Matej Tonin je v pogovoru za TV Slovenija dejal, da je pripravljen kandidirati za evroposlanca. Foto: BoBo/Borut Živulović
Matej Tonin je v pogovoru za TV Slovenija dejal, da je pripravljen kandidirati za evroposlanca. Foto: BoBo/Borut Živulović

V Gibanju Svoboda so že sklenili prvi krog evidentiranja kandidatov, a o imenih še ne morejo govoriti. Robert Golob sicer pravi, da se želijo profilirati kot stranka, ki bo v Bruslju dejavno zagovarjala politiko miru. V Levici bodo postopke evidentiranja sklenili konec januarja, imajo pa že izoblikovana programska izhodišča. V SD-ju še potekajo evidentacijski postopki, kandidatov pa je veliko. Tudi oba njihova evropska poslanca že aktivno delujeta na terenu.

"Zagotovo bom osebno, ne glede na to, da ne bom na tej listi, skušala v kampanji kot nekdo, ki pozna evropsko politiko, sodelovati in doseči dober izid," je za Televizijo Slovenija povedala predsednica SD-ja in zunanja ministrica Tanja Fajon.

Ljudska stranka je za nosilca svoje liste postavila Petra Gregorčiča. Anže Logar je pred novim letom zavrnil možnost svoje kandidature. V Novi Sloveniji še ni jasno, kdo bo nosilec liste, je pa želja Mateja Tonina, da bodo na listi tako Ljudmila Novak, mlajši del članov poslanske skupine kot tudi sam.

"Če bo stranka presodila, da je to dobro za stranko, sem seveda pripravljen kandidirati in opravljati naloge evropskega poslanca. Zagotovo naš mandat ni ogrožen, bomo pa delali za dva," je povedal predsednik NSi-ja Tonin.

Milan Zver in Romana Tomc bosta znova kandidirala na listi SDS-a, je danes potrdil Milan Zver. Evidentiranih imajo sicer 23 kandidatov, glavne teme njihove kampanje pa bodo osredotočene na varnost, nezakonite migracije in racionalnejši pogled na zeleni prehod. "Verjamem, da imava izkušnje in znanje, da prispevava k ugledu SDS-a znotraj EPP-ja in Evropskega parlamenta. Izvršni odbor bo imel sladek problem – izbrati ekipo med tolikšnimi nominiranci," je povedal SDS-ov evroposlanec Zver.

V evropsko tekmo pa skoraj gotovo vstopa tudi kočevski župan Vladimir Prebilič. Kot pravi, pogovori o skupni listi z nekaterimi zunajparlamentarnimi strankami potekajo. "Pogovarjamo se s stranko Vesna, pogovarjamo pa se tudi o širši koaliciji še z nekaterimi drugimi strankami, omenjen je bil tudi DeSUS. Želel bi si, da bi znali poiskati širši konsenz, ker so izzivi, s katerimi se srečujemo v Evropi in Sloveniji, bistveno večji, da bi jih lahko naslovili zgolj z enega ali drugega političnega spektra," je povedal Prebilič.

Skoraj vsi sogovorniki pa poudarjajo, da bomo morali narediti veliko več za volilno udeležbo, v Sloveniji velikega zanimanja za evropske volitve namreč ni.

Evropske volitve bodo politični vrhunec leta