O podaljšanju pomoči Grčiji bodo v petek odločali nemški poslanci. Kljub nekaterim različnim mnenjem naj zelena luč podaljšanju ne bi bila ogrožena. Foto: EPA
O podaljšanju pomoči Grčiji bodo v petek odločali nemški poslanci. Kljub nekaterim različnim mnenjem naj zelena luč podaljšanju ne bi bila ogrožena. Foto: EPA

Kot so sporočili po seji vlade, bo podaljšanje omogočilo koriščenje sredstev, ki so že bila predvidena v okviru programa pomoči, a jih evrske države in Mednarodni denarni sklad (IMF) zaradi grškega neizpolnjevanja zahtev niso odobrili v roku.

Finančni ministri evrskega območja so v torek potrdili seznam reformnih ukrepov, ki ga je morala mednarodnim upnikom poslati Grčija, in tako prižgali zeleno luč za izvedbo vseh potrebnih postopkov za podaljšanje pomoči, v nekaterih državah pa mora o podaljšanju odločati tudi parlament. Slovenije ni med njimi, saj zaradi tega, ker podaljšanje pomoči ne prinaša nobenih dodatnih finančnih posledic, za to zadostuje le privolitev finančnega ministra.

Nizozemski poslanci so že potrdili predlog o podaljšanju, njihovi nemški kolegi pa bodo o tem odločali v petek. Iz Berlina prihajajo informacije, da so mnenja poslancev različna tudi znotraj koalicije. Da bodo glasovali proti podaljšanju, je že napovedalo več poslancev konservativne unije CDU/CSU kanclerke Angele Merkel, vendar pa naj bi vseeno poslanci prižgali zeleno luč.

Varufakis znova razburil nemškega finančnega ministra
Zaradi sredinih izjav grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa, ki je v sredo za grški radio znova odprl vprašanje delnega odpisa grškega dolga in napadel evropske varčevalne politike, je jezen tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. "Med Varufakisovimi dejanji ne vidim ničesar, kar bi nam olajšalo življenje," naj bi Schäuble, ki nasprotuje kakršnemu koli odpisu dolgov, dejal na današnjem sestanku poslancev unije CDU/CSU.

Grčija posojilodajalcem skupaj dolguje 320 milijard evrov, svetovalci grške vlade pa so po razburjenju zaradi Varufakisovih besed pojasnili, da se o delnem odpisu ne bi pogovarjali zdaj, temveč v drugi polovici leta.