Evropska unija
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 5 glasov Ocenite to novico!
London
Opozicijski laburisti opozarjajo, da bo predlog, če bo sprejet, ministrom dodelil pooblastilo za sprejemanje zakonov mimo parlamenta. Foto: Reuters
VIDEO
Britanski poslanci izglas...

Dodaj v

Brexit: Predlog zakona za razveljavitev EU-zakonodaje prestal prvo glasovanje

Laburisti kritični do predloga
12. september 2017 ob 08:32,
zadnji poseg: 12. september 2017 ob 08:52
London - MMC RTV SLO, STA

Predlog zakona, s katerim se bodo pristojnosti EU-ja prenesle na britansko zakonodajo, je na prvem glasovanju v britanskem parlamentu prejel podporo večine poslancev in poslank. Kritiki medtem opozarjajo na večanje moči ministrov.

Zakon, s katerim želi vlada Veliko Britanijo izvzeti iz zakonodaje EU-ja, je podprlo 326 poslancev in poslank, 290 pa jih je bilo proti. Predlog gre zdaj v naslednjo fazo sprejemanja.

Premierka Theresa May je pozdravila glasovanje. Kot je dejala, predlog prinaša "gotovost in jasnost", opozicijski laburisti pa opozarjajo, da gre za "žalitev za parlamentarno demokracijo", poroča BBC.

"Prisvajanje moči"
Kritiki namreč opozarjajo, da predlog ministrom omogoča "prisvajanje moči". Številne uredbe EU-ja naj bi bile namreč potrebne določenih prilagoditev in zakon vključuje uporabo pooblastil za ministre, da jih dopolnjujejo brez celovitega nadzora parlamenta. Laburistični poslanec Chris Bryant je po poročanju Slovenske tiskovne agencije dejal, da tovrstna pooblastila vodijo v "nevarno spiralo avtokracije". Vlada pravi, da mora biti zmožna sprejemati manjše tehnične spremembe, da zagotovi gladek prehod.

Predlog je tako prestal drugo branje v parlamentu, konservativni poslanci in poslanke pa naj bi imeli pripravljena že nova dopolnila, ki naj bi "odstranili prekoračenja v predlogu". Z njimi naj bi zagotovili, da bo imel parlament vendarle zadnjo besedo glede sporazuma o izstopu iz Unije.

Predlog zakona bo razveljavil zakon iz leta 1972, s katerim je Velika Britanija vstopila v takratno Evropsko gospodarsko skupnost.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
cabbage
# 12.09.2017 ob 08:58
Tej so res frajerji. Izhodiščna pogajanja z EU niso niti usklajena, oni pa že svoje zakone "rihtajo". Tu se vidi, kako si želi trenutna oblast prilagoditi stvari. Pojedli se bodo med seboj.
Space Voyager
# 12.09.2017 ob 09:05
Ah, radi bi strašili in vsem kazali, da bi bilo bolje, če ostanejo v EU. Idealen razplet za UK bi bil, da jih EU lepo prosi, naj ostanejo, potem pa bodo milostno razpisali še en referendum...

Šic, ven! Kaj pa niste prej mislili in ste gledali samo trenutno politično slikico.
svabo
# 12.09.2017 ob 09:36
V bistvu je zastrašujoče opazovati ta odklon zdrave pameti. Nacija, ki temelji na zelo uravnoteženem zgodovinskem odnosu med krono in plebsom. Nacija, ki je v svoji zgodovini znala implementirati demokratične procese v avtokratično državo z burno zgodovino. Kjer je vedno prevladala zdrava pamet in to na dolgi rok.
Ko taka država doživlja proces intelektualne in demokratične razgradnje, ki bo imela dolgorčen vpliv na življenje ljudi. Proces, ki je vzpodbujen z iracionalnimi gonili....potem se lahko samo vprašamo kam pelje ta svet. V dobro definitivno ne.
zozozo
# 12.09.2017 ob 15:02
Naši osamosvojitelji so za te gumpce doktorji znanosti.
borut-blas
# 12.09.2017 ob 12:12
lahko se je iti demokracijo dokler kradeš po svetu - imperijalistična anglija je končno ostala sama
še amerikanci je ne bodo povohali, ko ne bo več njihova peta kolona v eu
Mirko Tipka
# 12.09.2017 ob 09:30
izgleda, da se pripravljajo kršiti najosnovnejšo pravico demokracije.. referenduma (odločitve ljudstva) ne bodo sprejeli, ampak spremenili...
Springbok
# 12.09.2017 ob 09:30
Želeli so vrniti suvereneost parlamenta iz Bruslja.
Sedaj pa bodo dovolili, da si vlada prigrabi zakonodajne pristojnosti, namesto suverenosti parlamenta.

Ti si znoreli, ti Britanci. Toda kaj drgega od naroda, ki je divjega prašiča s pepermintovo omako in pije mlačno cervezo*, ni za pričakovati (Asterix pri Britancih).

* pivo
Kazalo