Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 14 glasov Ocenite to novico!
mobitel
Potrošniške organizacije so prepričane, da bi moralo biti gostovanje v tujem mobilnem omrežju po domačih cenah neomejeno. Foto: Reuters

Dodaj v

Časovna omejitev pokopala predlog Bruslja glede mobilnega gostovanja

Številne kritike potošniških organizacij
9. september 2016 ob 13:37
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Evropska komisija je po številnih kritikah zaradi časovne omejitve umaknila predlog, ki je predvideval, da bi bili s 15. julijem prihodnje leto dokončno ukinjeni stroški gostovanja v tujem mobilnem omrežju (roaming).

Po osnutku, ki ga je pripravila Evropska komisija, bi porabniki od julija prihodnje leto gostovanje v tujem omrežju plačevali po domačih cenah, a le 90 dni v celem letu.

Predlog komisije je naletel na kritike pri potrošniških organizacijah, ki so poudarile, da obljubljena ukinitev gostovanja za večino evropskih porabnikov ne bo uresničena, prepričani so, da bi moralo biti gostovanje po domačih cenah neomejeno.

Nov predlog že v pripravi
Predsednik Evropske komisije Jean-Claudea Juncker je ravno zaradi številnih pripomb na predlog pristojnim službam Evropske komisije naročil, naj umaknejo osnutek in pripravijo nov predlog.

Evropska komisija je predlog o ukinitvi dodatnih stroškov gostovanja sicer napovedala že na začetku lanskega leta, osnutek izvedbenega akta pa je predstavila na začetku tega tedna.

Pri komisiji so pojasnili, da želijo s časovno omejitvijo preprečiti morebitne zlorabe v primerih, ko državljan ene države članice EU-ja kupi kartico SIM v drugi državi EU-ja, kjer so cene nižje, za uporabo v lastni državi ali pa, ko nekdo stalno biva v tujini, ohranja pa naročnino v izvorni državi.

Do leta 2017 bodo stroški gostovanja popolnoma odpravljeni
Komisija se že od leta 2007 "bori za interese evropskih državljanov" na področju stroškov mobilnega gostovanja s ciljem zmanjšati stroške v začetni fazi in na koncu popolnoma odpraviti stroške mobilnega gostovanja, je v Bruslju pojasnil govorec komisije Alexander Winterstein.

Ob tem je zatrdil, da bodo stroški gostovanja do junija 2017 povsem odpravljeni. Pojasnil je tudi, zakaj je prišlo do umika predloga vsega nekaj dni po njegovi objavi. "V luči odzivov v minulih dneh je predsednik Juncker pristojnim službam dal navodilo, da naj umaknejo obstoječi predlog in pripravijo nov, boljši predlog."

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Komisar
# 09.09.2016 ob 14:01
@crazydiamond

Preberi še enkrat, Juncker je zavrgel 30 oz. 90 dnevno omejitev.
oziris.va
# 09.09.2016 ob 14:03
Pri komisiji so pojasnili, da želijo s časovno omejitvijo preprečiti morebitne zlorabe v primerih, ko državljan ene države članice EU-ja kupi kartico SIM v drugi državi EU-ja, kjer so cene nižje, za uporabo v lastni državi ali pa, ko nekdo stalno biva v tujini, ohranja pa naročnino v izvorni državi.

Zakaj bi bila to zloraba? A nimamo enotni evropski trg?
21.12.2012
# 09.09.2016 ob 14:18
Sicer mi bil razumen predlog, ampak to ščitenje držav pred konkurenco je pa idiotsko in v nasprotju z idejo EU. Potem tudi e-shoping treba prepovedati.
acoschwanz
# 09.09.2016 ob 15:04
Tisti ki se sprašujejo, če nimamo enotnega eu trga: trg že, omrežja pa ne. Zadeva je bolj kompleksna, kot se zdi na prvi pogled. Kot bi kupil avstrijsko vinjeto, ker je cenejša, uporabljal bi pa slovenske avtoceste.
G.Bruno
# 09.09.2016 ob 15:15
Nikec3
In neka varovalka za to pač mora bit.
Saj je. Nemci kupijo Telemach. :)
hiško
# 09.09.2016 ob 14:41
Mislim, da je marsikdo narobe razumel. Stroški gostovanja bodo odpravljeni. Enako kot prej. Samo, da bo še boljše, ker ne bo časovne omejitve brezplačnega gostovanja. Torej, tudi, če boš dva meseca v tujini, bos koristil lastni-domači paket, brez dodatnih stroškov.
SrMaček
# 09.09.2016 ob 14:07
Pri komisiji so pojasnili, da želijo s časovno omejitvijo preprečiti morebitne zlorabe v primerih, ko državljan ene države članice EU-ja kupi kartico SIM v drugi državi EU-ja, kjer so cene nižje, za uporabo v lastni državi ali pa, ko nekdo stalno biva v tujini, ohranja pa naročnino v izvorni državi.

Zloraba? Kaj ni večja zlobraba, ko domači operater krade lastno ljudstvo...bojijo se zlorab, hah...cene naj spustijo, pa se nimajo več česa za bat.

Hmmm...plenilska podjetja do prestrašena...hmmm.

Pri davkih, ki jih plačuje sodobni človek, bi moralo bit mobilno omrežje zastonj...za vse!
Kebo
# 09.09.2016 ob 15:07
Ljudje ne razumete, če bi bilo brez omejitev bi vsi drli k romunskemu operaterju za 2 € na mesec, medtem ko bi bili vsi priključeni na Telekomovo omrežje. Se pravi Romuni pokasirajo, Telekom pa na lastne stroške vzdržuje omrežje. Omejitev je že prav da je samo recimo pol leta v tujini, 30 dni je malo bosa.
GozdniJoža
# 09.09.2016 ob 17:13
Mene bolj zanima, kaj se bo zgodilo s paketi "neomejene minute"?

Bodo tudi tu neki fair play pogoji?

Za mene je teh 90 dni več kot dovolj - kaj pa tisti, ki so vsak dan v službi npr. v Avstriji?
Seesaw
# 09.09.2016 ob 16:02
Ljudje ne razumete, če bi bilo brez omejitev bi vsi drli k romunskemu operaterju za 2 € na mesec, medtem ko bi bili vsi priključeni na Telekomovo omrežje. Se pravi Romuni pokasirajo, Telekom pa na lastne stroške vzdržuje omrežje. Omejitev je že prav da je samo recimo pol leta v tujini, 30 dni je malo bosa.

Romunski operater mi ne bo nudil zastonj smsov, klicev in podatkov v Sloveniji, le zaračunavati mi jih bo smel po isti tarifi kot doma. Zakaj bi potem izbral romunskega operaterja, če nikoli ne bi bil v njihovem omrežju? A misliš da bo romunski operater zastonj uporabljal Telekomovo omrežje?
Nikec3
# 09.09.2016 ob 15:12
Nekateri ne razumete, zakaj rabimo omejitev po državah. Ker potem nek nemški operater zgradi omrežje po celi nemčiji, Nemci pa si gredo po paket k Telemachu, ker je cenejši. In neka varovalka za to pač mora bit.
crazydiamond
# 09.09.2016 ob 13:55
eden redkih pametnih predlogov je šel u franže. pa zakaj sploh mamo evropsko komisijo? da diktira kaj "suverene" države smejo in kaj ne. kakšna fina demokracija.
dickbutt
# 09.09.2016 ob 15:42
Tu je govora v gostovanju/roamingu. Ne mesat jabolke in hruske.

To pomeni samo to, da ko bos na dopustu al sluzbeni poti v tujini, bodo klici iz telefona obracunani po domaci lokalni tarifi.

To pa da ti kupis sim kartico v Romuniji in jo uporabljas v SLO je nicno. Ce bos koga v SLO poklical bos se vedno placal klic v tujino.
mb128
# 09.09.2016 ob 15:22
Hehehe, Nemci kupijo Telemach?!
Super tudi v Slovenijo bi prišel BSkyB. Mislim, nihče ne bi bil bolj zadovoljen od mene.
Drugače pa, sanjala .... o koruzi!
xerces8
# 13.09.2016 ob 19:20
Čakaj kolega. Najprej praviš, da si bodo podjetja med sabo zaračunala roaming, potem pa, da bo eno podjetje "brez vsega" zastonj delovalo (uporabljalo tuje omrežje)? To nekak ne gre skup.

Dejstvo je, da so storitve za cele velikostne razrede precenjene in je čas, da se naredi red.
Tisti na seskih pa se seveda (razumljivo) upirajoč. Jaz bi se tudi. In ti tudi. Milijončki so le milijončki.
Warbird
# 13.09.2016 ob 17:22
Ne izo zahtevajo da uporabnikom nehajo zaracunavat roaming, kar pa ne pomeni da si ga podjetja med sabo nebodo zaracunavala ... potem bi lahko vsak oddajal pakete brez infrastrzkture ... roaming pri mobitelu in simobilu zastojn recimo, kdo bi pa potem omrezja gradil ?
izo
# 13.09.2016 ob 09:24
nenazadnje grem komot tankat v dražvoi, kje je ceneje (znotraj eu recimo) ali pa grem kupit tehnično robo ipd, pa ne rabim plačevat carin in ostalega. plus to, kar sem že povedal, pripada mi avrospka garancija, ki mi jo morajo eveljavit tudi na naših servisih. ampak namesto da potem naši trgovci ponudijo konkurenčne cene, se rajš z vami naganjajo po servisih, da ti nisi možni ipd pravljice.
spet, zdrava konkurenca, ali pač ne?
izo
# 13.09.2016 ob 09:19
Kake mate eni lol :D Ja in kaj ce bi vsi sli h Romunskemu operaterju za 2 EUR na mesec ? A mislis da ce bo za tebe zastonj gostovanje pri Mobitelu, da ta Romunski operater nebo rabil placat Mobitelu nic zato ? Ta uredba velja SAMO za POTROSNIKE, kar pa ne pomeni da bo sedaj moral T-MOBILE recimo brezplacno gostovat Telekomovega narocnika, Telekom bo se vedno moral placat drugemu operaterju normalno kot sedaj, le da ti tega nebos vec obcutil na racunu !

ravno tukaj se po mojem motiš. eu zahteva, da ravno to roaming ukinejo, če sem prav razumel, ker je itak infrastruktura že vzpostavljena, nimajo nobenih dodatnih stroškov s tem. zdrava konkurenca pa je itak nekaj, kar v tako oh in sploh kapitalizmo vedno zagovarjamo, ne? zdej je eu zagotovila osnovne pogoje za to, prej to ni bilo mogoče.
AM
# 13.09.2016 ob 08:14
Bodo že obšli pravila v smislu:

v SLO 2000 enot vsak mesec
V tujini 1000 enot na leto. potem pa se plačuje po vsaki minuti.

Ali pa se bo vse skupaj podražilo.
AM
# 13.09.2016 ob 08:09
Te organizacije so pa za poslat nekam....

S temi 90 dnevi je bilo omogočeno, da se bi sankcionirale zlorabe.
Tako pa pričakujte PODRAŽITVE ! Saj bodo operaterji vračunali, da bo določen procent ljudi porabljal enote v tujini !
Warbird
# 12.09.2016 ob 23:28
Povejte mi, zakaj bi bilo nekemu operaterju v interesu prodati storitev neomejenega paketa nekemu tujemu drzavljanu, ki nima stalnega prebivalisca v njihovi drzavi ? Nebo imel interesa, ker bo se vedno moral placevat roaming tej drzavi, torej bo mu ta narocnik samo strosek in zadostna varovalka pri narocnini je ze ta, da ima podjetje klavzulo da lahko sklenes narocniski paket pri njih samo ce imas v drzavi kjer ta paket ponujajo prijavljeno stalno prebivalisce oz. si zaposlen v tisti drzavi !
Warbird
# 12.09.2016 ob 23:17
Kake mate eni lol :D Ja in kaj ce bi vsi sli h Romunskemu operaterju za 2 EUR na mesec ? A mislis da ce bo za tebe zastonj gostovanje pri Mobitelu, da ta Romunski operater nebo rabil placat Mobitelu nic zato ? Ta uredba velja SAMO za POTROSNIKE, kar pa ne pomeni da bo sedaj moral T-MOBILE recimo brezplacno gostovat Telekomovega narocnika, Telekom bo se vedno moral placat drugemu operaterju normalno kot sedaj, le da ti tega nebos vec obcutil na racunu !
met37
# 12.09.2016 ob 09:59
Ja, po eni strani bi se ob neomejeni uporabi mobilnih naprav v drugih EU državah na široko odprla vrata zlorabam v smislu, da kupite najcenejši neomejeni paket kjer koli v EU in ga uporabljate povsod. Zato in še zaradi kakšnega drugega razloga verjetno mora biti v sistemu tudi kakšna varovalka. Logično je, da bodo tudi operaterji poskusili ščititi svoje interese. Bolj čudno od vsega tega pa je, da se skoraj nihče ne obregne ob dejstvo, da klici iz domačega omrežja v države EU ostajajo visoke in jih evrotarifa ne ureja. Več si preberite v tem članku.
realista
# 11.09.2016 ob 20:33
off topic:https://youtu.be/BPKqM-TV2i8
realista
# 11.09.2016 ob 20:32
https://youtu.be/BPKqM-TV2i8
izo
# 11.09.2016 ob 10:24
Mene bolj zanima, kaj se bo zgodilo s paketi "neomejene minute"?

Bodo tudi tu neki fair play pogoji?

Za mene je teh 90 dni več kot dovolj - kaj pa tisti, ki so vsak dan v službi npr. v Avstriji?


koliko jst razumem celotno zgodbo, potem ti paketi po novem itak vsi izgubijo smisel, saj bo zadeva odpravljena, torej bo strošek enak, ne glede v kateri državi eu se boš nahajal. zdaj do odpravili (upam) samo predlog, ki je zahteval, da bi bilo takšne stanje začasno oz omejeno, ne neomejeno (kar je edino smiselno).
hec je samo v tem, da bodo proti tisti, katerim je seveda kapnil denar od dražjih naročnin v tujin, to so pa predvidavm kakšne državne agencije, javni sektor, pa verjetno deloma tudi operaterji sami oz lastniki tk infrastrukture.
to se tudi lepo vidi dvoličnost eu trga. ko gre za dobro potrošnika, vsi proti, ko je je treba gulit in uvest kakšne davke, so v bruslju hitro vsi za. osnovni cokel evrope po ostaja še vedno nesprejeta ustava. do takrat imajo vse te evropske direktive, ki jih države uvajajo v svoje zakonodaje, bolj kot ne raven debatnega krožka, kot kakšen res pravi pravni temelj. in spet, vsi vemo, kdo je miniral sprejetje ustave do zdej in zakaj (britanci, franzoci ipd) in zdej se spet dogaja isto z istim razlogom (migranti). kot pravim, debatni krožek, od ta največjih neke resnosti nikoli ni bilo..
izo
# 11.09.2016 ob 10:13
Pri komisiji so pojasnili, da želijo s časovno omejitvijo preprečiti morebitne zlorabe v primerih, ko državljan ene države članice EU-ja kupi kartico SIM v drugi državi EU-ja, kjer so cene nižje, za uporabo v lastni državi ali pa, ko nekdo stalno biva v tujini, ohranja pa naročnino v izvorni državi.

tole nima nobene osnove. če hočem recimo znotraj eu-ja ceneje kupiti kakšno tehnično robo, vsi vemo, da recimo slovenija ni ravno na prvem mestu. plus to, da mi recimo pripada evropska garancija na izdelek, ki jo lahko uveljavljam pri naših serviserjih, čeprav se tega precej otepajo (neupravičeno). ali pa še bolj primerljivo: različne cene goriv po evropi.
in na primer obratno, cene nepremičnin: nekaj je kupit hišo sredi londona ali pa kaj vem, v beli krajini.
kolikor vem, je bil eden ciljev eu-ja enotni trg brez ovir. bodo se pač morali ponudniki tk storitev temu prilagodit, čeprav smo lahko hitro pri nw zgodbah, če vemo, kdo so največji operaterji v eu. dokler se zadeva opravlja po regulativah in zakonih in se ne preferira tistih, ki dobijo naskok zaradi sive oz črne ekonomije (kar recimo neplačevanj davkov predstavlja), potem zame to ni problem.
Homer.
# 10.09.2016 ob 08:14
Še eno dejanje, ki nakazuje počasen razkroj EU....
Po pričakovanju so prevladali interesi kapitala in multinacionalk.
pašeresje
# 09.09.2016 ob 15:17
Sicer v osnovi dober predlog, ampak, kot so omenili drugi:
Zadeva je bolj kompleksna, kot se zdi na prvi pogled. Kot bi kupil avstrijsko vinjeto, ker je cenejša, uporabljal bi pa slovenske avtoceste.

Zakaj se pa ne plačuje po ceni lokalnih operaterjev, če sem trenutno v Romuniji plačujem toliko kot plačajo Romuni, če sem pa na Švedskem pa toliko kot Švedi?
Tako ne bo noben lastnik lokalnega omrežja plačeval razlike (poceni gostovanja Romuna na Švedskem).

Je pa to pokazatelj, kako EU vodijo nestrokovnjaki, vsi plani so vzeti iz lufta, na hitro, če kak lobij kaj prišepne, pa tako je...

Veliko hitrejša je EU v ireverzibilni spremembi demografije Evrope, ilegalnemu masovnemu uvozu neevropejcev, kar bo imelo ob neasimilaciji (kdo pa spodbuja asimilacijo, agenda je multikulti) posledico dvig kriminala, terorizma,...

tu je diskusije veliko manj, so enostavno izvedli in izvajajo....
Nikec3
# 09.09.2016 ob 15:13
@Kebo razume zakaj se gre.
mb128
# 09.09.2016 ob 15:12
oziris.va
Pa ni samo to problem, če temu sploh lahko rečemo problem. Poglej samo nas. Pri nas je eklatanten primer Prekmurje. Dobiti hrvaški, madžarski ali pa avstrijski signal ni nobenega problema samo z našim je bolj tako tako. Pa vsaj določena obmejna območja tukaj na Štajerskem so da dol padeš.
Skratka Sloveniji, tukaj je mišljen predvsem Telekom je še kako v interesu ta 3. mesečna omejitev če že po starem ne more biti več.
mb128
# 09.09.2016 ob 14:04
Presenečen? Sploh ne! Tisti, ki je mislil, da se bodo mobilni operaterji odrekli svojemu denarju kar tako je bolj podoben oni ...., ki sanja o koruzi!
Sicer pa, kaj ta članek počne v rubriki Znanost in tehnologija?! Ta članek bi bolj spadal v rubriko Gospodarstvo.
exequor1
# 12.09.2016 ob 10:24
Absolutno je to treba urediti. Po celi EU tvoja domača tarifa in pika. Kdo je pa tvoj operater mora ostati potrošniku na izbiro. Problem je, ker je mobilnik in prenos podatkov postal nujno zlo in s tem tržna niša. Zakaj moramo plačevati tako drage internetne storitve in pa telefonijo? Zakaj? Hvala bogu naj pustijo, da se končno ustvari prava konkurenca med operaterji. To je za nas potrošnike bolje.
Kazalo