Arbitražni sporazum je prava pot do rešitve, Sloveniji in Hrvaški sporoča Evropska komisija. Foto: MMC RTV SLO
Arbitražni sporazum je prava pot do rešitve, Sloveniji in Hrvaški sporoča Evropska komisija. Foto: MMC RTV SLO
Ribiči
Meja, ki uokvirja hrvaško ribolovno območje, po mnenju Hrvaške poteka po sredini Piranskega zaliva. Foto: MMC RTV SLO

"Kot razumemo, ta zemljevid vključuje opombo, da je izbrana črta predhodna, dokler ne bo meja dokončno odločena," so o zemljevidu, v katerem je Hrvaška mejo potegnila po sredi Piranskega zaliva, izjavili v tiskovni službi evropskega komisarja za širitev Štefana Füleja.

Omenjeni odziv je odgovor na vprašanje, ali so seznanjeni s slovensko razpravo o novi hrvaški ribolovni uredbi in navedbami nekaterih slovenskih strank, da Hrvaška znova izvaja "enostranska dejanja" ter tako krši arbitražni sporazum.

Medtem na Hrvaškem protestirajo hrvaški ribiči, ki so nezadovoljni z odnosom hrvaškega kmetijskega ministrstva do ribištva in prepričani, da hrvaško ribištvo že več let propada zaradi nestrokovnega vodenja. Med drugim zahtevajo tudi razglasitev izključnega gospodarskega pasu in vzpostavitev hrvaške suverenosti na 23.000 kvadratnih kilometrov velikem morskem prostoru, kjer po njihovih navedbah "Italijani brez milosti uničujejo vire in prihodnost Jadrana ter hrvaških ribičev".

V Evropski komisiji ob tem poudarjajo, da sta Slovenija in Hrvaška podpisali pred kratkim uveljavljeni arbitražni sporazum, ki "zagotavlja ustrezen okvir za rešitev vprašanja meje", so povedali v Fülejevi tiskovni službi.