Cipras je v Nikoziji dejal, da sta se s ciprskim predsednikom pogovarjala o nujnosti postavitve 'mostu miru in sodelovanja med Evropo in Rusijo'. Foto: Reuters
Cipras je v Nikoziji dejal, da sta se s ciprskim predsednikom pogovarjala o nujnosti postavitve 'mostu miru in sodelovanja med Evropo in Rusijo'. Foto: Reuters

Kot je Cipras dejal po pogovorih s ciprskim predsednikom Nikosom Anastasiadesom, bi bil izstop Grčije ali Cipra iz območja skupne evropske valute hud udarec za Evropo. "Območje evra brez Cipra in Grčije bi pomenilo amputacijo jugovzhodne Evrope," je poudaril in dodal, da sta državi kljub trenutnim finančnim težavam "dejavnik stabilnosti" v vzhodnem Sredozemlju. Dejal je še, da Evropa danes bolj kot kadar koli potrebuje rast.


Na novinarsko vprašanje, ali Grčija pričakuje posojilo iz Rusije ali bo zanj zaprosila, pa je Cipras dejal, da trenutno ne razmišlja o čem takem. Edini in končni cilj Grčije je uspešno končati pogajanja s svojimi partnerji v Evropski uniji.

"Most med Evropo in Rusijo"
Nova grška vlada pod vodstvom levičarske Sirize je trdno odločena vsaj olajšati pogoje mednarodnega programa pomoči, ki je državo po letu 2010 rešil pred bankrotom.

Cipras je danes po srečanju s ciprskim predsednikom odgovarjal tudi na vprašanja o krizi v Ukrajini. Dejal je, da sta tako Grčija kot Ciper pripravljena posredovati za mir. Kot je poudaril, želijo Atene in Nikozija izkoristiti dobre odnose z Moskvo, da bi zgradili most med Evropo in Rusijo. Preobrazba vojne v vzhodni Ukrajini pa po njegovem mnenju ne bi pozitivno vplivala na prebivalce Evrope.

Cipras v Nikoziji začenja evropsko turnejo, v okviru katere bo v torek obiskal Rim, v sredo pa Pariz in Bruselj.