Evropska unija

Poudarki

  • BEUC: Ukinitev v praksi ni ukinitev
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 20 glasov Ocenite to novico!
Telefon
Enotni trg tudi za komunikacijske storitve, a ne tako zelo enoten. Foto: BoBo
       Kdor živi v tujini in uporablja kartico SIM iz domače države, ne spada več pod gostovanje.       
 Tiskovna predstavnica Evropske komisije
Milan Zver
Evropski poslanec Zver je nad predlogom razočaran. Foto: BoBo

Dodaj v

Ukinitev stroškov mobilnega gostovanja ni več ukinitev, le časovna omejitev

EK: S tem preprečujemo zlorabe
6. september 2016 ob 17:59
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Po predlogu Evropske komisije naj bi imeli potrošniki možnost, da od junija prihodnje leto gostovanje v tujem omrežju plačujejo po domačih cenah za največ 90 dni na leto.

S 15. junijem prihodnje leto bodo ukinjeni stroški gostovanja v tujem mobilnem omrežju (roaming) v Evropski uniji (EU) - a očitno le delno. S tem bodo za storitve gostovanja veljale enake cene kot doma, zaračunavanje pribitkov pa bo dovoljeno le v skladu s politiko poštene uporabe.

V skladu z osnutkom izvedbenega akta, ki ga je v ponedeljek predstavila Evropska komisija (EK), bodo lahko uporabniki mobilnih telefonov od junija prihodnje leto v drugi državi EU-ja telefonirali največ 90 dni v letu po enakih cenah kot doma.

To pomeni, da bodo imeli gostovanje v tujem omrežju po domačih cenah zagotovljeno največ 90 dni v letu, teh 90 dni pa bo mogoče izkoristiti vse leto.

Preprečevanje zlorab
S temi omejitvami želi Komisija preprečiti morebitne zlorabe v primerih, ko državljan ene države članice EU-ja kupi kartico SIM v drugi državi EU-ja, kjer so cene nižje, z namenom uporabe v lastni državi ali pa ko nekdo stalno biva v tujini, ohranja pa naročnino v izvorni državi. Takšne anomalije lahko negativno vplivajo na domače cene in posledično na vse potrošnike, so prepričani pri Komisiji.

Obmejni delavci, ki se dnevno vozijo na delo čez mejo, po mnenju Komisije ne predstavljajo anomalije na trgu v smislu "stalnega gostovanja".

BEUC: Ukinitev v praksi ni ukinitev
Predlog Komisije je že naletel na kritike pri potrošniških organizacijah. Te omejitve pomenijo, da obljubljena ukinitev gostovanja za večino evropskih potrošnikov ne bo uresničena, so prepričani pri Evropski potrošniški organizaciji (BEUC), ki ima sedež v Bruslju.

Komisija je sprejela ustrezna pravila na željo Evropskega parlamenta (EP) in držav članic, da bi preprečila zlorabe, je pojasnila tiskovna predstavnica Komisije. "Kdor živi v tujini in uporablja kartico SIM iz domače države, ne spada več pod gostovanje," je še pojasnila.

Še nekaj odločevalcev
Komisija za najvišje možne cene gostovanja predlaga štiri cente za minuto pogovora, en cent za poslano tekstovno sporočilo (SMS) in 0,85 centa za prenos enega MB-ja podatkov. O teh predlogih morajo zdaj odločati še evropski poslanci in države članice, po posvetovanju z organom evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije (BEREC). Izvedbeni akt bo nato Komisija predvidoma sprejela 15. decembra letos.

Zver razočaran nad predlogom
Do osnutka izvedbenega akta je bil kritičen tudi evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS), ki je izrazil razočaranje nad predlogom. "Lansko leto smo dosegli dober dogovor, a danes se zdi, da so v Komisiji izrabili instrument politike poštene uporabe in pozabili na prenekaterega državljana Evropske unije, ki v gostujoči državi poslovno ali zasebno biva dlje od tridesetih zaporednih ali skupno več kot devetdeset dni na leto," je dejal Zver.

Komisija si je po njegovem prepričanju s temi omejitvami cilje postavila prenizko, saj v praksi ta predlog ne predstavlja ukinitve stroškov gostovanja. Najbolj prizadete bodo ravno najbolj ranljive skupine, kot so študenti na izmenjavi programa Erasmus+, je še dejal v sporočilu za javnost.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
boboman
# 06.09.2016 ob 19:29
Poglejte clanke na levi strani pod rubriko Sorodne novice, to ukinitev gostovanja so ze 2x premaknili ce se prav spomnem je bila prva napovedna za juluj 2015, potem spet julij 2016, in potem spet, zdaj pa spreminjajo pogoje... nikaj podrepniki ki jih mstno placujemo v EU se pustijo se bolj mastno placat s strani telelobijev.
janko49
# 06.09.2016 ob 19:04
Če bi v EU resnično deloval enotni trg storitev, potem to sploh ne bi bilo vprašanje. Na žalost pa imamo opraviti z delnim trgom in EK mora skoraj tako kot starih Partijskih časih določati pogoje oz. cene storitev.

Ni čudno, da EU razpada tudi v ekonomskem smislu.
Acinho
# 06.09.2016 ob 19:22
dickbutt zakaj za vraga bi placevali drazje, ce pa nisi v romingu ker ta vsaj za 90 dni ne bo obstajal.

Tule se dejansko krsi eno osnovnih nacel skupnega evropskega trga...prost pretok blaga in storitev. Zakaj pa jaz kot drzavljan Slovenije po tem nacelu ne bi smel kupiti paketa pri denimo T-mobile v Avstriji, kjer bi lahko nasel kaj bolj ugodnega?

To da gre pri gostovanju enostavno samo za lupljenje ljudi, pa je jasno ze zdavnaj in da cena ki je postavljena za roming nikakor ne odraza neke realne cene stroskov ki nastajajo s tem. Dokaz je denimo zadnji paket Simobila za mlade. Tam imas 1 GB v tujini (ne samo EU) in denimo za primer Srbije. Ce si v tocno dolocenem omrezju imas ta 1 GB brezplacno, ce bi pa v teoriji 1 GB zapravil v Srbiji po redni ceni pa bi placal nenormalnih 6000€! Bo kdo v Komisiji reagiral na to?
thetilko
# 06.09.2016 ob 18:37
Lobisti na delu.

Kar se tice Zvera pa je zame izgubil kredibilnost s tem:

https://www.youtube.com/watch?v=PKyyhFV-oFU
severnik
# 06.09.2016 ob 19:57
V skladu z osnutkom izvedbenega akta, ki ga je v ponedeljek predstavila Evropska komisija (EK), bodo lahko uporabniki mobilnih telefonov od junija prihodnje leto v drugi državi EU-ja telefonirali največ 90 dni v letu po enakih cenah kot doma.

Za začetek gre spet za en nateg. Ta administracija/birokracija nas samo ubija. To bi morali že pred 10 leti ustavit gostovanje znotraj EU. Tole cincanje ne pelje nikamor.
crtomirjansa
# 06.09.2016 ob 18:12
Odlicno...
Springbok
# 06.09.2016 ob 20:37
Gre za trade-off z drugim izvedbenim aktom, ki določa najvišje grosistične cene med telekomi za zaključevanje klicov. Če ne bi bilo izvedbenega akta o pošteni uporabi, bi bile grosistične cene višje. S posledico za povišanje domačih naročnin, in nadaljno izgradnjo omrežja (npr. G5, višja hitrost). To je zlasti pomembno za južne države EU, ki imajo poleti zaradi turstov veliko število gostovanj, in morajo izgraditi omrežje, ki presega potrebe za domače naročnike pozimi.

Z drugimi besedami, kaj mi pomeni trajno "brezplačno" gostovanje, če je zato posledica nizka hitrost med "gostovanjem" v domovini.Prav tako nikoli ni bilo govora o brezplačnem gostovanju, marveč o gostovanju kot doma. Torej po cenah, kot doma. To pomeni v državi običajnega prebivališča. Izvedbeni akt o pošteni uporabi omogoča do 90 dni gostovanja v tjni pod pogoji kot doma. Vsakih 30 dni se je potrebno prijaviti v svoje domače omrežje. Po tem pa se uporabi EU tarifa za gsotovanje, ki je omejena navzgor. S tem se prepreči trajno gostovanje, s kartico ponudnika, ki ne investira v omrežje. To zadošča za več kot 95% dopustnikov in poslovnih potnikov. In, da uredba, ki je pravna osnova za izvedbeni akt je dala jasno navodilo, da je potreno preprečiti zlorabe, kot na primer trajno gostovanje.

To res ni skupni trg v najbolj ortdoksni obliki. Vendar bi drugačna ureditev privedla do kakih pol ducata ponudnikov telekom storitev v vsej EU, naročniki domačega Telekoma pa bi "izviseli" med gostovanjem v tujini, zaradi visokih grosističnih cen, saj ne bi bil v nobenem omrežju če bi ostal, ali pa bi bilo potrebno TS prodati, z vsemi tveganj za izgradnjo omrežja, kot vidimo na Hrvaškem.

Tako, da gre za kompromis možnega oz. realnega.
mikitr
# 06.09.2016 ob 20:11
Zdrava konkurenca jih straši.Zakaj npr.mobitel nebi smel prodajati svoje sim v Nemčiji in sspodbijati njihove cene.prav tako bi pri nas lahko cenejši bolje deloval.Prepovedane pa bi morale biti damping cene
Mcclane
# 06.09.2016 ob 19:45
Spet en primer, ko nek dober predlog, skozi vsa pogajanja in predelave izmaličijo da ni več za nikamor. Bravo, komisija.
problem43
# 06.09.2016 ob 19:57
to je pač svobodni trg in tržno gospodarstvo po evropsko...pač, ko si 1x dovolj velik in imaš dovolj vpliva zate prosti trg enostavno ne velja več in si v tvojo korist izmišljujejo pravila in "prosti trg"...

to bi lahko rešili na enak način, kot je za avtomobil, če se recimo iz Slovenije preseliš v Avstrijo in si tam urediš prebivališče MORAŠ imeti v Avstriji registriran avto, če nimaš in te dobijo, plačaš lepe kazni...enako bi lahko bilo tukaj, pač če si dnevni migrant itak ne delaš 24h skupaj pa še v službenem času običajno ne telefoniraš bi lahko imel te klice zastonj, če pa se preseliš pa si bi MORAL urediti tudi telefon v državi bivanja...ampak, ne, je lažje po evropsko zbirokratizirati do skrajnih meja, z nekimi omejitvami skupnih dni, pa zaporednih dni pa...bog ve česa vse še...
ElTorro
# 06.09.2016 ob 21:00
Sicer pa je malo smešno govoriti o prostem trgu na področju, kjer EK uvaja regulativo v korist potrošnikov.

Prosti trg smo imeli pred omejevanjem cen gostovanja....verjetno se še spomnite, kakšne so bile te cene takrat.
ElTorro
# 06.09.2016 ob 20:55
@21.12.
Popolnoma logično je, da ti mora trgovina obračunati slovenski DDV za blago, prodano v Slovenijo. Ni nujno, da je ta višji....če kupiš v hrvaški trgovini, bo naš DDV nižji.

Gre za DDV, ki ga pobira naša država, ki tudi določa, kako visok je. Nima to veze s prostim pretokom blaga in storitev ampak zgolj s fiskalno politiko.
acoschwanz
# 06.09.2016 ob 20:48
Odlično bi bilo, če bi regulirali tudi klice iz matične države v druge članice EU, ki so oderuško dragi.
nonparel
# 06.09.2016 ob 20:44
Ubogi Zver kako se sekira, težko je njemu to plačat s to ubogo evroposlansko plačo.
ata
# 06.09.2016 ob 20:35
@dickbutt: saj brez dovoljenja za bivanje več kot 90 dni itak ne smeš bivati v eni državi; velja tudi za Erasmus študente (za Dansko sem 100%). Ravno tako, recimo, Coris zavarovanje ne velja, če si v eni državi več kot 90 dni itd.
@kanyo: pri Telemachu imaš za 10EUR/mesec neomejeno klicev in SMS-jev ter 1Gb v EU gostovanju (pri določenih ponudnikih). Konkurenca ima podobno. Na Švedskem lokaln predplačniška kartica za 6 mesecev (neomejeni klici/SMS) pride 50 EUR...
Spustiš dva žura...
kanyo
# 06.09.2016 ob 20:12
Ravno se odpravljam na Erasmus in ker imam še vedno obveznost do domačega operaterja, lahko plačujem lepo položnice v Sloveniji in še na izmenjavi... Očitno bo tudi nadalje ta oslarija še vedno v sistemu.
Politika poštene porabe pa se sliši bolj kot politika "domačih" monopolistov.

Če greš na kakršnokoli izmenjavo, tudi če je samo čez poletje, se zelo hitro preide teh 30 dni. Je pa itak več kot očitno, da v tej zgodbi ne bo zaščiten potrošnik.
dickbutt
# 06.09.2016 ob 18:59
Ne razumem.. ce jaz kupim kartico naprimer v Estoniji kjer je npr. cenejsa in jo uporabljam doma v Sloveniji kaj pridobim? a me bodo moji domaci klicarili na Estonsko stevilko in placevali drazji klic?

Izseljenci al zamejci pa so tako samo promil tistih ki bi to izkoristili.
Mindmaster
# 06.09.2016 ob 18:17
Scitenje domacih monopolistov oz. nacionalni interes po evropsko.
acoschwanz
# 06.09.2016 ob 20:46
Več kot dovolj za biznis in dopust.
politik kritik
# 06.09.2016 ob 19:09
Največji nateg je, da ti klice v EU računajo izven npr. paketa za katerega si plačal pavšalno npr. 15 € in imaš vključenih npr. 1000 minut v druga omrežja. Mar ni drugo omrežje tudi npr. omrežje na Portugalskem, v Italiji, itd.? Zakaj morajo biti druga omrežja omejena samo na mikro Slovenijo? naj se operaterji zmenijo med sabo, saj so zadost pametni.... Drugo omrežje je kjerkoli v EU, tako kot so sedaj banke v Evro območju pošlihtali v Sepa sistem in je tarifa prenakazila ista ali nakažem iz NLB na SKB, ali pa iz NLB na Societe General v Francijo.
ElTorro
# 07.09.2016 ob 16:23
@acinho
Saj pa imamo prost pretok blaga in storitev. Tebi kot državljanu EU je dovoljeno avstrijsko številko uporabljati povsod. In avstrijski ponudnik lahko pakete ponuja pri nas. Ne gre za to, da bi bilo komur koli kar koli prepovedano. Ampak ker tuji ponudniki pri nas nimajo mobilnega omrežja, uporabljati omrežje enega od naših ponudnikov.

Je res tako težko razumeti, da mora ta avstrijski ponudnik našemu Telekomu (ali Simobilu ali Telemachu, odvisno na katero omrežje se z avstrijsko naročnino priklopite) plačati uporabo omrežja za vaš telefon?

In če mora operater plačati npr. 4 cente za vsako minuto vašega pogovora v nekem tujem omrežju, kako naj vam potem ponudi paket z vključenimi 1000 minutami za 10 EUR mesečno?

Če boste vseh 1000 minut porabili v tujih omrežjih bo vaš operater lastnikom teh omrežij za to plačal 40 EUR stroškov. Kaj mislite, kaj se bi v takem primeru zgodilo s paketi? Nič več "1000 minut in 1000 MB za 10 EUR"....po novem "100 minut in 100 MB za 20 EUR".
Springbok
# 06.09.2016 ob 20:51
@ Acinho - lahko bođ kupil avstrijsko SIM kartico. 90 dni jo boš, ko boš gostoval v Sloveniji uporabljal kot doma v Avstriji. Le vsakih 30 dni boš moral domov v Avstrijo in se tam priklopiti na svoje domače avstrijsko omrežje. Po 90. dnevu pa boš plačeval EU tarifo za gostovanje.
Polymath
# 06.09.2016 ob 20:47
plačaš 5 eur na mesec, pa imaš neomejeno smsjev in klicev ... pa 1gb prenosa podatkov.
dickbutt
# 06.09.2016 ob 20:25
tako kot je @ata rekel, govori se o gostovanju/roamingu. 90 dni dopustovanja al sluzbenih poti v tujino na leto je po pravici receno pravicno.

eno je roaming, drugo je 'enotna' tarifa klicev znotraj vEU
OutOfThisWorld
# 07.09.2016 ob 08:57
Kaj zdej, a smo en odprt trg al ne?
Acinho
# 07.09.2016 ob 07:02
jaskeleinen@ resno tudi na tej temi frustracije o Srbiji? Srbijo sem navedel kot primer, ker sem bil nedolgo tega tam in sem se pozanimal kje lahko uporabljam zakupljene enote da slucajno ne bi placeval neumnih in nepotrebnih stroskov. In ravno na tem primeru sem zelel poudarit da so cene gostovanj en obicajen nateg in sluzenje kesa na veliko ter da taksne cene niso realen pokazatelj dejanskih stroskov, ki jih ima Simobil recimo s tem da njegov narocnik gostuje v neki drzavi...ce bi bile te cene zares taksne ker so tudi stroski toliksni, potem ni teorije da oni meni lahko ponudijo paket kjer imam med drugim tudi 1GB v Srbiji denimo, sam pa za tak paket placam vsega 15€...ne bi imeli racunice, simpl kot pasulj.

Springbok@ meni je jasna odredba in sigurno je en korak naprej, en velik korak...a govorim o tem da ce bi zeleli prost pretok blaga in storitev v polnem obsegu, bi meni kot drzavljanu EU moralo bit dovoljeno da lahko narocnino sklenem denimo v Avstriji in to stevilko uporabljam povsod po EU...je pa res da iz vecih razlogov to trenutno ni realno.
GozdniJoža
# 06.09.2016 ob 22:09
@21.12

Ne razumem, kaj si hotel povedat z ddv in 35k €?

Dosti delam z Intrastat uvoznimi/izvoznimi poročili in glih ne razumem kaj si hotel povedat.
Springbok
# 06.09.2016 ob 20:54
@ Mcclane - to je posledica zahtev držav članic.
Springbok
# 06.09.2016 ob 20:46
@ politk kritik - preberi drobni tisk. Zagotovo tam kaj piše o drugih domačih omrežjih.
politik kritik
# 06.09.2016 ob 20:36
Manjši mobilni operaterji, ki nimajo zadosti svojih oddajnikov v Slo. imajo tudi ti. Roaming na oddajnikih Simobila ali Mobitela. Ali to potem pomeni, da se tudi pri njih zaračunavajo posledično višje trarife? Skratka vse skupaj en nateg, samo zato da kasirajo operaterji.... Vse se da če se huče, tu pa se noče...
ata
# 06.09.2016 ob 20:07
@Acihno: dickbutt zakaj za vraga bi placevali drazje, ce pa nisi v romingu ker ta vsaj za 90 dni ne bo obstajal.
Zato ker cene klica v tuje omrežje niso regulirane in jih še nobena odredba EU komisije ni zajela.
Estonsko številko je danes z domačo SIM ceneje klicati iz EU gostovanja, kot iz domačega omrežja.
Sicer se mi zdi omejitev 90 dni sprejemljiva.
sosman
# 06.09.2016 ob 20:38
"zlorabe v primerih, ko državljan ene države članice EU-ja kupi kartico SIM v drugi državi EU-ja"

Temu smo včasih rekli "prosti EU trg", a naenkrat pa več ne velja konkurenčnost, ko se gre za "uboge" milijarderje operaterje? Lobistične kuverte morajo biti zelo debele...
21.12.2012
# 06.09.2016 ob 20:38
Smiselna omejitev. Prost pretok blaga in storitev je pa itak samo floskula. Npr. DDV ti tuja trgovina mora obračunati po slovenski višji stopnji, če na leto proda več kot 35k € robe v Slovenijo.
jaskelainen
# 06.09.2016 ob 19:57
@acinho - kot prvo gre za EU, kot drugo pa srbija ni v EU.
Kazalo