Vladne poteze so izzvale številne množične proteste na Poljskem. Foto: EPA
Vladne poteze so izzvale številne množične proteste na Poljskem. Foto: EPA

"Kljub dialogu s poljskimi oblastmi, ki traja od začetka tega leta, glavni pomisleki, ki po mnenju komisije ogrožajo vladavino prava na Poljskem, niso bili odpravljeni. Zato smo izdali priporočilo poljskim oblastem, kako naj naslovijo te pomisleke, da bo ustavno sodišče na Poljskem lahko učinkovito opravljalo svoje delo," je pojasnil prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Dodal je, da so jim za sprejetje ukrepov dali na voljo tri mesece.

Poljska vlada je namreč lani decembra v vrsti zakonodajnih sprememb sprejela tudi take, ki se nanašajo na delovanje ustavnega sodišča in so sprožile ostre kritike doma in negodovanje v Bruslju. Komisija (EK) je nato skušala od januarja, ko se je odločila proti Poljski sprožiti postopek za zaščito pravne države, v dialogu z vlado v Varšavi najti ustrezno rešitev, a neuspešno, zato je sprožila tudi formalni postopek.

Poljski parlament je potem 7. julija sprejela omejene zakonodajne popravke, a ti EK-ja niso zadovoljili, zato se je zdaj odločil, da izda priporočilo, kar predstavlja drugega od treh korakov v okviru mehanizma za zaščito pravne države. V skrajnem primeru pa bi Varšavo lahko doletel začasen odvzem glasovalnih pravic v Svetu EU-ja.