Bonitetne agencije bodo podvržene strožjim pravilom. Foto: EPA
Bonitetne agencije bodo podvržene strožjim pravilom. Foto: EPA
S & P
Ena vodilnih agencij Standard & Poor's si je prejšnji teden privoščila velik spodrsljaj, saj je po nesreči znižala oceno Francije. Foto: EPA
Strožja pravila za bonitetne agencije

Predlogi Bruslja so sicer že tarča kritik, da niso dovolj velikopotezni. Za najpomembnejšo izmed petih sprememb je komisar za notranji trg Michel Barnier označil predlog za zmanjšanje odvisnosti od ocen bonitetnih agencij, tako da sklicevanje igralcev na trgu na te ocene ne bi bilo avtomatično. Vse finančne institucije naj bi tudi obvezno izvajale lastne ocene tveganj.

Drugi predlog sprememb predvideva strožja pravila pri ocenjevanju držav, po katerem bi morala agencija vpleteno državo o oceni obvestiti 24 ur pred njeno objavo, ne 12 ur prej, kot velja zdaj. Poleg tega bi morala ocene držav objaviti vsaj eno uro pred odprtjem trgov v Evropski uniji in vsekakor zunaj borznega trgovanja.

Ta predlog predvideva tudi, da bi morala agencija v primeru ocen držav obvezno objaviti poročilo o informacijah, ki jih je uporabila za pripravo te ocene, in ocene osvežiti vsakih šest mesecev, ne enkrat letno.

Kot tretjo spremembo Komisija predlaga vzpostavitev evropskega okvira za civilno odgovornost v primeru resnih kršitev ali malomarnosti bonitetnih agencij, ki naj bi omogočil pritožbe proti njim na civilnih sodiščih.

Četrti predlog se nanaša na spodbujanje konkurenčnosti in preprečevanje navzkrižja interesov ter med drugim predvideva sistem rotacije naročnikov med agencijami na tri leta in desetletno prepoved, da bi velike agencije, ki imajo več kot 20-odstotni delež na trgu EU-ja, kupovale majhne tekmece.

Peti predlog pa predvideva izboljšanje preglednosti ocen in njihovih primerjav. Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA) naj bi vzpostavil evropski indeks za primerjavo bonitetnih ocen, poleg tega naj bi ESMA vse ocene objavila na spletni strani.

Neodvisna agencija je predraga
Komisija ni predlagala vzpostavitve neodvisne evropske bonitetne agencije, k čemur je na primer danes izrecno pozval vodja evropskih socialistov Martin Schulz. Barnier je to možnost zavrnil, češ da je predraga ter ne omogoča hitrega in verodostojnega ukrepanja, ki je nujno.

Komisar je ob predstavitvi predlogov poudaril, da je njegov namen urediti delovanje agencij, tako da bo verodostojneje, saj so bonitetne agencije "zelo, celo preveč pomembni" igralci na trgih. Ne gre pa za to, da bi želeli "ustreliti kurirja" ali "zlomiti termometer", je zatrdil.

"Nisem ideolog ... sem pragmatik," je še dejal Barnier in izpostavil, da želi odpraviti slabosti in preprečiti napake, kakršna je bila na primer tista, ki jo je pretekli teden priznala ena vodilnih svetovnih agencij Standard & Poor's glede ocene Francije.

Strožja pravila za bonitetne agencije