Vlada Petra Nečasa ni ustavljena, saj še naprej uživa podporo vseh poslancev vladajoče koalicije. Foto: EPA
Vlada Petra Nečasa ni ustavljena, saj še naprej uživa podporo vseh poslancev vladajoče koalicije. Foto: EPA

Opozicija je predlagala nezaupnico zaradi nasprotovanja ostrim varčevalnim ukrepom in novim načrtom za zmanjšanje javne porabe. Desnosredinska vlada premierja Petra Nečasa je tokrat že tretjič od začetka mandata leta 2010 uspešno prestala glasovanje o nezaupnici in poskus tamkajšnje opozicije, da bi z oblasti odstranila koalicijo, v kateri poleg Nečasove Državljanske demokratske stranke (ODS) sodelujeta še desna stranka TOP 09 in sredinska Javne zadeve (VV).

Napovedan nov val protestov
Podpora češki vladi sicer ni bila nikoli pod vprašajem, saj v parlamentu razpolaga s 114 poslanci. V zadnjih dneh so na Češkem potekali številni protivladne protesti, ki jih je organizirala na novo ustanovljena Skupina Holesov. Skupina, ki je ime dobila po mestu na vzhodu države, je ostro kritizirala Nečasovo vlado zaradi uvajanja nepriljubljenih varčevalnih ukrepov, "utaje države in utapljanja le-te v javni dolg".

Organizatorji protestov, ki so že prejeli široko podporo na spletnem socialnem omrežju Facebook, se opisujejo za "navadne državljane, ki hočejo boljšo prihodnost za svojo državo". Zaradi vladnih varčevalnih načrtov so že napovedani novi protesti. Ti naj bi potekali naslednji mesec v Pragi.