Cipras je prepričan, da se bo Grčija po juliju znašla tudi brez tuje pomoči. Foto: Reuters
Cipras je prepričan, da se bo Grčija po juliju znašla tudi brez tuje pomoči. Foto: Reuters
Atene
V Atenah so se v petek zbrali podporniki grške komunistične stranke in izražali svoje nasprotovanje dogovoru, ki ga je z evropskimi institucijami dosegel Cipras. Foto: Reuters
Protestniki v Atenah proti dogovoru

Predsednik vlade in predsednik stranke Siriza Cipras je v intervjuju za televizijsko mrežo Euronews po glasovanju o podaljšanju pomoči Grčiji v nemškem parlamentu dejal, da je nemški parlament Evropi izglasoval zaupnico. "Evropa je prepoznala, da je Grčija obrnila novo stran. Začeli bomo trdo delati, da bomo spremenili Grčijo v Evropi, ki spreminja smer," je povedal Cipras.

V nagovoru grškemu parlamentu na seji vlade, ki so jo v živo prenašali na grški televiziji, je Cipras povedal, da Grčija ne bo zaprosila za nov program pomoči in da so reševanja Grčije, kot so jih poznali do sedaj, končana tako v svoji obliki in v svojem bistvu. "Nekateri ljudje julija računajo na našo prošnjo za pomoč, a jih bomo razočarali," je povedal Cipras in obljubil, da bo njegova vlada trdo delala, da bi spremenila državo, kjer je dolg dosegel že 175 odstotkov BDP-ja.

V ponedeljek nova humanitarna zakonodaja
Parlamentarcem je obljubil, da bo prvi vladni zakonski predlog, ki ga bodo predstavili v ponedeljek, namenjen reševanju "humanitarne krize", ta pa naj bi odpravil posledice večletnega zategovanja pasu v državi. Med ukrepi, ki naj bi jih predlagali, bodo zagotavljanje brezplačne električne energije revnim družinam, izbris dolga za nekatera podjetja in posameznike ter nastanitev za več kot 30.000 družin. "To predstavlja našo prvo nalogo za družbo, ki je v zadnjih petih letih trpela," je povedal Cipras.

Nova zakonodaja bo po besedah Ciprasa "zaščitila več sto tisoč oseb, ki jim grozi izguba doma". Prav tako naj bi odpravila projekt spornega rudnika zlata na severu Grčije, za katerega se je zanimala kanadska družba.

Evropa zadovoljna z grškim predlogom
V zameno za podaljšanje pomoči je Ciprasova vlada obljubila fiskalne ukrepe in strukturne reforme, da bo dvignila prihodke z bojem proti korupciji in izogibanju davkom ter izboljšala učinkovitost javnega sektorja. Predvideni so tudi ukrepi za blažitev "humanitarne krize", kar vključuje jamstva za stanovanja in brezplačno zdravstveno oskrbo za nezavarovane brezposelne, pa tudi ukrepi v zvezi s slabimi posojili in davčnimi dolžniki ter boj proti prekupčevanju s cigaretami in gorivom. Na seznamu so tudi reforme na trgu dela, socialnega sistema in privatizacije. Evropa je ponujeni grški kompromis sprejela.

Podaljšanje pomoči do julija
Grčija je od leta 2010 prejela že dva programa mednarodne pomoči za 240 milijard evrov. Drugi naj bi se končal prav danes, na zadnji dan februarja, a so predstavniki trojke (Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad) z Grčijo ta teden le dosegli dogovor o podaljšanju omenjene pomoči za štiri mesece. Zadnji so zeleno luč prižgali v nemškem parlamentu, kjer je bilo tako med poslanci kot v javnosti kar nekaj dvomov glede dogovora, a je bilo glasovanje v petek dokaj gladko.

Privrženci komunistične stranke proti dogovoru
V petek zvečer so se, ravno v času, ko je tam potekala seja vlade, pred parlamentom v Atenah zbralo na tisoče privržencev komunistične stranke. Protestniki so nasprotovali dogovoru, ki ga je vladajoča Siriza za podaljšanje finančne pomoči sklenila z Evropsko unijo, in se uprli nadaljevanju reform, ki po njihovem mnenju Grkom kratijo socialne pravice.

Protestniki v Atenah proti dogovoru