Nizozemski finančni minister se ni želel jasno opredeliti, ali bo kandidat za mesto evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve. Foto: EPA
Nizozemski finančni minister se ni želel jasno opredeliti, ali bo kandidat za mesto evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve. Foto: EPA

V intervjuju za nizozemski radio je Dijsselbloem izpostavil, da so banke ravnale napačno, ko so trdile, da zaradi izboljšanja svojih bilanc ne morejo posojati kapitala. "To, da banke krepijo svoj kapital, da ne bi imele izgube, ne pomeni, da lahko posodijo manj denarja. To je pogost argument v bančnem svetu, ki pa dejansko ne drži," je dejal nizozemski finančni minister in vodja evrske skupine. "Če želijo več tvegati s svojo bilanco, potem morajo poskrbeti, da je ta močnejša. Vendar pa to ne pomeni, da morajo posojati manj."

Levosredinski politik je bil preteklih 18 mesecev vodja evroskupine in velja za verjetnega naslednika Ollija Rehna na položaju evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve.

Dijsselbloem je v intervjuju poudaril tudi, da je prepričan, da so evropske banke v veliko boljšem položaju, potem ko so več let odpisovale slaba posojila, in da lahko okrepijo svoje posojilodajalske dejavnosti.

"Imeli smo velike težave s slabimi naložbami in slabim bančništvom, pri čemer so bile pomemben dejavnik tudi obilne provizije in nagrade za bančnike, kar je gospodarstvo drago stalo," pa je dejal o dogajanju v domačem, nizozemskem bančnem svetu.

28 držav, 28 komisarjev
Vsaka izmed 28 držav članic bo imela v novi sestavi Evropske komisije enega komisarja, Nizozemska pa do zdaj še ni izbrala svojega kandidata. Dijsselbloem v intervjuju ni želel potrditi, da je kandidat za omenjeni položaj komisarja, dejal je le, da je zelo zadovoljen z obema položajema, ki ju trenutno zaseda. Nizozemski premier Mark Rutte je v petek o iskanju nizozemskega komisarja povedal le, da je njegova naloga ta, da poskrbi, da bo dober kandidat dobil dober položaj. "In manj ko o tem govorim v javnosti, večja je možnost, da mi pri tem uspe."