Cakalotos je optimističen glede dogovora z mednarodnimi posojilodajalci. Sprejet naj bi bil do konca aprila. Foto: Reuters
Cakalotos je optimističen glede dogovora z mednarodnimi posojilodajalci. Sprejet naj bi bil do konca aprila. Foto: Reuters

Dokončne odločitve glede dogovora "bodo sprejete do 22. oziroma najpozneje 26. aprila" na morebitnem srečanju finančnih ministrov držav z evrom, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Cakalotos.

Pogajanja s predstavniki Evropske centralne banke, evropskega reševalnega mehanizma ESM in Evropske komisije o pogojih t. i. finančne pomoči so bila sicer v ponedeljek prekinjena.

"Odločili smo se za premor v pogajanjih, da se v Washingtonu lahko udeležimo spomladanskega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF), vendar smo dosegli velik napredek," je v ponedeljek dejal Cakalotos.

Reforme razburjajo javnost
Do konca aprila želijo Atene sprejeti še reforme, ki v javnosti dvigujejo veliko prahu. Predloga dveh zakonodajnih sprememb - pokojninska reforma in sprememba davčne zakonodaje - bodo po Cakalotosovih napovedih poslanci obravnavali prihodnji teden.

Poleg nepriljubljene pokojninske reforme je v središču pogovorov tudi upravljanje slabih posojil, saj se Atene upirajo priporočilom, naj te prodajo skladom, ki se ukvarjajo z upravljanjem slabih posojil.

Medtem je grško ministrstvo za energetiko sporočilo, da so privolili v prodajo vsaj 20-odsotnega deleža v državnem elektrodistributerju Admie.

Dogovor potreben za sprostitev 5,4-milijardnega posojila
Atene s posojilodajalci doslej še niso dosegle dogovora glede implementacije ukrepov, potrebnih za sprostitev 5,4 milijarde evrov, ki so del lani dogovorjenega programa.

Grčija je julija lani namreč privolila v 86 milijard evrov vreden paket posojil EU-ja pod ostrimi pogoji izvedbe potrebnih reform. Atene so prvo tranšo posojil prejele avgusta, drugo pa novembra, za sprostitev posojil pa so morale vsakič privoliti v izvedbo nepriljubljenih reform.