Srbija že pod Tadićem ni bila pripravljena priznati Kosova, pod Nikolićem pa tega sploh ni pričakovati. Foto: Reuters
Srbija že pod Tadićem ni bila pripravljena priznati Kosova, pod Nikolićem pa tega sploh ni pričakovati. Foto: Reuters

V svojem letnem poročilu o državah kandidatkah za EU, ki ga pričakujemo danes, bo Evropska komisija najverjetneje sporočila, da Srbija ni storila dovolj za izboljšanje odnosov s svojo nekdanjo pokrajino, odkar je marca dobila status kandidatke.

Srbija je storila veliko, da bi se rešila slovesa izobčenke na Balkanu, glede na njeno osrednjo vlogo v krvavi vojni, ki je sledila razpadu Jugoslavije, poroča Reuters. Preobrazila je gospodarstvo in institucije, prijela vse vojne zločince, a jo napetosti s Kosovom po odcepitvi leta 2008 ovirajo na poti v EU, še navaja Reuters.

Kosovo je priznalo že več kot 90 držav, vključno z ZDA in 22 državami EU-ja (med njimi je tudi Slovenija). Beograd, ki je pod velikim pritiskom Bruslja, da izboljša svoje sodelovanje s Prištino na področjih, kot so trgovina, državne institucije in varnost, vztraja, da tega na bo storil nikdar.

Kacin okrcal Srbijo
V korist Beogradu ne govori niti že druga prepoved Parade ponosa zapovrstjo, na kar je pred dnevi opozoril tudi posebni poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin, ki je dejal, da bo Srbija zaradi odločitve o prepovedi Parade od EU-ja dobila "to, kar je iskala".

"Srbija ne bo dobila priporočila za pristopna pogajanja, to še ni na mizi," je povedal neimenovani evropski diplomat. Napredek Makedonije na poti v Unijo se je zataknil zaradi spora z Grčijo okoli imena, Črna gora je pristopna pogajanja šele odprla, BiH in Albanija pa sta od EU-perspektive še precej oddaljena.