Črna gora mora počakati še na datum začetka pogajanj. Foto: EPA
Črna gora mora počakati še na datum začetka pogajanj. Foto: EPA

Podgorica sicer še ni dobila datuma za začetek pristopnih pogajanj, saj mora za to izpolniti še nekatere pogoje, predvsem na področju korupcije in kriminala.

Črna gora se je tako pridružila štirim preostalim kandidatkam: Hrvaški, Turčiji, Islandiji in Makedoniji.

Hrvaška in Turčija sta pristopna pogajanja začeli oktobra leta 2005, Islandija jih je začela letos, medtem ko Makedonija na začetek pogajanj čaka od leta 2005, ko je dobila status kandidatke.

Na vrhu so potrdil torkove širitvene sklepe Sveta za splošne zadeve, v katerih države članice ponovno niso upoštevale priporočila Evropske komisije za začetek pristopnih pogajanj z Makedonijo. K temu vprašanju se bodo vrnile med madžarskim predsedovanjem.

Sklepi razen napredka Črne gore ne prinašajo bistvenih novosti v primerjavi z lanskimi. Turčija ne napreduje zaradi nerešenega spora s Ciprom in zaradi nasprotovanja nekaterih članic njenemu polnopravnemu članstvu v Uniji.

Na repu kolone držav na poti v Unijo so Bosna in Hercegovina, Kosovo in Albanija, ki za razliko od Črne gore še ne bo dobila statusa kandidatke, čeprav je bila pred to odločitvijo na enaki stopnji procesa približevanja Uniji.

Hrvaška, ki je najbliže članstvu v Uniji, je v sklepni fazi pristopnih pogajanj, ki jih želi končati v prvi polovici prihodnjega leta. Odločilno za to bo poročilo Evropske komisije o izpolnjevanju meril v okviru poglavja o pravosodju, ki bo objavljeno marca.