Barack Obama se je v Varšavi udeležil dvodnevnega vrha Nata. Foto: Reuters
Barack Obama se je v Varšavi udeležil dvodnevnega vrha Nata. Foto: Reuters
Obama in njegov poljski kolega Andrzej Duda sta pred sedmo silo nastopila skupaj. Foto: Reuters
Na Poljskem že praktično vse od izvolitve nove vlade potekajo množični protesti. Foto: Reuters

A gledalci poljskih večernih poročil so dobili ravno nasprotno sporočilo.

Od izvolitve je nova vlada sprejela ukrepe, za katere kritiki pravijo, da so avtoritarni, posegajo v neodvisnost poljskega vrhovnega sodišča, poleg tega pa je vlada na čelo javne televizije postavila nekdanjega politika in začela sodne pregone proti članom prejšnje vladajoče stranke, sicer prav tako desno usmerjene, a zmernejše.

Obama je s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo ob rami v petek pred kamerami dejal, da je "predsedniku Dudi izrazil naše skrbi glede določenih dejanj in slepe ulice, v kateri se je znašlo poljsko vrhovno sodišče". "Več dela je trebaopraviti. Pravna država, neodvisna sodišča in svobodni mediji so vrednote, na katerih temeljijo ZDA in naše zavezništvo. In kot vaši prijatelji in zavezniki pozivamo vse stranke, da delajo skupaj, da bi podprli poljske demokratične institucije," je dejal Obama.

A gledalci Telewizje Polske, glavne poljske javne RTV, so v večernih poročilih slišali nekaj povsem drugega. "95 odstotkov srečanja se je vrtelo okoli vprašanj glede Nata in varnosti, a Obama je pohvalil poljska prizadevanja za demokracijo," je povedala voditeljica. "Glede vprašanja ustavnega sodišča je dejal, da je prepričan, da se širjenje demokratičnih vrednot na Poljskem ne bo prenehalo."

Z javne TV odšlo več kot sto novinarjev
Za tem je televizija predvajala posnetek spravnejšega dela Obamovega govora, glavno sporočilo pa so povsem izrezali. V posnetku na poljski televiziji Obamov govor ni bil podnaslovljen, ampak sinhroniziran, prevajalec pa je besede ameriškega predsednika prevedel kot "Poljska je in vedno bo zgled demokracije za celotni svet". Obama je v resnici dejal, da "Poljska predstavlja in mora še naprej predstavljati zgled demokratičnim praksam po vsem svetu".

S poljske televizije je po korenitih spremembah odšlo oziroma je bilo odpuščenih več kot sto novinarjev. Nekateri novinarji pravijo, da je ogrožen vsak, ki velja za kritičnega do vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS). Kmalu zatem, ko je stranka PiS prišla na oblast, je spremenila zakonodajo in podelila finančnemu ministrstvu neposredna pooblastila za imenovanje direktorja javne RTV. Novi generalni direktor je postal Jacek Kurski, član stranke PiS in nekdanji evropski poslanec.

Opozorilo Poljski
Konec decembra je začel veljati tudi nov zakon o ustavnem sodišču, ki bi po mnenju kritikov ohromil delo sodišča. Zakon med drugim določa, da se od zdaj sodbe sprejemajo z dvotretjinsko in ne več navadno večino. Poleg tega mora biti pri odločanju o najspornejših primerih po novem navzočih 13 od skupaj 15 namesto dozdajšnjih devetih sodnikov.

Evropska komisija je Poljski zaradi spornega zakona poslala formalno opozorilo v zvezi z zaščito pravne države, precej razdeljeni Poljaki pa svoje nezadovoljstvo nad vlado izražajo praktično vsak mesec na množičnih prodemokratičnih protestih.
Mimogrede, maja se je ob poljsko vlado obregnil tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, ki je na enem izmed predvolilnih zborovanj demokratov tako Poljski kot Madžarski očital, da si želita avtoritarnega vodstva po vzoru ruskega predsednika Vladimirja Putina.