Evropski komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Lazslo Andor je dejal, da so
Evropski komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Lazslo Andor je dejal, da so "resnično v veliki meri nacionalni politiki odgovorni za to, da pojasnijo, zakaj je kot rezultat demografskih sprememb in drugih dejavnikov pokojninska reforma potrebna". Foto: MMC RTV SLO

Po komisarjevem mnenju so nacionalni politiki odgovorni za to, da državljanom pojasnijo, zakaj je pokojninski sistem treba reformirati. Pokojninska reforma ima v Sloveniji sicer "bogato zgodovino, sploh v nedavnem obdobju," je še dejal in dodal, da pa pri reformiranju "ni bila tako ambiciozna kot nekatere druge države Srednje Evrope in resnično ne velja za enega najboljših primerov."

Reforma je potrebna zaradi demografskih in drugih sprememb, vključevati pa bo moral tudi višjo upokojitveno starost in druge spremembe, je še pojasnil evropski komisar za zaposlovanje in socialne zadeve.

Država mora tudi več storiti za dejavno staranje, pri čemer je imel Andor v mislih vlaganja v boljše zaposlovanje starejših delavcev. Slovenija na področju zaposlovanja sicer ni med najšibkejšimi članicami EU-ja.