11. marca 2004 je Al Kaida izvedla najhujši teroristični napad na španskih tleh. V eksplozijah je umrlo 191 ljudi, več kot 1.800 je bilo ranjenih. Foto: EPA
11. marca 2004 je Al Kaida izvedla najhujši teroristični napad na španskih tleh. V eksplozijah je umrlo 191 ljudi, več kot 1.800 je bilo ranjenih. Foto: EPA

Dan je namenjen spominu na vse žrtve terorizma, ne glede na nacionalnost ali vero. Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, visoka predstavnica EU-ja za zunanje zadeve Federica Mogherini ter komisarji Dimitris Avramopulos, Vera Jourova in Julian King so poudarili, da so enotni v obsojanju vseh oblik terorizma na svetu in da si enako prizadevajo tako za boj proti grožnjam terorizma kot odpravi njegovih posledic. Ob tem poudarjajo, da je bistveno, da žrtvam terorizma zagotovimo potrebno zaščito, podporo in pomoč.

Evropski dan spomina na žrtve terorizma zaznamujemo od leta 2005, datum pa sovpada z obletnico terorističnih napadov na Madrid leta 2004, v katerih je umrlo 192 ljudi, ranjenih pa je bilo 1.800.

V boju proti grožnjam terorizma je Evropska komisija predlagala direktivo za boj proti terorizmu, ki ji je v začetku tedna zeleno luč prižgal tudi Evropski svet. Direktiva utrjuje okvir evropskih pravil za žrtve terorizma s poudarkom na zagotovitvi storitev, ki bodo žrtvam na voljo "takoj in kolikor dolgo treba." Direktivo morajo zdaj uveljaviti države članice.

Protiteroristični atašeji za krepitev sodelovanja
Boj proti terorizmu in nasilnemu ekstremizmu je in ostaja ključna prioriteta za zunanje politike EU-ja. V okviru tega so razposlali protiteroristične atašeje v 13 evropskih delegacij v ključnih partnerskih državah, kjer je glavna naloga okrepiti protiteroristično sodelovanje, so še sporočili iz Bruslja. "Ne bomo dovolili, da nam vlada strah, ampak bomo raje pozvali na dan svojo notranjo moč," so zapisali predstavniki Evropske komisije.

13. obletnica napada 11-M
Teroristični napad 11. marca leta 2004, znan tudi pod imenom 11-M, je bil serija desetih skoraj sočasnih eksplozij, ki so nekaj pred osmo uro zjutraj eksplodirale na štirih vlakih, ki v prestolnico vozijo iz predmestja Madrida (cercanias). Dva napada sta se zgodila v samem središču Madrida, ko sta bombi v najhujši jutranji prometni konici odjeknili na dveh vlakih na glavni železniški postaji Atocha, nekaj minut pozneje pa sta na dveh vlakih na postajah Santa Eugenia in El Pozo del Tio Raimundo v predmestju Madrida eksplodirali še dve bombi. V eksplozijah je umrlo 192 ljudi, več kot 1.800 je bilo ranjenih.