Odstop Berlusconija bo poglobil nezaupanje finančnih trgov, je prepričan Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Odstop Berlusconija bo poglobil nezaupanje finančnih trgov, je prepričan Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Reševanje Italije?

Predsednik SD-ja in premier v odhodu je v oddaji Odmevi komentiral italijansko krizo, ki z napovedjo odstopa premierja Silvia Berlusconija postaja tudi politična. Italija je pomembna za Slovenijo, saj je tretja trgovinska partnerica naše države in naša soseda, je voditelju Odmevov Igorju Bergantu med drugim dejal Pahor.


Najprej bi vas prosil za vaš komentar vladne krize v Rimu. Kaj to pomeni za Evropo, tudi za Slovenijo?
Bolj kot vladna kriza voditelje držav skrbi finančna kriza Italije. Njihov dolg je 120 odstotkov BDP-ja v dolgu. Za primerjavo: slovenski je 45, grški 180. Tisto, kar nas najbolj skrbi, je nezaupanje finančnih trgov, da si bo Italija opomogla, pribitek na referenčno ceno obveznice se ta hip bliža psihološki meji sedmih odstotkov. Če se bo to zgodilo, bo potrebno posredovanje. Nihče si ne predstavlja, kako bi Evropa z mehanizmi, ki jih ima, morda celo s posredovanjem Evropske centralne banke, pomagala Italiji tako, da ta ne bi zašla v resne težave. Videti je, da bo Grčija kljub političnim premikom, ki se dogajajo v Atenah, verjetno šla v neki nadzorovan 'default' ...

Ali bankrot ...
Je pač razlika. Država bankrotirati ne more, gre v 'default', je plačilno nesposobna in se potem regenerira skozi leta in desetletja. Pri Italiji pa velja načelo "to big to fall", torej "prevelika, da pade", in je treba iskati neke posebne instrumente, drugačne od tistih, ki veljajo za Španijo. Za zdaj Evropska centralna banka kupuje španske državne obveznice. Če bi začela to tudi z italijanskimi, bi se Evropska centralna banka in celotno evroobmočje znašla v hudi, hudi zagati, tako da pričakujem, da bo v prihodnjih dneh veliko telefonskih pogovorov med voditelji evroobmočja, kaj storiti, če se zgodi tisto, česar smo se najbolj bali. In to je, da Španija in Italija, ki predstavljata 32 odstotkov BDP-ja v evroobmočju, hkrati zapadeta v finančno krizo.

Če ste lahko konkretnejši, napovedan je odhod Berlusconija. Je to začetek reševanja ali bo ta odhod še zaostril vladno krizo v Italiji?
Gotovo je, da je zavlačevanje politične negotovosti zdaj v Italiji v škodo. Z njegovim odstopom bo nastopila politična kriza. To bo poglobilo nezaupanje finančnih trgov v prihodnosti Italije in moja napoved je, da se bo finančni trg odzval tako, da se bo približal magični meji sedmih odstotkov. Evropska centralna banka in hkrati evroobmočje z obema mehanizmoma - mi smo na zadnjem sestanku dvignili višino možnosti za posojila državam do enega trilijona - se ta hip ne moreta odzvati. Italijanski dolg znaša dva trilijona tristo milijard evrov. To je ta hip nemogoče na hitro sanirati, ne da bi celotno evropsko gospodarstvo zašlo v krizo. Zakaj je Italija pomembna za Slovenijo? Je tretji trgovinski partner, je naša soseda. Z veliko zaskrbljenostjo gledamo, kaj se bo v prihodnjih tednih zgodilo v Italiji.

Reševanje Italije?