"Vse svoje politično življenje - četrt stoletja ga je - sem privrženec Evropejec." Foto: Reuters
Borut Pahor, Martin Schulz
Boruta Pahorja je sprejel in kolegom poslancem napovedal Martin Schulz. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Pahor se je v nagovoru osredotočil na prihodnost Evropske unije in poudaril nujnost sprejetja skupne evropske ustave. Foto: Reuters

V nagovoru evroposlancem, posvečenem prihodnosti Evropske unije, je med drugim spomnil, da ima "ta visoki dom" poseben način vplivanja na skupno usodo "več kot pol milijarde naših ljudi", zaradi česar je nenadomestljiv. Zavzel se je za nov pravni in politični korak k "vsestranski poglobitvi Evropske unije", kar bi lahko dosegli tudi z razpravo (in spremembo) nove evropske ustave.

Ob tem je dodal, da se zaveda, da "nekateri tukaj temu nasprotujejo", a so spremembe, ki naj bodo demokratične, potrebne.

"Vse svoje politično življenje privržen Evropejec"
"Vse svoje politično življenje - četrt stoletja ga je - sem privržen Evropejec. Najprej verjamem v Evropo, skupnost številnih narodov in držav. Verjamem, da je v Evropski uniji več tistega, kar nas združuje, kot pa ločuje," je izpostavil.

Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta lahko s simultanim prevajanjem v slovenščino spremljate tudi tukaj.

Prepričan je, da gospodarska kriza lahko "vzrok razmišljanjem o večji institucionalni krepitvi Evropske unije in odpravi njenega demokratičnega deficita", a finančna gospodarska in socialna kriza sta vse skupaj samo še do konca razgalila. Sam je prepričan, da se mora Evropska unija poenotiti in tako bo krizo prebrodila: "Ne morete imeti ene centralne banke in 17 ali 18 fiskalnih politik."

Tudi danes smo na križišču
"Evropska ideja po drugi svetovni vojni je velikokrat prišla do križišč, kjer so bile potrebne pogumne in velikopotezne odločitve. Menim, da smo zdaj na enem od teh križišč. Menim tudi, da nimamo neskončno dolgo časa za odločitev," je še dejal in dodal, da zdaj prihaja čas, ko bi lahko znova "zagnali intelektualno in politično radovednost Evropejcev za njihovo skupno prihodnost".

Po nagovoru se mu je predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz (ki ga je pred nagovorom označil za svojega velikega prijatelja) zahvalil za njegove besede in dodal, da verjetno "kot ste sami dejali", res marsikomu niso bile pogodu.

Pahor govoril "brez diplomatskih piruet"
S Pahorjem sta enakega stališča, je dejal Schulz. "V tej krizi potrebujemo ne korak stran od Evrope, ampak pogum za poglobitev evropskega sodelovanja." Ta cilj je bil v Pahorjevem govoru jasno izražen in zelo pomembno je, da ga je izrekel šef neke države, za kar so mu hvaležni, je še dejal predsednik parlamenta.

Da je bil Pahorjev govor zelo dober, je ocenil tudi poslanec Eduard Kukan iz vrst Evropske ljudske stranke, sicer nekdanji zunanji minister Slovaške. Kukan se osebno strinja z vizijo prihodnosti bolj centralizirane Evrope, kakršno je predstavil Pahor, čeprav priznava, da se nekateri ne. Kukan je še dejal, da je Pahor svojo vizijo danes predstavil "zelo jasno, brez diplomatskih piruet".

Evroposlanci tudi o schengnu
Evropski parlament, ki do četrtka zaseda v Strasbourgu, je danes razpravljal o še zadnjih korakih pri vzpostavljanju t. i. skupnega evropskega azilnega sistema, ki naj bi v praksi zaživel čez dve leti, in o schengnu. Glavna novost je možnost uvedbe začasnega nadzora na notranjih mejah Unije v primeru neobvladljivih migracijskih pritiskov na zunanji meji, a le kot skrajni ukrep.

Borut Pahor je sicer že v ponedeljek obiskal Svet Evrope in se udeležil slovesnosti ob 20-letnici članstva Slovenije v tej organizaciji, danes pa ga je sprejel Schulz.

V govorih na t. i. slavnostnih sejah Evropskega parlamenta govorci - predsedniki držav in vlad - praviloma predstavijo svoje poglede na aktualne izzive mednarodne in evropske politike ter na prihodnje usmeritve EU-ja.