Skrbi, kako bosta preživela, nimata. Foto: Reuters
Skrbi, kako bosta preživela, nimata. Foto: Reuters

Evropska komisija ni želela potrditi informacij o polnih izplačilih najvišjih uslužbencev, ki vključujejo številne dodatke. Pojasnili so, da morajo zaščititi njihove osebne podatke. Po javno dostopnih podatkih osnovna plača Junckerja in Tuska brez dodatkov znaša 26.165 evrov.

Evropski birokrati so si zvišali plače, medtem ko Evropska unija še vedno okreva po finančni krizi, brezposelnost v evrskem območju pa ostaja pri 10,7 odstotka.

Več sto evrov poviška za vse
Plače so se sicer zvišale vsem zaposlenim v Evropski uniji. Sedem podpredsednikov Evropske komisije se je razveselilo 633 evrov poviška, tako da njihova plača zdaj znaša 27.953 evrov. Plače 20 evropskih komisarjev so približno 3.000 evrov nižje. Zvišanje plač velja za nazaj, in sicer od lanskega julija.

Za 193 evrov so se zvišale tudi plače evropskih poslancev, ki zdaj znašajo 8.213 evrov. Čeprav je ta vsota za mnoge Slovence nepredstavljiva, pa je ta znesek za skoraj 10 odstotkov nižji od dohodka, ki ga za svoje delo dobijo nemški poslanci.

Plače uslužbencev Evropske unije se izračunavajo glede na prihodke javnih uslužbencev v različnih državah članicah in se usklajujejo z letno inflacijo v Belgiji in Luksemburgu, kjer živi 85 odstotkov evropskih uradnikov. V letih 2013 in 2014 so bile njihove plače zamrznjene.