"Gasilska" dijakov z evropskimi poslanci. Foto: Dejan Petek

Po besedah Klemna Žumra, vodje Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji, je bilo srečanje priložnost, da se mladi v živo spoznajo s tistimi, ki odločajo, in da spoznajo, da oddaja ni namenjena le teoriji, temveč temam, ki se njihovih življenj vsakodnevno dotikajo.

Prav to se je pokazalo tudi v pogovoru z evropskimi poslanci (Tanjo Fajon, Milanom Zverom, Igorjem Šoltesom in Francem Bogovičem), saj so dijaki izpostavili predvsem vprašanja, ki so ne le aktualna, temveč potrebujejo tudi poglobljeno razpravo. Mladi so izpostavili predvsem svobodo govora, varovanje osebnih podatkov in vzroke za politično apatijo med mlajšo generacijo.

Gymnasium.eu je radijski projekt, v katerega so bili sicer vključeni vsi slovenski evropski poslanci, saj so v vsaki oddaji prek telefona odgovarjali na vprašanja dijakov. Dijaki v oddajah, ki jih izmenično vodita Aleš Ogrin in Nadia Petauer, razpravljajo o različnih temah, ki krojijo evropsko realnost, hkrati pa lahko s svojim razmišljanjem pripomorejo k morebitnim rešitvam oziroma predstavijo svoj pogled na trenutno situacijo.

Njihove nastope prek profila na Facebooku Program za mlade ocenijo poslušalci, ocenjuje pa jih tudi strokovna komisija v sestavi Klemen Žumer, Manica Janežič Ambrožič in voditelj posamezne oddaje.