Čezmerna teža je vse večja težava tudi razvitih držav. Foto: EPA
Čezmerna teža je vse večja težava tudi razvitih držav. Foto: EPA

V razsodbi so zapisali, da če čezmerna debelost ovira "polno in učinkovito udejstvovanje" na delovnem mestu, bi se lahko štela kot invalidnost. Razsodba je zavezujoča po celotni Evropski uniji.

Sodniki menijo, da sama čezmerna debelost še ni invalidnost - če pa osebo huda čezmerna teža že vrsto let ovira pri delu, potem lahko to osebo varuje zakonodaja o invalidnosti.

Primer je sprožil 160 kilogramov težek Karsten Kaltoft, po poklicu varuška. Potem ko je bil pred štirimi leti odpuščen, je vložil tožbo proti svojemu delodajalcu, mestnemu uradu Billund, pri katerem je delal 15 let. Urad se brani, da z zmanjšanjem števila otrok Kaltoftovih uslug niso več potrebovali, a Kaltoft trdi, da je bil odpuščen zaradi čezmerne teže in da so navedbe, da zaradi obilnosti ne more počepniti in zavezati otroških vezalk, neresnične.

"Lahko sedim na tleh in se igram z njimi, nimam nobenih takšnih težav. Sebe ne vidim kot invalida. Ni pa v redu preprosto odpustiti osebe, ker je predebela, tudi če ta oseba svoje delo opravlja korektno," je povedal tožnik BBC-ju.

Danska sodišča so zaprosila ECJ, naj razjasni, ali čezmerna debelost šteje za invalidnost, zdaj pa bodo morala sodišča na Danskem oceniti, ali je Kaltoftova teža tolikšna, da se lahko šteje za invalidnost.