Potrošniške organizacije so prepričane, da bi moralo biti gostovanje v tujem mobilnem omrežju po domačih cenah neomejeno. Foto: Reuters
Potrošniške organizacije so prepričane, da bi moralo biti gostovanje v tujem mobilnem omrežju po domačih cenah neomejeno. Foto: Reuters

Po osnutku, ki ga je pripravila Evropska komisija, bi porabniki od julija prihodnje leto gostovanje v tujem omrežju plačevali po domačih cenah, a le 90 dni v celem letu.

Predlog komisije je naletel na kritike pri potrošniških organizacijah, ki so poudarile, da obljubljena ukinitev gostovanja za večino evropskih porabnikov ne bo uresničena, prepričani so, da bi moralo biti gostovanje po domačih cenah neomejeno.

Nov predlog že v pripravi
Predsednik Evropske komisije Jean-Claudea Juncker je ravno zaradi številnih pripomb na predlog pristojnim službam Evropske komisije naročil, naj umaknejo osnutek in pripravijo nov predlog.

Evropska komisija je predlog o ukinitvi dodatnih stroškov gostovanja sicer napovedala že na začetku lanskega leta, osnutek izvedbenega akta pa je predstavila na začetku tega tedna.

Pri komisiji so pojasnili, da želijo s časovno omejitvijo preprečiti morebitne zlorabe v primerih, ko državljan ene države članice EU-ja kupi kartico SIM v drugi državi EU-ja, kjer so cene nižje, za uporabo v lastni državi ali pa, ko nekdo stalno biva v tujini, ohranja pa naročnino v izvorni državi.

Do leta 2017 bodo stroški gostovanja popolnoma odpravljeni
Komisija se že od leta 2007 "bori za interese evropskih državljanov" na področju stroškov mobilnega gostovanja s ciljem zmanjšati stroške v začetni fazi in na koncu popolnoma odpraviti stroške mobilnega gostovanja, je v Bruslju pojasnil govorec komisije Alexander Winterstein.

Ob tem je zatrdil, da bodo stroški gostovanja do junija 2017 povsem odpravljeni. Pojasnil je tudi, zakaj je prišlo do umika predloga vsega nekaj dni po njegovi objavi. "V luči odzivov v minulih dneh je predsednik Juncker pristojnim službam dal navodilo, da naj umaknejo obstoječi predlog in pripravijo nov, boljši predlog."