Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.3 od 46 glasov Ocenite to novico!
Premier Miro Cerar
"Ko se govori o ideji različnih hitrosti, se govori samo o tem, da se lahko članice samostojno odločajo, v katerem delu integracije EU-ja bodo ustvarile ožje sodelovanje," Cerar v konceptu Evrope več hitrosti ne vidi nevarnosti njene razgradnje. Foto: Reuters
Jean-Claude Juncker in Miro Cerar
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker s presenečenjem ugotavlja, da nekateri razumejo Evropo več hitrosti kot nekakšno novo železno zaveso, novo delitev na Vzhod in Zahod, kar nikakor ni namen. Foto: Reuters
Evro, evri, kovanec
EU se bo na podlagi današnjih smernic voditeljev lotil priprave rimske izjave. Foto: Reuters
Enotnost sedemindvajseterice pa sicer še naprej ruši Poljska. Poročali smo, da so včeraj voditelji članic EU-ja kljub ostremu nasprotovanju Poljske podaljšali mandat predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku. Varšava, ki je bila edina proti, saj mu očita, da se vmešava v notranje zadeve Republike Poljske, odločitve ni mogla preprečiti. Poljska premierka Beata Szydlo je nato zaradi podaljšanja mandata Tusku že včeraj napovedala, da ne bo podprla sklepov vrha EU-ja. Na današnji novinarski konferenci pa je dejala, da sta se z njo zaradi tega na četrtkovi večerji srečala Merklova in Hollande, prvi mož Francije pa da jo je opomnil, da so bogati zahodnjaki tisti, ki prispevajo sredstva za razvoj Poljske. "Če evropski politiki mislijo, da lahko države izsiljujejo s tem, da jim govorijo, da jim bodo vzeli nekaj denarja, potem so to slabi obeti za EU," se je ujezila Szydlova in zatrdila, da se Poljska ne bo pustila izsiljevati.
VIDEO
Glavna pozornost na vrhu...
VIDEO
V ospredju vrha EU-ja kon...

Dodaj v

Cerar: Evropa več hitrosti je dejstvo, a Sloveniji zaradi tega ni treba skrbeti

Meni, da je treba preprečiti zaskrbljenost nekaterih članic
10. marec 2017 ob 15:31,
zadnji poseg: 10. marec 2017 ob 19:59
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Slovenija je v skupini najbolj integriranih članic in z vidika slovenskih interesov razprava o Evropi več hitrosti ni nekaj, kar bi nas moralo skrbeti, zagotavlja premier Miro Cerar.

Voditelji 27 članic EU-ja so danes v Bruslju razpravljali o prihodnosti brez Velike Britanije - največ so govorili o tem, kaj pomeni Evropa več hitrosti in ali jo želijo spodbujati v prihodnje.

Vsi so ugotovili, da je Evropa več hitrosti dejstvo, kajti članice se znotraj Evrope različno intenzivno povezujejo, je pojasnil Cerar.

"Slovenija je udeležena prav v vseh oblikah poglobljenega sodelovanja. Smo v skupini najbolj integriranih članic, kar je vsekakor velika prednost za naš razvoj znotraj EU-ja," je poudaril.

Zato z vidika slovenskih interesov razprava o Evropi več hitrosti po Cerarjevih besedah ni nekaj, kar bi moralo Slovenijo skrbeti. "Nasprotno, to je razprava, v kateri lahko polno sodelujemo z lastno vizijo in idejami za skupni razvoj," je poudaril.

Cerar v tem konceptu ne vidi nevarnosti razgradnje EU-ja
Pri tem je po njegovih besedah pomembno zagotoviti, da se ne bi med nekaterimi članicami in državljani ustvarjala zaskrbljenost, da bi lahko Evropa več hitrosti pomenila, da bi šle nekatere države v razvoju naprej, druge pa bi zaostale ali bile izločene iz EU-ja.

"Ko se govori o ideji različnih hitrosti, se govori samo o tem, da se lahko članice samostojno odločajo, v katerem delu integracije EU-ja bodo ustvarile ožje sodelovanje," je poudaril Cerar. Pri tem je pomembno, da mora takšno sodelovanje soglasno potrditi celoten EU.

Slovenski premier v tem konceptu ne vidi nevarnosti razgradnje Evrope. Kot zelo pomembno poudarja, da tudi natančneje izdelan koncept več hitrosti ne sme pomeniti rahljanja Unije, ampak enotno Unijo, ki gre v isto smer, pri čemer lahko članice ubirajo različne poti, a ob soglasju vseh.

"Raje Evropa dveh hitrosti kot nobene hitrosti"
Koncept Evrope več hitrosti je namreč v ospredju priprav na 60. obletnico Unije, ki bo 25. marca v Rimu. Ideja ni nova, Unija dejansko že deluje po načelu več hitrosti, a v prihodnosti se načrtuje nadgradnja tega koncepta. Velika četverica - Francija, Nemčija, Italija in Španija - podpira nadgradnjo ideje Evrope več hitrosti, manj navdušenja je v vzhodnoevropskih državah, saj se bojijo, da bodo tako odrinjene na evropsko obrobje in da bodo drugorazredne članice.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes dejal, da s presenečenjem ugotavlja, da nekateri razumejo Evropo več hitrosti kot nekakšno novo železno zaveso, novo delitev na Vzhod in Zahod, kar nikakor ni namen.

Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da bo ključno sporočilo v Rimu "združenost v različnosti". Kanclerka, ki že vseskozi podpira idejo Evrope več hitrosti, poudarja, da je to realnost, ki jo že živimo na podlagi obstoječe zakonodaje.

Nadgradnjo koncepta Evrope več hitrosti podpirajo tudi tri manjše ustanovne članice Unije, Belgija, Nizozemska in Luksemburg. "Raje imam Evropo dveh hitrosti kot Evropo nobene hitrosti," je danes v Bruslju dejal luksemburški premier Xavier Bettel.

Tudi francoski predsednik Francois Hollande poudarja, da članice Unije morajo imeti možnost napredovati hitreje in odločneje, če to želijo, pri čemer pa seveda ne smejo zapreti vrat drugim.

Pustiti vrata odprta tudi za druge
V osnutku elementov za pripravo rimske izjave je koncept Evrope več hitrosti opredeljen po načelu združene Unije, ki deluje skupaj, kadar koli je to mogoče, ter z različno hitrostjo in intenzivnostjo, ko je to potrebno.

Voditelji 27 članic naj bi se v Rimu zavezali k sodelovanju za spodbujanje skupnega dobrega na podlagi razumevanja, da se nekatere članice lahko na nekaterih področjih premikajo bliže, dlje in hitreje, a pustijo vrata odprta tudi za druge.

Rimska izjava naj bi sicer po Cerarjevih besedah vključevala opis dozdajšnjih dosežkov Unije, poudarek evropskih vrednot in opredelitev ciljev za prihodnost, pri čemer je največ razprave o ciljih.

Evropa mora biti varna in solidarna, to mora biti Evropa razvoja, ki se na vseh področjih modernizira in napreduje, to mora biti Evropa socialnih vrednot in enakih možnosti, je poudaril slovenski premier. Cerar je ob tem poudaril, da pričakuje v Sloveniji kakovostno in intenzivno razpravo o prihodnosti Unije 27 članic, ne le na vladni ravni, ampak tudi v parlamentu in civilni družbi, tako da bo lahko Slovenija prispevala s predlogi, kako je lahko Evropa še učinkovitejša, uspešnejša in boljša za državljane.

Schengen in evro sta že Evropa dveh hitrosti
Evropa sicer že deluje po načelu več hitrosti. Najočitnejša primera sta schengen in evro, a zakonodaja omogoča tudi možnost okrepljenega sodelovanja na področjih, kjer je za napredek potrebno soglasje, vendar tega ni mogoče doseči, skupina članic pa kljub temu želi naprej.

EU se je do zdaj za okrepljeno sodelovanje odločil na štirih področjih - čezmejne razveze, patent, davek na finančne transakcije in premoženjska razmerja med zakonci ali partnerji iz različnih članic Unije. Pripravlja pa se tudi na okrepljeno sodelovanje pri vzpostavljanju evropskega javnega tožilstva. Voditelji so na tokratnem vrhu potrdili, da soglasja na tem področju ni mogoče doseči, kar utira pot do okrepljenega sodelovanja.

Slovenija je po Cerarjevih besedah v skupini 17 držav, ki so o tem pripravljene resno razpravljati in pod določenimi pogoji ta projekt tudi podpreti. To je dober primer zgodbe, kako se gradijo povezave okrepljenega sodelovanja, ki nikogar ne izključujejo in ne ovirajo delovanja Unije kot celote, je sklenil premier.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Majestic12
# 10.03.2017 ob 15:43
Cerar je težki naivec ali pa še večji lažnivec.

To da je Slovenija v Schengenu in Evrozoni ne pomeni popolnoma nič. Slovenija v primeru Evrope dveh hitrosti spada v skupino vzhodnih oz. manj razvitih držav držav EU, pa če se slovenska garnitura na glavo postavi.
Nha Trang
# 10.03.2017 ob 16:06
V katero hitrost spada Slovenija ti je jasno, ko kupuješ na Amazonu, kjer ti za vsak tretji izdelek napišejo, ne pošiljamo v Slovenijo.
amigo
# 10.03.2017 ob 15:37
Slovenija je v skupini najbolj integriranih članic in z vidika slovenskih interesov razprava o Evropi več hitrosti ni nekaj, kar bi nas moralo skrbeti, zagotavlja premier Miro Cerar.

Resnica je ravno obratna. Cerarjeva specialnost je nakladanje in zameglevanje.
sirus
# 10.03.2017 ob 15:41
Saj imamo ravno v skupini najbolj integriranih članic različne hitrosti... verjetno ravno zaradi globoke integracije.
veronikad
# 10.03.2017 ob 15:47
važno da se birokrati cele evrope in birokrati bruslja za težke denarja "uskajujejo" s strukturnimi ukrepi in kohezijsko politiko cele božje dneve, njim res ni treba skrbeti, bo pa pa več dobro plačanega sestankovanj in uskajevanja
SpicyWeiner
# 10.03.2017 ob 16:51
Ko reče Cerar, da ni nič za skrbeti, nas mora vse začeti hudo skrbeti.
REsje
# 10.03.2017 ob 16:16
Miro, nasvidenje ob Svetem Nikoli. Slovenija potrebuje voditelja, ki mu bo mar za Slovence, bo imel načrt, interese in prihodnost Slovenije v prvem planu, napram tvojemu ponižnemu capljanju za globalističnimi uničevalci Evrope.
bistri08
# 10.03.2017 ob 18:33
Mi imamo Slovenijo dveh hitrosti.
tuintam
# 10.03.2017 ob 16:09
L'ubčki, to smo že vse imeli. V socializmu ...
samburin
# 10.03.2017 ob 16:09
Ljubljeni živi v svojem svetu ali je to cežela OZ ali pa dežela Nije, morda celo peskovnik ni pomembno.
Res pa je, da smo globokooo integrirani in tudi zelo korumpirani!
oziris.va
# 10.03.2017 ob 17:04
Majestic12
# 10.03.2017 ob 15:43

Cerar je težki naivec ali pa še večji lažnivec.


Dobra opazka.
firtoh
# 10.03.2017 ob 21:07
Če vzameš na Nizozemskem rent-a-car,se lahko pelješ samo do avstrijsko-slovenske meje.V Slovenijo pa ne.Toliko o integriranosti
zamudnik
# 10.03.2017 ob 18:16
Samo hitrost in hitrost.

Hitro je hitro prehitro, dihajte malo, vi v Bruslju in po vladnih palačah.
zefiris
# 10.03.2017 ob 16:45
Cerar: Evropa več hitrosti je dejstvo, a Sloveniji zaradi tega ni treba skrbeti

Seveda nas ni treba skrbeti, saj smo tako al tako na repu tega vlaka in kaj dosti bolj nazadovat ne moremo!
gesan
# 10.03.2017 ob 19:56
Cerar: Evropa več hitrosti je dejstvo, a Sloveniji zaradi tega ni treba skrbeti
............................
ne!?!
Mi sploh nimamo kaj skrbet?!

Buthale press
M 48
# 10.03.2017 ob 16:39
Kot spodaj že omenjeno, vrag je v detaljih in za mene je dovolj en Sam detalj Cerarjevih obračunov potnih stroškov, ko jih je obračunal dvakratno, se pravi za eno in isto pot je obračunal stroške dvema firmama, kar pomeni, da je ukradel enkratne stroške.Pri tem sploh ni važno, da gre za minimalen denar ampak z tem detajlom se pokaže pravi karakter Cerarja.Samo se vprašajte, Kaj je pa potem sposoben, če mu kdo ponudi kak večji denar za določene usluge on narediti, to meni pomeni moralno dno in kot tak nebi smel biti na položaju katerega zaseda in pika.
dren111
# 10.03.2017 ob 19:09
V katero hitrost spada Slovenija ti je jasno, ko kupuješ na Amazonu, kjer ti za vsak tretji izdelek napišejo, ne pošiljamo v Slovenijo
... al pa po tem, katero nutelo ti prodajajo
anny22
# 10.03.2017 ob 21:40
Glavno, da smo mi na francosko-nemškem vlaku, za ostale se nam pa hebe?
To bo tista dolgo opevana enakopravnost in solidarnost, ja...
nekdodalec
# 10.03.2017 ob 19:37
Poenostavljeno:

evropa 2 hitrosti pomeni evropo ki producira in evropo ki od njih kupuje. Planiranje, patentiranje se odvija na zahodu. Mi pa pridno narocamo in kupujemo ter vsake toliko dobimo subvencijo da lahko se vec od njih kupujemo. In za nekatere stvari najamemo tudi kredit (pri zahodnih bankah) da lahko se vec od njih kupimo...

Ampak ta brihtna uboga gmajna se vedno bi do tega prisla...

Hehehehe...
dharma
# 10.03.2017 ob 18:55
A ni EU izhodiščno koncept enakosti. Liberté, égalité, fraternité pa ta jajca. Al bo morala giljotina spet zapet?
rdečinavijač
# 10.03.2017 ob 21:11
Cerar: Evropa več hitrosti je dejstvo, a Sloveniji zaradi tega ni treba skrbeti

Da en bo potem spet presenečen, tako kot zadnej čase redno.
endrug
# 10.03.2017 ob 20:47
Evropa več hitrosti pomeni enostavno, da bomo mi poceni delovna sila. Saj nam standard ne bo padal, le naraščal ne bo. In v 10-15 letih nas bodo manj razviti ujeli v plačah, Nemci pa bodo iz sedanjega dvakratnika plač skočili na trikratnik. Večina najvišje izobraženih bo šla v tujino, doma pa pridna in poceni delovna sila.
Še je mogoče spremeniti to dejstvo. Čimveč denarja znanosti, povečati kapital za zagon visokotehnoloških firm z razvojem in spremeniti šolski sistem, da bo bolj usmerjen k razvoju.
Naši drugorazredni politiki pa so izvoljeni za 4 leta in njihov pogled žal seže le dve leti v naprej.

A se bojim, da bomo najprej poskrbeli za vojsko in ji namenili dodatno toliko denarja kot ga dajemo sedaj za znanost. In ta denar bo predvsem za nakupe na razvitem Zahodu.
RJSlo
# 10.03.2017 ob 20:12
Vsi so ugotovili, da je Evropa več hitrosti dejstvo, kajti članice se znotraj Evrope različno intenzivno povezujejo, je pojasnil Cerar.
-------------------------------------------------------
No ja. Kdor je zadevo spremljal podrobneje ta ve, da je bila že EGS Evropa več hitrosti. EU je pa Evropa dveh hitrosti, treh velikih in ostale države. Višegrajci so naredili odlično potezo, ko so se povezali še pravi čas.
nekdodalec
# 10.03.2017 ob 19:36
Hahaha.. Nasi severnoatlantski 'prijatelji' so izropali vse kar se je na vzhodu izropat dalo... Prevzeli (ali ugasnili) so gospodarstvo v vseh vzhodnoevropskih clanicah. To je dejstvo!! Nato so nas v drugi fazi zapufali pri severnoatlantskih bankah za naslednjih 150 let.

Sedaj bodo pa se ukinili malce crpanje iz bruslja...
murkoslavko
# 10.03.2017 ob 19:22
cerar pa kr naklada, zadaj v parlamentu pa " monkey business as usual".
Follow Me
# 10.03.2017 ob 18:28
Enkrat so bili proti zdaj so obrnili ploščo.
tuintam
# 10.03.2017 ob 16:08
Cerar: Evropa več hitrosti je dejstvo, a Sloveniji zaradi tega ni treba skrbeti

Čim kdo reče, da ni ttreba biti v skrbeh, laho smo. Več hitrosti z drugo besedolahko pomeni tudi 'Nema trt mrt,' 'Kot reče Cerar, tako bo.' V bistvu je možno vse skupaj tudi tako razumeti. Odvisno od interpreta. Nekoč je dejal: 'Vrnili bomo dostojanstvo ljudem." Od interpreta je odvisno, če ni mogoče mislil Ljudi z veliko...
Franc 1952
# 11.03.2017 ob 09:29
Nič hudega! Bomo šli pa bolj počasi. Bomo zopet Tomos odprli, pa mopede delali!:))
kromo-som
# 11.03.2017 ob 06:54
Evropa dveh hitrosti pomeni predvsem različne hitrosti priseljevanja migrantov. Zahod bo kmalu kalifat, Vzhod pa bo treba še videti.
kromo-som
# 11.03.2017 ob 06:52
Cerar je sadil rožice med volilne kampanjo in ves čas svojega mandata in jih sadi zdaj. Je kot osnovnošolček, ki ponavlja, kar se je naučil na pamet, tega pa žal ne razume.
@twwwter
# 10.03.2017 ob 22:18
Cerar: "Evropa več hitrosti je dejstvo, a Sloveniji zaradi tega ni treba skrbeti"

Dej, pol prešalti vsaj v prvo. Če stojiš na mestu, je težko govoriti o nevem kakšni hitrosti, mar ne?
cerebro
# 10.03.2017 ob 21:30
Cerar: Evropa več hitrosti je dejstvo, a Sloveniji zaradi tega ni treba skrbeti.

Hja, ni treba skrbeti... Stojimo na parkirišču, ker se ne znamo vključiti v promet.
58rajko
# 10.03.2017 ob 19:10
Kako pravi Carlin:
Bend over for maximum integration
vnk
# 10.03.2017 ob 18:04
"Nasprotno, to je razprava, v kateri lahko polno sodelujemo z lastno vizijo in idejami za skupni razvoj," je poudaril.

Ko je bilo treba sem migrante selit, si Bruslju rit nastavil, pa lička z obema rokama na široko razprl in se jim nasmehnil.

Evropa mora biti varna in solidarna, to mora biti Evropa razvoja, ki se na vseh področjih modernizira in napreduje, to mora biti Evropa socialnih vrednot in enakih možnosti, je poudaril slovenski premier.

Joj Miro, varnost in solidarnost včasih nista kompatibilni vrednoti, enake možosti tudi niso realne, če hočeš zagotoviti preživetje lastnega naroda.
Hyperion
# 11.03.2017 ob 11:33
Kaj je to kakšen naslov za otroško knjigo? Ko ugotoviš kaj je hotel ponesrečeno povedat pa ugotoviš, da nima to ne repa ne glave.. nečloveška je tudi logika, ki stoji za tem.. Upam, da je samo nekaj bleknil, da bi nekaj povedal..in se mu je ponesrečilo..
Amethist
# 11.03.2017 ob 08:00
Ta je pa smesen. Samo da lize rit ta glavnim pa je ok. Tistim k so zaf*** vse skp in privabli tisoce vpadnikov k delajo kaos. Da bi se rahe s perspektivnimi vusegrajci povrzu a ne kje pa. Se s Hrvasko se skoz kregamo.
Epafrodit
# 10.03.2017 ob 20:02
Cerar: Evropa več hitrosti je dejstvo, a Sloveniji zaradi tega ni treba skrbeti

Mi smo tako počasni in odzadaj, da sploh ne rabimo zavor.
Fritz.si
# 10.03.2017 ob 19:25
A ta tudi hodi v Berlin po svoje 'mnenje'?
dr.Strangelove
# 10.03.2017 ob 16:05
Men gredo ful na živce mnenjski pavsalisti. Nekaj slišijo ali malo preberejo, ne ustvarijo kriticnega pogleda in si ustvarijo mnenje, brez da bi vedeli ali se pozanimali za kaj v resnici gre.

Zato pa je toliko "pametnih" komentatorjev in zelo malo dejansko pametnih strokovnjakov, ki dejansko kaj naredijo. Vrag je pač v detajlih, ki jih razume ali obvlada malo ljudi. Tipkat jih zna pa veliko in nekaj pavšalno flancat. ..

Nočem nikogar žaliti, ampak na tak način se diskurz zreducira na flancanje in zato tu ne bodo komentarji glede Evrope dveh hitrosti, ampak trditve na podlagi lastnih predstav o temi in ego tripi, kot vedno.
amigo
# 11.03.2017 ob 08:52
Gospodarstvo imamo uničeno, zadolženi smo do vratu. Nič dobrega nas ne čaka. Bogati se bodo od nas distancirali, saj nam več ko so že, pobrati ne morejo. To bo vse kar nam bo ostalo od evropskega sna. Poceni delovna sila za Germany. Še Hitler bi bil zadovoljen.
mali_piscek
# 11.03.2017 ob 06:34
Hahahaha.

Kakšno sprenevedanje našega premierja in reklama za EU.

Slovenija naj bi bila med bolj integriranimi, torej boljšimi clanicami in v EU dveh hitrosti naj ne bi bili drugorazredni državljani. Tako nekako se da razumeti.

Prav vsi statistični podatki pa pravijo, da bomo med drugorazrednimi. Najprej BDP, nato kupna moč, konec koncev je tudi to, da smo po kvaliteti izdelkov v prodaji smetišče Evrope, lep pokazatelj, kam nas uvrščajo.

Višegrajci nas spet prekašajo. Njihovi politiki dobro vedo, kaj se dogaja, poleeg tega pa se ne sprenevadajo in pošteno povedo za kaj gre.
naturalshine
# 11.03.2017 ob 04:42
Slovenija je v leru.. kle kradejo notranji ( denar...) zunanji ( mejo..les..teran..kvalitetno hrano) dobimo pa za dva groša fantazije da v eu nekaj veljamo..
genniuuss
# 10.03.2017 ob 21:55
za ostale se nam pa hebe?

glih ene toliko kot njim za nas.
sv
# 10.03.2017 ob 20:22
Če se sam ne ceniš, te tudi drugi ne bodo. In po komentarjih tukaj sodeč, se prav nič ne cenimo. Škoda.
amigo
# 10.03.2017 ob 19:33
Prema njihovim pretpostavkama, jednoj EU pripadale bi Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Portugal, Danska, Holandija, Belgija, Austrija, Irska, Luksemburg, Finska i Švedska.
Drugu EU činile bi Slovenija, Hrvatska, Slovačka, Češka, Rumunija, Bugarska, Poljska, Litvanija, Letonija, Estonija, Mađarska, Grčka, Kipar i Malta

Mi spadamo v drugo kompozicijo, pa naj Cerar govori kar hoče.
reorah
# 10.03.2017 ob 16:24
Seveda Sloveniji ni treba skrbeti,
ko pa je tudi Slovenija država dveh hitrosti: centra in preostalega dela.
keka77
# 15.03.2017 ob 12:12
Sem opazil ja Cerar, pri nas je hitrost 130 v Nemciji skoraj ni omejtive... ;-)
forextrader20155
# 11.03.2017 ob 09:18
"A ta tudi hodi v Berlin po svoje 'mnenje'?
kot se je izkazalo bolje v Berlin kot v Beograd."

Zgodovina zadnjih 100 let sicer kaže, da nikamor.
ForwardThinking
# 11.03.2017 ob 08:28
Cerar: Evropa več hitrosti je dejstvo, a Sloveniji zaradi tega ni treba skrbeti

...ja saj kake druge izjave od Cerarja tako ali tako ni za pričakovati. Z levico na vladi ne samo, da postajamo 2.razredni evropejci. Postajamo dežela 3.sveta, in dežela poceni delovne sile za bogate Evropejce!
Amethist
# 11.03.2017 ob 08:02
Nism si mislila da bom kdaj to rekla. ZAL MI JE DA SEM VAS VOLILA. naslednjic bom raje NSi.
Kazalo