno izvoljen. Sicer bo vselej na oblasti nek interno izbrani vodja, ki je na čelu največje stranke v EU.

Se še kdo spomni gospe Walstrom, pogajalke EU za TTIP, ki je izjavila, da ni odgovorna Evropejcem, ker ni bila izvoljena od njih?
AM
# 08.11.2018 ob 14:50
Končno. Je že čas, da ga nekdo zamenja.
oleander_in_pes
# 08.11.2018 ob 17:19
Gospod Weber zna povedati vse "ta prave" stvari, ki so muzika za ušesa volivcev - tako kot Macron in vrsta drugih, ki od izvolitve naprej spravljajo volilno telo v nemočno jezo...
Alchemist
# 08.11.2018 ob 16:19
To je tako grozen kandidat, da dvomim da bo obstal. Brez vsakrsnih izkusenj na izvrsnih funkcijah.
DrKult
# 08.11.2018 ob 15:50
Luka83, edini problem tega je, da bi vedno bil predsednik Nemec, Francoz ali Britanec (pred Brexitom), ker bi narodi vedno volili nacionalno. Predsednik EK je z namenom imenovan in ne izvoljen. Kdor pozna delovanje EU, itak razume to, da Komisija ni niko i ništa brez Sveta in Parlamenta. Oni so navadni tehnokrati, ki po naročilu Sveta sestavljajo zakonodajo, da bo skladna z vsemi zakonodajami članic in v interesu EU kot celote. Vsak zakon morata potem še potrditi Svet in Parlament.
semaino
# 08.11.2018 ob 14:43
Vodilni kandidat EPP-ja volivcem obljublja Evropo, v kateri se bodo počutili doma in varne, ki ne bo projekt elit, temveč vseh državljanov. Obljublja jim novo poglavje za boljšo Evropo – brez jeze in strahu, temveč z optimizmom in upanjem, brez nacionalizma, temveč s solidarnostjo. Poudarja, da je treba ustaviti nezakonite migracije.

Kaksen kandidat. Ce bi on bil namesto Junckerja, se Hr ne bi sprenevedala niti bi VB glasovala o izstopu iz EU!
praetor
# 08.11.2018 ob 14:39
Karakterno prešvoh kandidat za to funkcijo, dolgoročno slab za EU.
el CARTEL
# 08.11.2018 ob 14:28
Komisije, izpostavljajo, da med izidom volitev in to funkcijo ni samodejne povezave

no demokracije v EU je bolj malo, vsaj tiste prave,
a tako bi vsaj nekdo iz stranke, ki je zmagala volitve, potal predsednik komisije.

ja, ni povezave saj nihče ni zanj volil da postane predsednik komisije, a je vsaj volil za stranko, medtem ko so junckerja nastavili.

je pa seveda sistem slab ravno iz razlogov, ker se niti več ne pretvarja, da je demokracija.
kapljač
# 08.11.2018 ob 19:08
Sam Nemca ne!
ni maitre
# 08.11.2018 ob 17:42
Upam, da se na naslednjih volitvah vsaj prepolovi število Epp parlamentarcev, ker od njih ni nič od nič.
josh k.
# 08.11.2018 ob 15:59
Bo Junckerja nadomestil Nemec Manfred Weber?

Če ga nese toliko kot on ali celo več, potem je lahko predsednik EU komisije.
Tomazzzinho
# 08.11.2018 ob 15:36
Junker je car. Močno povečal prihodke od prodaje alk. pojač v EU. To je pa tud vse... A ni dost...?
Aprila
# 09.11.2018 ob 21:21
"Se še kdo spomni gospe Walstrom, pogajalke EU za TTIP, ki je izjavila, da ni odgovorna Evropejcem, ker ni bila izvoljena od njih?"
Misliš da imaš v mislih narobno osebo, razen če sta dva primera tega, kajti Anna Cecilia Malmström, evropska komisarka za trgovino (European Commissioner for Trade), je bila tista ki je izjavila: "I do not take my mandate from the European people." Besede ki jih je kasneje zanikala.
oleander_in_pes
# 08.11.2018 ob 20:55
Rabimo red in disciplino.

Govorite zase osebno?

Mene, priznam, ta zimzeleni germansko-romanski casting za najvidnejše vloge ne očara.
.
Simba
# 08.11.2018 ob 20:12
soleti: "Rabimo red in disciplino."

to je bilo v prejšnjem stoletju predno je balkan množično zmigriral gor (od turčije naprej)...
zdej je isto s*anje, drugo pakovanje...
zamudnik
# 08.11.2018 ob 18:20
A to je ta, ki nas je pred par meseci počastil z razglasom svoje kandidature v nemščini, angleščini in francoščini? Jaz ga že zaradi ignoriranja vsega slovanskega sveta iz principa ne bi podprl.
RYAN
# 08.11.2018 ob 17:22
če ni naše je že sporno, če nisi naš si populist. če nisi....... spi.,ite pa se enkrat že naučte delat za isto mizo
lingam
# 08.11.2018 ob 16:35
AM 08.11.2018 ob 14:50
"Končno. Je že čas, da ga nekdo zamenja."

No ja, glede na to, da je iz iste politične skupine???
Arndovia
# 08.11.2018 ob 14:21
Mocno upam da se bodo odlocili za Finca Alexandra Stubba ... Ze zaradi simbolike.

Manfred je sicer OK politik ampak za bozjo voljo vsaj na simbolni ravni naj vodi EU nekdo drug kot pa Nemec! Finec je v tem smislu boljsa alternativa. Plus se simpaticno deluje. Seksi. Mladostno. Sportno. Pahor 2.0. :P
Doruk
# 08.11.2018 ob 14:16
Zna bit, da to niti ne bo tako dobro. Kljub za pozicijo nenavadnim gestam in navadam, pa tudi nepriljubljenosti v določenih članicah, se mi zdi, da je Juncker fejst dečko.
GORILA
# 09.11.2018 ob 08:14
No ja, glede na to, da je iz iste politične skupine???

...ki je prepričana, da bo na volitvah zmagala... kaj pa če ne bo?
cairns
# 08.11.2018 ob 22:58
Bo Junckerja nadomestil Nemec Manfred Weber?

Vsekakor. Na inavguraciji pa mu bodo zaigrali Prusko slavo:

https://www.youtube.com/watch?v=f_6AQA4u
zD0
cairns
# 08.11.2018 ob 22:53
Bo Junckerja nadomestil Nemec Manfred Weber?

Juhu. Bravo. Nemčija bo popolnoma kontrolirala EU.

Hitro eno slavnostno koračnico v nemško čast.

https://www.youtube.com/watch?v=lYcYdqTk
bxw
DrKult
# 08.11.2018 ob 16:30
Cartel: "vendar zdnji odgovor je bil totalno nezadovoljiv.
vprašanje je bilo kako točno je farange fašist... ok očitno podpira "kapitalizem za revne, socializem za bogate" a ga to ne naredi nič drugačnega od vseh mainstream ideologov neoliberalizma (vsi so podpirali nižje davke svojim bogatunskim kolegom in bankirskim kolegom so gledali skozi prste)

ampak ali je to res zadosten pogoj da si fašist.
lahko bi raztegnil to tezo in rekel, da je fašizem totalitaren sistem, da pa "kapitalizem za revne, socialzem za bogate" ni nič manj totalitaren in posledično potegnil enačaj med njima.

ampak še vedno manjkajo nekatere pomembne lastnosti fašizma, bi rekel."

Če ti kaj pomaga, je manj fašistoiden od Salvinija, Orbana in Trumpa. Mislim, da je to predvsem posledica tega, da je Britanc in sr mora bolj bremzat, če hoče ostat popularen. Je pa mogoče dovolj povedno to, katere stranke podpira po Svetu - Le Pennovo, Orbana, AfD, Trumpa, Salvinija etc.
To so populistični fašistoidni politiki. Pa sem proti migracijam. Zelo proti. Ravno zato mi je Weber všečen kandidat. Reče Bobu Bob, a ne širi sovraštva. Ne gradi na pompoznosti in grandioznem demoniziranju vsega kar je tuje.
slovenc1
# 08.11.2018 ob 16:27
Neposredne volitve predsednika EK bi bile smiselne če bi uvedli(sicer nenavadni)elektorski sistem,ki je v ZDA v uporabi za predsedniške volitve. Na nivoju predsedniških volitev je zamer sicer popolnoma neustrezen in zastarel,pri volitvah predsednika EK pa bi bil bolj smiselen,ker bi nevtraliziral velike razlike v številu volilcev med Nemčijo,Francijo,Italijo,Španijo na eni strani,in med Slovenijo,Latvijo,Hrvaško,Malto,Ciprom na drugi strani. Pokazalo bi se koga je podprla določena država in bi torej princip imenovanja ostal na približno podobni ravni kot do zdaj.
Murko
# 08.11.2018 ob 15:33
Pa ne, da ga jetra izdajajo?
slovenc1
# 08.11.2018 ob 14:27
Glede na javnomnenjsje ankete najverjetneje da. Upam na to,da bo boljši predsednik EK kot Juncker. Kot izkušeni parlamentarec v EP ima dobre predispozicije za to.
Alchemist
# 09.11.2018 ob 14:16
Nedaj bože.
prizemljen
# 09.11.2018 ob 09:23
Arndovia
Plus se simpaticno deluje. Seksi. Mladostno. Sportno. Pahor 2.0. :P

In to so za vas reference?

grenadir
Naj EU za določen čas najame kakšnega sposobnega voditelja... Npr. Xia ali Putina, za kakih 5 let....

Potem je Orban idealen.
nikhrast
# 09.11.2018 ob 02:55
Pa zakaj volitve, saj v parlamentarni demokraciji ne izvolimo premiera ali predsednika vlade.
Saj v Sloveniji tudi nismo izvolili Šarca za premiera, zmagujoča stranka ga izbere.
soleti
# 08.11.2018 ob 19:31
Švabi so v redu.. Rabimo red in disciplino.
poupette
# 08.11.2018 ob 19:24
Kapljac in drugi- zakaj ne nemca?
vranek
# 08.11.2018 ob 16:19
Zelel bi, da se ti kmetje malomumamnejomiz vodstva EU. juncker in ta german??? Ne! Dovolj je te nemske nizkocenovne pokitike!
el CARTEL
# 08.11.2018 ob 15:41
DrKult @ ti si eden redkih komentatorjev, čigar mnenje spoštujem (čeprav se ne strinjava vedno, kar je normalno)

vendar zdnji odgovor je bil totalno nezadovoljiv.
vprašanje je bilo kako točno je farange fašist... ok očitno podpira "kapitalizem za revne, socializem za bogate" a ga to ne naredi nič drugačnega od vseh mainstream ideologov neoliberalizma (vsi so podpirali nižje davke svojim bogatunskim kolegom in bankirskim kolegom so gledali skozi prste)

ampak ali je to res zadosten pogoj da si fašist.
lahko bi raztegnil to tezo in rekel, da je fašizem totalitaren sistem, da pa "kapitalizem za revne, socialzem za bogate" ni nič manj totalitaren in posledično potegnil enačaj med njima.

ampak še vedno manjkajo nekatere pomembne lastnosti fašizma, bi rekel.
Gully Foyle
# 13.11.2018 ob 18:51
Evropsko Unijo so nam prodali, kot ekonomsko inštitucijo z le xunanjo kontrolo na mejah.
In kaj se je izkazalo, da smo kupili? Nadvlado, ki jo ne volmo in ti diktira, kak helikopter imaš lahko za reševanje v gorah, kako formiraš državni prorqčun in ti na slilo vsiljuje migrante.
Po vojski nam bi vsilili še policijo, ki bi lovila "nedemokratične" skrajneže.
oleander_in_pes
# 10.11.2018 ob 20:06
Res je, Aprila. Ne vem, kako sem se tako nesrecno zatipkal ...
Springbok
# 09.11.2018 ob 08:51
Kdor ne želi "Rabimo red in disciplino." Manfreda Webra za prihodnjega predsednika Komisije, na naslednih volitvav EP ne sme voliti za SDS, NSi ali SLS.
Sonce.sije1
# 09.11.2018 ob 00:25
Upam, da bo naredil red v EU.
slovenec5
# 08.11.2018 ob 17:29
Skrajni čas. Končno pravi človek za to mesto!
Kazalo