Evropska unija
Revščina vodi v socialno izključenost. Foto: BoBo
       Država preživetje še vedno razume, da je nekdo sit in da plača položnice. A pozabljamo, da imajo ljudje tudi pravico do nakupa knjige, da otroku omogočijo zunajšolske dejavnosti in da gredo na dopust. To je sestavni del zdravega življenja.       
 Boris Krabonja, Up-ornik
Denar
Opažajo, da se po pomoč obrne vse več družin, kjer oba starša prejemata minimalno plačo. Foto: Reuters
       Ni pomembno samo, da otroka nahranimo in oblečemo. Zelo pomembno je tudi, da ga usposobimo, da se bo pozneje, ko bo odrasel, znal sam nahraniti in obleči.       
 Breda Krašna, ZPMS
Pod pragom revščine je po podatkih Eurostata za leto 2016 v državah članicah EU-ja živelo 17,3 odstotka ali približno 87 milijonov ljudi. Foto: BoBo
evro
Problema revščine se je treba lotiti sistemsko, eden prvih ukrepov bi lahko bil dvig t. i. minimalca, opozarja sogovornica. Foto: Pixabay

Dodaj v

"Država še vedno preživetje razume, da je nekdo sit in plača položnice"

Pred svetovnim dnevom revščine
14. oktober 2018 ob 11:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Združeni narodi pred svetovnim dnevom boja proti revščini opozarjajo, da državne politike za reševanje revščine niso dovolj, saj same ne morejo ustvariti socialne vključenosti, ki je ključna. Osebam v revščini so kršene številne človekove pravice, opozarjajo.

Posebej problematično je življenje v dolgotrajni revščini, saj si ljudje ne morejo privoščiti nekaterih dobrin, storitev in dejavnosti, ki so običajne za družbo, v kateri živijo, in se zaradi tega oddaljijo od socialnega okolja ali celo izolirajo iz družbe.

V Sloveniji je bil lani tveganju socialne izključenosti izpostavljen vsak šesti, v celotni Evropski uniji pa vsak četrti prebivalec, kažejo podatki Statističnega urada Slovenije (Surs). Dlje časa je pod pragom tveganja revščine v Sloveniji lani živelo 8,2 odstotka ali 148.000 oseb, kar je nekoliko manj kot leto poprej.

A bistvenega zmanjšanja prošenj oziroma družin, ki se obrnejo po pomoč, na Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) ne opažajo, je pojasnila generalna sekretarka Breda Krašna. Še vedno na njih naslavljajo precej prošenj za pomoč pri nakupu hrane in šolskih potrebščin ter pri plačilu položnic.

Enostarševske družine in "minimalci"
Prav tako opažajo trend, da sta v družinah, ki se po pomoč obrnejo na ZPMS, zaposlena oba starša, ki prejemata minimalno plačo, pa ne zmoreta pokrivati vseh stroškov, ali pa pomoč iščejo enostarševske družine. Temu pritrjujejo tudi v slovenskem Unicefu, kjer opozarjajo, da se je tveganje revščine povečalo ravno v enostarševskih gospodinjstvih. Lani je revščino tvegalo 30 odstotkov takšnih gospodinjstev, kar je skoraj za pet odstotnih točk več kot leto poprej.

Revnih 17,3 odstotka prebivalcev EU-ja
Pod pragom tveganja revščine je po podatkih Eurostata za leto 2016 v državah članicah EU-ja živelo 17,3 odstotka ali približno 87 milijonov ljudi. V Sloveniji je lani pod pragom tveganja revščine živelo 13,3 odstotka ali 268.000 ljudi. Mesečni razpoložljivi neto dohodek teh ljudi je bil nižji od 636 evrov na odraslega člana gospodinjstva, še kažejo podatki Sursa.

Relativno revni, delež katerih merijo statistični uradi evropskih držav, so sicer tisti ljudje, ki si zaradi nizkega dohodka ne morejo privoščiti načina življenja, ki je običajen za družbo, v kateri živijo. Pri tem ne gre vedno za pomanjkanje dobrin in storitev, nujno potrebnih za življenje, ampak tudi za dostop do nekaterih dobrin, ki so za družbo, v kateri živijo, običajne. To so na primer dostop do informacijsko-komunikacijske tehnologije, študija, potovanj in druženja s sovrstniki, pojasnjujejo na Sursu.

Plačilo položnic kot merilo?
"Država preživetje še vedno razume, da je nekdo sit in da plača položnice. A pozabljamo, da imajo ljudje tudi pravico do nakupa knjige, da otroku omogočijo zunajšolske dejavnosti in da gredo na dopust. To je sestavni del zdravega življenja," je opozoril Boris Krabonja iz mariborske nevladne organizacije Up-ornik.

Revščina je po opažanjih slovenske fundacije za Unicef v času gospodarske krize in varčevalnih ukrepov močno zaznamovala tudi življenja otrok v Sloveniji. Podatki Sursa namreč kažejo, da se je stopnja tveganja revščine otrok povišala, in sicer z 11,9 odstotka v letu 2016 na 12,8 odstotka v letu 2017.

Vzorec revščine starši prenašajo na otroke
V EU-ju pa je tveganju revščine ali socialne izključenosti izpostavljen eden od štirih otrok, pri čemer neustrezno izobraževanje in zdravstveno varstvo ogrožata njihove temeljne pravice, odvzete pa so jim tudi priložnosti za izhod iz revščine, kaže poročilo Agencije EU-ja za temeljne pravice. Ljudje, ki zdaj živijo v pomanjkanju, ta vzorec prenašajo tudi na svoje otroke, je opozoril Krabonja.

Zato so po besedah generalne sekretarke ZPMS-ja Krašne izjemno pomembni tudi njihovi projekti in programi, s katerimi otroke skušajo učiti, kako poskrbeti sami zase. "Ni pomembno samo, da otroka nahranimo in oblečemo. Zelo pomembno je tudi, da ga usposobimo, da se bo pozneje, ko bo odrasel, znal sam nahraniti in obleči," je poudarila.

Ob tem je poudarila letovanja ZPMS-ja, ki so priložnost, da otroke za nekaj dni izločijo iz okolja, ki je lahko težko, neprijetno in problematično. Odmik od domačih prostorov je tudi priložnost za učenje, kako preživeti brez staršev, in spoznavanje novih prijateljev iz povsem drugačnih socialnih okolij.

Zaščita dohodkov gospodinjstev
Blaginjo otrok je mogoče okrepiti z zaščito dohodkov gospodinjstev, v katerih živijo najrevnejši otroci, prav tako bi bilo treba opredeliti družinske transferje kot komplementarno dopolnitev k socialni varnosti družin, so poudarili v Unicefu.

Tudi Krašna je prepričana, da se otroški dodatek ne bi smel šteti med dohodke družine: "Otroški dodatek je vendar nekaj, s čimer spodbujamo družine, da namenjajo ta sredstva za svoje otroke in jim omogočijo, da na primer lahko gredo v gledališče." Po njeni oceni prostor v izboljšavi sistemskih rešitev ostaja, začetek bi lahko bil že zvišanje minimalne plače.

"Ko je osebni dohodek dveh članov družine na pragu revščine, to v tri- ali štiričlanski družini ne zagotavlja nobene socialne varnosti," je kritičen tudi Krabonja, ki dodaja, da se gospodarska rast pozna predvsem višjemu srednjemu sloju in ne tistim na socialnem dnu. "Nimamo več veliko časa, da revščino začnemo reševati sistemsko," še poziva.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
vnk
# 14.10.2018 ob 11:41
Iluzorno je pričakovati da bo za čisto vse poskrbela država. ČE si sit, imaš glavo pod streho in plačaš položnice je to zgornji maksimum kar lahko od države pričakuješ. Za otroka, ki si ga hotel sam, pač moraš poskrbeti sam.

To je kar si napisal je čista bedarija, ker ljudje potrebujemo potomce, da ne izumremo, torej je v interesu države, da omogoči svojim državljanom imeti otroke. Hkrati pa tudi kar se tiče naroda, slovenska država bi morala imeti nek dolgoročni načrt, če bomo demografsko sliko popravljali z uvozom iz Bosne in iz Kosova, potem bomo kot narod izumrli, ker konec koncev je poanta Slovenije, da je dom slovenskega naroda, drugače ne vem, zakaj smo se odcepili od Jugoslavije, če bomo postali mini Jugoslavija.
Lenins_Sausage
# 14.10.2018 ob 11:41
Ni kaj, čudni časi - brezposelnost je rekordno nizka, nekatere države imajo celo polno zaposlenst, revščina pa raste. Rastejo tudi samomori (ZDA počasi lezejo proti vrhu), najbolj uspešne države sveta vodijo v statistiki revščine med otroki (Nova Zelandija) itd. In potem se vsi čudijo, od kjer rast populizma.
Glas_razuma
# 14.10.2018 ob 12:24
Ste sploh prebrali članek? Če sta oba starša redno zaposlena z minimalnima plačama, verjamem, da po plačilu morebitne najemnine, položnic in ostalih stroškov ostane bolj malo. Nesprejemljivo se mi zdi, da s poštenim delom 40 ur na teden ne gre omogočiti otroku nekega normalnega življenja.

@zala10

A migranti dobijo 1250€ socialne? Kje pa?
stewie
# 14.10.2018 ob 12:04
Tipično nakladanje desnice - ko imamo članek o pomoči migrantom pri nas, so jih polna usta o tem, kako mora država najprej poskrbeti za lastne reveže. Kdo bi še pomislil, da jim želijo dobro. Toda takoj nato pod člankom o revščini med svojimi ljudmi že tolčejo po njih, da so za svoj položaj krivi sami, ker da so leni. Zakaj potem sploh imamo državo? Da jemlje od revnih in daje bogatim, kot je to tipično pri neoliberalizmu? Hvala lepa za tako državo!
Geres*
# 14.10.2018 ob 12:26
Drzava je v prvi vrsti dolzna zagotavljati pogoje za razvoj - ugodno stanovanjsko politiko in davcno politiko, da se ti splaca delat. Seveda je treba poskrbeti tudi za bolne. Za vse zdrave pa jih predvsem opremiti z vescinami, da si sami spomagajo. Desetletja zivljenja na sociali pac ustvari delavnega invalida. In zelo nepopularno mnenje - preden gres imet 3. ali 4. otroka tudi pomislis, ali si ga lahko privoscis. Ker niso drugi dolzni skrbeti za tvojo stevilno druzino.
Ogroženi
# 14.10.2018 ob 12:48
1. Socialna stiska je posledica socialne izključenosti.
2. Socialna izključenost je posledica
a.) Družbene prerazporeditve javnega dobrega
b.) Institucij, katere socialno šibke in izključene potrebujejo za svoje obratovanje (osebne kariere).
3. Slovenija bi, namesto socialnih transferjev, že zdavnaj lahko vsem revnim zagotovila:
a.) ustrezna bivališča
b.) poplačala in odpisala vse dolgove, kateri so nastali kot posledica družbene prerazporeditve javnega dobrega
c.) vključila vse socialno šibke in družbeno izključene v vse pore družbe, jim s tem zagotovila sredstva za preživljanje in družbeno vključevanje
4. Slovenija (predvsem stranke kot sta SD, SMC) tega ne bo storila zaradi razloga:
a.) pod tč. 2.b.
b.) ker se je odrekla suverenosti pri sprejemanju odločitev - namesto njih odločitve sprejema po diktatu EU, njim v Bruslju pa je za dejansko stanje vseeno.
5. Zmotno je razmišljanje, da so revni sami krivi za svojo usodo. V času, ko je družba spremenila način pojmovanja zasebne in javne lastnine, so revni prej posledica teh odločitev kot pa neuspešni v tem procesu.
Iz slednjega sledi, da so socialno šibki družbeno oškodovani in posledično gre razumeti vse več in večje pozive k uporu. Gre za to, da so ti ljudje na pošteni način poizkusili, a so jim bile možnosti za pošteni boj odvzete.
6. Humanitarne organizacije, katere blažijo posledice stiske, izkrivljajo dejansko stanje v družbi.
Revni bodo to ostali neglede na vse sprejete ukrepe državnih inštitucij kot tudi humanitarne dejvnosti. Dokler ne pride do celovite prenove reševanja socialne problematike (iz reveža narediti družbeno enakopravno osebo), bodo reveži zgolj kurivo za
a.) neoliberalno nižanje stroška dela
b.) naslado družbenih inštitucij (katere obvladujejo SD, SMC, po novem je lonček pristavila še LMŠ) na trpljenju revnih.

Vse navedeno smo v SOS - Socialno ogroženi Slovenije kadarkoli pripravljeni zagovarjati pred ustrezno komisijo ali v morebitnih sodnih postopkih.
Lenins_Sausage
# 14.10.2018 ob 12:35
Mimobeznik

Kaj naj ti rečem - vse statistike, ki jih gledaš (OECD, Svetovna Banka, IMF itd) govorijo o tem, da je učinkovitost našega privatnega sektorja porazna. To nima veze z davki, delavci, javni sektorjem - vezo ima izključno s tem, da so naši privatniki slabi (ne vem, lahko rečeš tudi nemuni).

Ja, lahko je šla država čez 'fazo' 30 let nazaj. Danes pa ljudje masovno zapuščamo Slovenijo - zakaj bi pri dobitniku Zlate gazele za naj podjetnika delal za 1200 evrov, če lahko 100 km severno delam za 3000 evrov? Oz. lahko se celo izmišljujem, ali bom šel v Nemčijo, Nizozemsko, Švedsko itd. Vlak je odpeljal, če slovenski podjetnik diplomiranemu računalničarju ne jutri ne plača 2500 evrov je game over.

Je pa res, da je priorieta nemškega podjetnika uspešno podjetje, priorietat slovenske gazele pa masseratti. Kot sem rekel, lahko temu rečeš 'neefektivni privatni sektor' (kot pravi OECD), lahko pa enostavno po Trumpovo rečeš 'Low IQ folks'.
stewie
# 14.10.2018 ob 12:31
Glas_razuma
# 14.10.2018 ob 12:24
A migranti dobijo 1250€ socialne? Kje pa?


Na podlagi enega bančnega izpiska se je to razširilo po spletu, kot da vsakdo od prosilcev za azil to dobi vsak mesec že zato, ker je tukaj. Gre pa za trikratni znesek najemnine za stanovanje (izplačan vnaprej za 3 mesece), do katere so upravičeni, dokler ne dobijo zaposlitve. Pa še tu morajo izpolnjevati stroge pogoje.
Ampak če populist objavi, kot da vsakdo od njih dobi to vsak mesec, brez izpolnjevanja pogojev, potem že najde folk, ki mu nasede. Folk, ki v glavnem niti domačim brezposelnim ne privošči take vsote, niti tretjine le-te.
Lenins_Sausage
# 14.10.2018 ob 12:29
Geres*
preden gres imet 3. ali 4. otroka tudi pomislis, ali si ga lahko privoscis.

Amen! In ko je v državi manjko delovne sile - narediš kaj? Imigracij ne maramo, torej?
firtoh
# 14.10.2018 ob 14:36
Statistika....
S 637 € /mesec,nisi več med revnimi,če pa dobiš pod 636€,si pa reven.
Za mene je reven vsak,ki ima pod 1000€/ mesec.
KovacevaKobila
# 14.10.2018 ob 14:07
Država preživetje še vedno razume, da je nekdo sit in da plača položnice. A pozabljamo, da imajo ljudje tudi pravico do nakupa knjige, da otroku omogočijo zunajšolske dejavnosti in da gredo na dopust. To je sestavni del zdravega življenja.

Pazljivo, g. Krabonja. Če boste še naprej razlagali, da je življenje še kaj več kot neskončno garanje za eksistenčni minimum, utegnete pristati na komisiji za etiko zaradi levičarskega ekstremizma. Podjetniki se bojijo takšnih 'utopičnih', 'nerealnih' idej. Kapital je 'plaha ptica', pa to.

Krabonja ... dodaja, da se gospodarska rast pozna predvsem višjemu srednjemu sloju in ne tistim na socialnem dnu.

Pri nas revni ostajajo enako revni ne glede na leta impresivne gospodarske rasti ... v tujini delavci korporacij, ki beležijo rekordne dobičke, gagajo za minimalca itn. Zanima me, koliko časa bodo velecenjeni neoliberalni ekonomisti še vrteli famozno 'če gre gospodarstvu dobro, profitiramo vsi' lajno ... oz. nas futrali s Trickle Down klobaso?
Bivši uporabnik
# 14.10.2018 ob 14:30
Že skoraj desetletje imamo 5% letno gospodarsko rast, plače in pokojnine pa na ravni Bangladeša....
stotrideset
# 14.10.2018 ob 13:38
Veliiiiiiiiiiko napisanega in nič ukrepov! Kot vedno in vsakokrat: opozarjajo....
Hvala za tako posrano državo, res hvala in še enkrat: kot veteran, nikdar več ne ne sodelujem v nikakršni akciji ali obrambi domovine! NE, hvala za takšno "zahvalo" in brezskrbno dostojno življenje!
Gniloba, ki smrdi do neba.
Lev Julius
# 14.10.2018 ob 12:56
Po parlamentarnih volitvah se vnovič pojavljajo teme kot je revščina . Ker je v Sloveniji okoli 13% prebivalcev pod pragom revščine začudo ,da nihče ni ustanovil stranko REVNI SLOVENCI ali LAČNI SLOVENCI . Ob teh številkah bi imeli večino v parlamentu in odločali o svoji usodi ,tako pa so nasedli tistim ,ki kritizirajo svoje nasprotnike in tistim ,ki jim obljubljajo božjo pomoč .Prav vam je telebajseki .
Lev Julius
# 14.10.2018 ob 12:52
Pahor je osebno odpotoval v Afriko kjer bo predaval na kongresu in sodeloval v gospodarski in kulturni izmenjavi ? Potem pa kar njega zamenjat za štil od lopate ,bo vsaj nekaj koristi.
Krimsky
# 14.10.2018 ob 12:33
Predpostavimo, da je ...
~
... tekmovanje dobro.

V prid trditvi lahko navedemo goro argumentov, a bi moralo zadoščati že to, da ljudje dajo več od sebe v sistemu, kjer so v to prisiljeni.

A če bi pri teku na 100 m nekomu postavili štartni blok 5 m naprej, bi ostali pisano gledali: "Ej, to pa ni fer, kakšno tekmovanje pa je to?"

Država seveda ni varuška, lahko pa bi skrbela za enake štartne pozicije, kar večina dojema kot fer. Pa to dela?

No, ne ravno ...
Lenins_Sausage
# 14.10.2018 ob 11:50
Mimobeznik

Zakaj bi ljudje sploh iskali delo, če bi jim sociala omogočala dostojno preživetje?


Ljudje kljub socialni delajo - dokaz so vse zahodne države. ČE pa misliš na UTD, pa imaš eksperiment iz Kanade, kjer so brezposlni, ki so dobili UTD, bili precej bolj motivirani za iskanje dela kot brezposleni na sociali. Saj so vedeli, da jim bo UTD+neka plača omogočilo kar precej visok standard, medtem ko izbira sociala ali nizka plača pač ni atraktivna.

Je pa seveda res, da je privatni sektor pri nas popolnoma nesposoben, zato tudi nizke plače. Gre pač za mentaliteto slovensko 'podjetnikov', ki so resnično med najmanj sposobnimi na svetu. Žal.
KovacevaKobila
# 14.10.2018 ob 17:40
Glede onesnaževanja okolja, pa komunizem ni bil nič boljši, kvečjemu slabši. To se lepo vidi pri cinkarni. Ampak živeti v prepričanju, kako je na tem svetu vse slabo, kako nisem sam kriv da sem len. To je potem najlažje

Najlažje se je tolažiti s poceni izgovori a la 'komunizem ni bil nič boljši', medtem ko znanstvena srenja vse bolj glasno in panično opozarja, da drvimo naravnost v prepad. Zraven imate novico, da tropske nevihte po novem tolčejo tudi po Evropi.

Kot sem že nekajkrat zapisal: oba sistema - kapitalizem in komunizem - sta okoljsko pogubna. Nujno potrebujemo novo, trajnostno, dejansko vzdržno ureditev, ki pa jo zaradi ideološke indoktriniranosti ogromnega dela javnosti ne smeš niti omeniti. V trenutku fašeš histerično vreščanje o 'Venezueli', 'uničevanju produktivnosti' itn.

Kot je nekoč zapisal Frederic Jameson: lažje si predstavljamo konec sveta, kot konec kapitalizma.
viktoriana
# 14.10.2018 ob 15:46
"Država še vedno preživetje razume, da je nekdo sit in plača položnice"

Pa saj to tudi je preživetje.

Vendar, ali je smisel življenja res samo v tem, da človek preživi (torej životari iz meseca v mesec – se skromno nahrani in plača položnice), ali pa je smisel v čem drugem??

Ja, iz kapitalističnega ali suženjskega vidika je to pravi smisel. Dati človeku toliko, da ravno ne crkne in da ima še toliko moči, da dela. Če zboli pa tako najboljše da crkne.

Človek bi moral imeti plačo, da dostojno živi, to je človeka vredno življenje in ne životari!
Torej, da si lahko privošči hrano (ki med tako razvitimi bitji ne bi sploh smela biti odvisna od tega, koliko plače ima kdo ali pa je sploh nima ampak bi morala biti dostopna vsakomur) pa ne tisto najslabšo, ki še za prašiče ni.

Da plača položnice, da se lahko primerno obleče, da si lahko privošči kaj za svoje razvedrilo, prosti čas in da mu še kaj ostane konec meseca za prihranek.

In seveda, da gre lahko vsako leto na dopust brez odrekanja.
To, da bi moralo biti neko stanovanje zagotovljeno vsakomur, ko je enkrat polnoleten sploh ne bi omenjala.

To kar ponuja država že nekaj let pa ni ravno življenje.
Človek bi moral cele dneve ali pa vsaj večino dneva preživeti v službi kar za minimalca (to je že kar ratalo običajno), plačaj še položnice, pojej za tisto kar ostane, vse ostalo pa odpade. Ne potrebuješ!

Na drugi strani pa se nekateri kopajo v denarju in ne vedo, kakšne neumnosti bi si še izmislili, da bi trošili.
Bivši uporabnik
# 14.10.2018 ob 14:28
firbec111 # 14.10.2018 ob 12:40o. Le komu država brezplačno uredi stanovanje. A še ne veš da nič ni zastonj. Tudi to nekdo plača in ja tudi za domačine na tak način skrbi država

če bi vsaj bil tak firbec kot v naslovu, bi lahko pri kraljuh ulice izvedel, koliko je domačih brezdomcev, za katere tudi pod razno NE POSKRBI država. In ko bo teh 8000 dobilo brezplačno stanovanje, se lahko začnejo talati stanovanja tudi mladim po subvencioniranih cenah, ne pa da iz tega naredijo cirkus z žrebanjem 10 od 2000 prijavljenih.
firbec111
# 14.10.2018 ob 12:50
gospod iskreni

Mislim da je v Sloveniji ekstremno malo ljudi, ki jim država brezplačno uredi stanovanje obenem pa še doda žepnino. In to preprosto ni prav.


tudi ekstremno malo migrantov, ki jim to država uredi. Predvsem zato, ker skoraj nihče ne ostane tu. Je pa to pač posledica slabe zakonodaje in ne samo v Sloveniji
Lenins_Sausage
# 14.10.2018 ob 12:41
gospod iskreni
Le komu država brezplačno uredi stanovanje.

Smo dolžni po mednarodnih konvencijah. Zakaj desničarji ves čas pišete populistične floskule, za katere dobro veste, da niso resnične?

Evo, izstopimo iz Združenih narodovo - ste za? Vi bi vedno nekaj na pol - stop imigracijam. Ko vprašam, kje bomo dobili delovno silo, ker imamo nikakvo nataliteto, pa črički.

Vaši komentarji so na nivoju 12 letnih otrok.
tricky
# 15.10.2018 ob 10:37
@Sonce.sije1
Smo pa vsaj 50 let za npr. Avstrijo in Nemcijo, da bi lahko imeli take place.

Delam v službi kjer sodelujem z Nemci, Belorusi in Kitajci in ti povem, da 1 na 1 nimajo možnosti (po znanju in delavnosti). Skupinsko pa sodelujejo 100x bolje od nas, ki si pa radi mečemo polena pod noge. Bi lahko veliko bolj razviti in boljši če bi med sabo sodelovali, ker imamo v gospodarstvu veliko zmožnih ljudi. Tako pa ti gredo raje k Nemcem po boljšo plačo.

Drzava ni dolzna za nikogar nic narediti.
"Če država ni dolžna nič narediti zame tudi jaz nisem nič dolžen narediti za njo."
Država nič ne naredi za državljana, bo ta odšel. Naš problem je ta, da se preveč skrbi za ene in iste ljudi. Če obrnemo par dni nazaj. Zakaj se zvišuje denarno socialno pomoč? S tem dejanjem se podpira nedelovne ljudi(izvzamem nezmožne za delo). Drugi je javni sektor, ne rečem, da si tam ljudje ne zaslužijo več, ampak so problemi večji kot samo plače šolnikov in zdravnikov.
Mislim, da imajo za trenutne razmere dovolj spodobne plače. Vem pa tudi, da tam ni vse čisto.

Verjetno se motim in naj me kdo popravi.
A ne bi bilo pametno zvišati minimalno plačo kot si napisal na 1000€. Z tem se vplača več v državno blagajno. Seveda, bi morali s tem poskrbeti, da ne pride do nepotrebnih odpuščanj. Če imaš milijone dobička mislim, da lahko poskrbiš za višje plače, brez odpuščanj.

Je zelo enostavno kaj se pri nas dogaja. Kot narod se ne podpiramo med sabo. Levi, rdeči, desni, plavi, zeleni, vijola, desni z levim palcem ma komu na čast? Dejmo smo dovolj stari, da bi lahko s tem prenehali in poskrbeli za skupno dobro.
firbec111
# 14.10.2018 ob 14:13
kralj Matjaž

Revščino povzroča levica.
Levica si želi revne ljudi, ker več kot je revežev, večja je njihova volilna baza, večja je odvisnost od njihovih programov in večja je možnost strašenja ljudi. Levica si tudi ne želi odpraviti revščine, ker če revščino odpraviš, kaj še lahko prodajaš ljudem.


hmmm jaz pa sem bil vedno prepričanja, da nas desnica straši pred migranti in komunisti, pa da oni dajejo bogatašem davčne olajšave in skrbijo za to da so v gospodarstvu minimalne plače. Očitno sem se motil, še dobro da si ti prišel in mi to razložil. HVALA
tupamaross
# 14.10.2018 ob 15:07
Pri nas jih okrog 80% ne more biti sito in plačati položnice.
Vsaj upokojenci in invalidi ne.
KovacevaKobila
# 14.10.2018 ob 15:07
Enačiti celotno gospodarstvo z ravnanjem multinacionalk je absurdno že samo po sebi.

Zakaj? Mar ni smisel vsakega podjetja ekonomska uspešnost, maksimizacija dobička, minimizacija stroškov, davčna 'optimizacija', nenehna rast in širjenje na druge trge ... oz. ideali, ki jih utelešajo multinacionalke? Je mentaliteta Igorja Akrapoviča kaj drugačna od mentalitete Jeffa Bezosa?

Da pa ga z nekim administrativnim ukrepom prisiliš, da plačuje ne vem kako minimalno plačo in s tem financira neproduktivni javni sektor ... pa je logično, da je idiotizem.

Ni pa idiotizem, ko celotno populacijo z nekim administrativnim ukrepom prisiliš, da odplačujejo milijardne dolgove bank in podjetij? To ni financiranje neproduktivnih?

Levica: nikoli nič ustvarili, spoznajo pa se na vse.

Ironično, kako radi se ljubitelji gospodarstvenikov, ki glasbenike, literate, pesnike in ostale ustvarjalce redno označujejo za 'parazite' in 'izrojence', dičijo z 'ustvarjanjem'. Brez zamere, ampak pravi ustvarjalci za sabo ne puščajo gore smrdljive plastike, požaganih gozdov, zastrupljenih polj, onesnaženega zraka, gnijočih odpadkov itn. Ne bi škodilo, če bi se kdaj spomnili tudi na astronomsko ceno in zastrašujočo nevzdržnost tega takoimenovanega 'ustvarjanja'.
uross27
# 14.10.2018 ob 17:13
To je potrebno vzeti z veliko rezervo. Zahodni koaliciji in njihovim izjavam ne gre zaupati. Bolj se mi zdi, da bodo umetno ustvarili skandal, da bo sla cena nafte gor, kar si marsikdo zeli. Lahko je tudi zacetek zloma borz, kar si tudi marsikdo zeli. Zlom nekdo sprozi, ni to "naraven" proces.
enkapitalist
# 14.10.2018 ob 17:01
1. Znižati DDV nazaj na 20%!
2. Ukiniti dodatno zdravstveno zavarovanje!
3. Za polovico zmanjšati razliko bruto-neto pri plači!
To znese cca malo zaokroženo ob predpostavki, da ima človek 1.000€ plače na letni ravni 240 + 360+1.800 = 2.400€
Za začetek naj torej bo država malce manj požrešna in naj potihoma in hinavsko ne vali vse krivde na delodajalce!!!
Ves ta minus lahko država pokrije v enem mesecu za celo leto. Ustanovi naj učinkovito FINANČNO POLICIJO, po zgledu recimo Italije! V naši deželici je na žalost toliko sivih con, kot verjetno nikjer v Evropi.
KovacevaKobila
# 14.10.2018 ob 16:51
Dejstvo pa je, da levičarji praviloma ne ustvarjate ničesar na trgu, ker je vaše znanje izključno teoretično.

Pišete nesmisle. Levičarji, ki 'ne ustvarijo ničesar', so prvi poslali satelit in človeka v vesolje.

Tudi vašega zaničevanja teoretičnega znanja ne razumem. Slednje je namreč še kako dragoceno - navsezadnje so bili tudi demokracija, etika, enakopravnost, sekularnost itn. na začetku le teoretični koncepti, ki pa so civilizacijo čez čas konkretno spremenili na bolje.

Pa še nekaj glede 'ustvarjanja' in 'samouresničitve', o katerih govorite. Za vas se je uspešno samouresničil človek, ki je finančno uspešen pri prodaji takšnih ali drugačnih izdelkov ali storitev na trgu. Zame je samouresničitev precej kompleksnejši pojem. Je tako intelektualna, kot tudi duhovna kategorija. Denar, moč, ugled v družbi itn. niso predpogoji za samouresničitev - oz. so lahko celo nasprotje samouresničitve. Navsezadnje so bogati, slavni in ostala družbena 'smetana' velikokrat portret pohlepa, pokvarjenosti, narcisoidnosti, nesigurnosti, omejenosti itn.
discoversci
# 14.10.2018 ob 15:54
Država nas tako drži dol, da nikol ne bomo prosperiral, ker se 1. preveč krade, 2. preveč skrbi samo za lastne riti (šefi, največkrat nesposobni MBA-jevci ali politično afilirane riti pokradejo in poniknejo, čeprav niso tud ficka vložil v firmo), 3. se ne vlaga v razvoj (česarkoli). Kdo pa je država ? Gotovo ne samo tisti nesposobni škratje v parlamentu, ampak ljudje. Najprej si uredite sodstvo, spremenite zakonodajo, da bodo kazni dolgotrajne, preoblikujte zapore v turške zapore, pa da vidim potem junake, kdo ima v gatah toliko, da si še upa krast in zganjat barabije. Ker smo pa civiliziran narod, se bo pa še naprej kradlo, raja bo še naprejd delala ko žvina za drobiž in nihče ne more nič nikomur. Torej... nauk ? Sami ste si krivi !!!!
Billi
# 14.10.2018 ob 14:54
Imamo elektriko ki deluje non stop, topla voda teče iz sten, vsaka družina ima svoj WC, trgovine so polne hrane, socialna pomoč +650€ na mesec...
Svetovna revščina na najnižji točki v človeški zgodovini.

Ko bi bilo vsaj malo hvaležni za to kar imamo...
el CARTEL
# 14.10.2018 ob 12:58
Pod pragom tveganja revščine je po podatkih Eurostata za leto 2016 v državah članicah EU-ja živelo 17,3 odstotka ali približno 87 milijonov ljudi.

rešitev je jasna - dajmo bogatim davčne odpustke, da bodo imeli še več denarja ravno najbogatejši. to bi znalo izboljšati položaj revnih...

V Sloveniji je lani pod pragom tveganja revščine živelo 13,3 odstotka ali 268.000 ljudi

rešitev je jasna, dajmo kupit 50. - NATO osemkolesnikov in našo vojsko poslati na rusko mejo.
to bi znalo izboljšati položaj revnih in jih dvigniti nad ta prag revščine.
zapravico
# 15.10.2018 ob 07:34
Počasi se prebuja generacija za nami,ker ni več“ mama hotel“ so začeli robantit
liliana
# 14.10.2018 ob 20:02
Jaz pa mislim, da je denarja za revne dovolj. Samo trošijo ga tisti, ki niso revni, ker imamo "sistem", ki to dopušča. Da karikiram na enem primeru: v šoli ima subvencionirano prehrano otrok, katerega starši si plačujejo članarino v golf klubu. In še dosti je takih primerov, kjer se odžira denar revnim, ker je "iznajdljivost" pri nas še vedno izredno cenjena in pohvalna. "Iznajdljivost" je tudi preračunavanje, če se ti splača delati ali pa se splača ostati doma in zgolj "cuzati" socialni sistem. Delo ni vrednota, izogibanje plačevanja davka in izkoriščanje socialnega sistema pa je na vrednostni lestvici precej visoko. In če se gremo iznajdljivost, potem pač moramo vedeti, da država ne more plačevati otroku tri dodatne dejavnosti na teden, enega tedna smučanja in enega tedna plavanja na morju. Lahko pa bi jih, če bi denar namenjen revnim, dobili le revni in tisti, ki se res ne morejo vključiti na trg dela.

Vedno se primerjamo z Avstrijo. Malo si preračunajmo našo minimalno plačo, prištejmo regres za prehrano in prevoz na delo in pol urni odmor za malico in hitro pridemo blizu tistemu najnižjemu avstrijskemu tisočaku neto. Na prehrano in prevoz na delo vedno pozabimo, da se to tudi dobi in da to ni samoumevno.
stewie
# 14.10.2018 ob 18:19
VICTORIA99
# 14.10.2018 ob 16:40
Kdor ne dela naj ne je....

Ti si pa kruta! Še vse politike, bančnike, finančne eksperte in mafijozote bi poslala na prisilno dieto!
No, saj to morda niti ni tako neumna ideja....naj žrejo tisti denar, ki ga kradejo od naroda, se bodo morda vsaj zamislili.
Rjene
# 14.10.2018 ob 16:23
Spomnite se kdo je bil zadnji triger Francoske revolucij. Lačne ženske - in najbolj revne ženske, ki so čistile ribe ob reki Senni.
Država, ve da nam raji mora dati glih toliko da ne bomo lačni( čeprav nekati so)
Res je da smo različno sposobni, samo da je razmerje 1:100 ali 1:miljon to je nezaslišano.
Večina tega je kriv finančni sistem, in politika, ki je pohlepnim ljudem omogočil to krajo. Žal za prerazporeditev le ena rešitev.
felipesko
# 14.10.2018 ob 15:07
Mimobeznik

Zakaj bi ljudje sploh iskali delo, če bi jim sociala omogočala dostojno preživetje?

Kaj pa je za tebe dostojno oz še boljše,kaj je za tebe preživetje....
Po vsej verjetnosti si daleč od sociale,sicer ne bi pisal takšnih.....
K_ris
# 14.10.2018 ob 14:52
"Država še vedno preživetje razume, da je nekdo sit in plača položnice"

Meni pa se zdi narobe ravno to, da država vedno več socialnih ukrepov veže na mejo tveganja revščine, ki je neodvisna od tega, kolikšni so izdatki za hrano in položnice. Meja tveganja revščine se premika gor in dol glede na gibanje plač, pa čeprav vse cene proizvodov in storitev ostanejo nespremenjene.
firbec111
# 14.10.2018 ob 13:52
enkapitalist

Dajte no mir. V Sloveniji ni nobene revščine! Kdor le hoče, z lahkoto zasluži 1.500€ in več...kdor je pa len je pač len, pa naj životari...tako enostavno je to. Res brez vezen članek!


povej do vsem, ki niso v JS-ju
skorpijon93
# 14.10.2018 ob 20:02
Češka ima med državami članicami EU najnižji delež revščine 9 % kaže eurostat, dobro jim gre !
uuuuu
# 14.10.2018 ob 16:59
Sami pametni klele ... Predlagam tistim (ki so zaspali na lovorikah), da se vrnejo nazaj na ta čudoviti trg slovenske delovne sile in poizkusijo znova, brez vez poznanstev, brez ateja v partiji dobiti službo, do takrat pa vaš čaka to čudovito življenje na socialki, polno prijetnih dogodivščin.

Tisti, ki pravite, da če zvišaš socialne prejemke ljudje ne bodo delali, sklepate, prvič, po sebi, torej nimate ne cilja v življenju in ste ovca št. 457894, delate pa samo zato (karkoli pač, samo da delate) da vas družba ne obsoja in da lahko jamrate cele dneve.

Ljudje delajo tudi zaradi česa drugega kot samo za denar in da ležijo cel dan na kavču in se bašejo z vsem kar jim pride pod roko. Morda jih celo kaj zanima ...

Delovnih mest bo vse manj, to je dejstvo, vladajoča struktura pa ne bo kar tako z vajeti spustila svoje privilegije, sistem mora dalje, torej so edina rešitev (če hočemo, da ta "denarni" sistem še funkcionira) UTD-ji, višje socialne pomoči itd., ker če kdo troši denar (kar je bistvo gospodarske rasti) so to ljudje na t.i. dnu tja do srednjega sloja, potem se pa že začne šparunga, sploh pa v Sloveniji ...

Kar zadeva plače so pa tako nizke, ker ste 20 let volili (kvazi leve) "lopove", ki niso naredili nič na razvoju in samo jahali konja nizkih plač, zdaj je tega konec, pa se je pokazala vsa beda, izkoriščanje in nesposobnost gospodarskega sektorja, kjer več kot 70% izkorišča nizke plače, na TV-ju pa non stop gledamo samo tistih cca.20% pravih podjetnikov, ki resnično delajo na tem, da dobijo njihovi produkti tudi dodatno vrednost kar zadeva inovacije in ne samo molzenje delavcev, ampak teh 20% (še to je prevelik odstotek) ni celotno gospodarstvo.

Gospodarstvo crkne če se dvignejo plače za 10%, šesti Ferrari v garaži pa ni problem, pa tistih 50 milijončkov v davčni oazi, sm čist pozabu na to, joj, sej res.

Tudi v Sloveniji se bo treba mal zbudit, pa kakšno knjigo prebrat.
Kotol
# 14.10.2018 ob 14:28
Wow, v tej temi se že na prvi strani vidi, kdo cele nedelje ždi za ekranom. Žalostno.
tupamaross
# 15.10.2018 ob 18:52
Dragi ElTorro,
dragi Zeus-zengg,
na vsak način poskušam nekako zmanjšati stroške, žal pa z
dodatnim vlaganjem to ne bo možno.

Priznavam pa, da sem nekako žrtev zatečenega standarda.

Obema lep pozdrav in lepa hvala za nasvete.
tupamaross
# 15.10.2018 ob 16:35
Ja, dragi Hor. To je to. Hiralnina. Pa še pokojnina niti ni tako
hudi nizka, kot je na Hrvaškem, so pa pri nas isti računi, kot
na Hrvaške po dvakrat in tudi trikrat višji.

Za natančno isti paket (fiksni telefon,mobitel, TV, internet), v
naši državi plačujem 96 EUR na mesec,v Puli pa moj znanec
plačuije 38 EUR. Za mobitel in fiksni telefon imam fiksne
mesečne zneske, torej ne gre za izredne stroške, na katere
bi lahko vplival in jih zmanjšal. Zmanjšam jih lahko le tako, da
odpovem ali mobitel, ali/in fiksni telefon, TV, internet.
tupamaross
# 15.10.2018 ob 16:28
Zeus.zeng,
plačilna disciplina(!?)? Če bi en sam račun zamudil, bi se mi
takoj usedli na pokojnino.Če ta ne bi zadostovala,bi mi rubili
hišo. Torej si lahko zamisliš, ali redno plačujem vse račune,
ali pa ne.

Prepričan sem, da nikomur ni tako lahko vladati, kot je to
lahko balkanskim politikom. Poglej samo Hrvaški. Kakšne so
tam človeške katastrofe, se nam niti sanja ne. Da pa bi narod
nekako zabavali, kupijo par starih kant od Izraela, dneve letijo
nad Hrvaško, tedensko organizirajo vojaške vaje, demonstracije
proti narodom drugih držav... Podjetja, kot so Agrokor, Uljanik,
Prvi maj, Aluminijski kombinati..., ki zaposlujejo več kot sto tisoč
delavcev direktno, posredno pa se jih je od treh podjetij živelo
okrog 600 tisoč, nimajo denarja niti za plače,bankam pa dolgujejo
milijarde EUR in niti teoretično ne morejo preživeti...

Edini možni izhod , Hrvatje vidijo v neki vojni z sosedi, predvsem
z BiH, kjer naj bi baje zavarovali Hrvate...

Torej sem nekako zadovoljen. Da le ne bo tako hudo, kot je na
Hrvaškem.
HOR
# 15.10.2018 ob 16:20
Namesto penzije se množično izplačujejo le hiralnine...
tupamaross
# 15.10.2018 ob 16:16
Vendar, kot človek sem nekako kar zadovoljen. Da le ne bo
hujše, vse pa kaže, da bo še hujše in takrat resnično bo tako
hudo, da preživetje sploh ne bo možno, politiki pa nam bodo
dnevno, mesečno, leta... obljubljali Meko in Medino...
tupamaross
# 15.10.2018 ob 16:12
Mesečno plačujem redne račune 200 EUR. Ogrevanje hiše
plačujem povprečno mesečno okrog 180 EUR (3 tone olja),
kar je skupaj 380 EUR. Mesečno me hrana stane okrog
400 EUR, kar je skupaj 780 EUR na mesec. Zavarovanje
hiše pri zavarovalnici Triglav plačujem 780 EUR letno, kar
je mesečno 65 EUR, kar je skupaj 845 EUR. Podaljšanje
registracije avtomobila 780 EUR letno, povprečno mesečno
65 EUR, kar je redno mesečno 910 EUR. O servisu avta,
raznih drugih strojev, ki jih hiša mora imeti, si ne upam niti misliti,
ker so opredeljeni kot izredni stroški.

Moj najdražji časopis, Delo, mesečno 2 X gledališče, hokej
povprečno 2 X mesečno..., vse to sem moral opustiti. Sedaj
lahko izračunate, koliko pokojnino bi moral imeti samo za
neko golo preživetje in to takšno, da sem strogo doma...

Vem, da boste rekli, da imam hišo, vendar niti centa za njeno
vzdrževanje nisem navedel,kar pomeni, da je to nekako tako,
kot bi imel dvosobno ali trisobno stanovanje. Stroški so isti.

Iz tega se da približno izračunati, kakšno pokojnino bi moral
imeti za neko človeško preživetje.Če bi šel v dom za ostarele,
bi hišo zarubili, da bi pokrili razliko mesečne oskrbnine med
mojo mesečno pokojno in stroške mesečne oskrbnine v domu.

Niti teoretično, niti praktično se ne izide nič.Niti golo preživetje.
Binder Dandet
# 15.10.2018 ob 15:01
"A migranti dobijo 1250€ socialne? Kje pa?

Spodaj. :)))

http://www.demokracija.si/fokus/sramota-poglejte-bancni-izpisek-azilanta-migranti-na-svoje-racune-od-slovenske-drzave-prejemajo-vec-kot-znasa-povprecna-pokojnina-in-povprecna-neto-placa.html
"

Migranti ne, ker nimajo statusa oz. so največ prosilci za azil. V članku omenjeni 6 članski družini pa je azil priznan. 1200/6 torej dobijo.
vranek
# 15.10.2018 ob 12:44
El CARTeL, ti si pa res en nakladac! V ZDA revšcine nimajo?? Vau.!!!! 45 miljonov jih je na bonih. Dobijo bone za hrano, ne denar. Za najslabso mozno hrano. 50 miljonov jih je brez vsakega najosnovnejsega zavarovanja, pomeni,da so brez VSAKE zdravstvene oskrbe. 12 miljonov je otrok do 12 leta. 5 miljonov otrok je brez 1 obroka dnevno, 3 miljone odraslih in 1.2 miljona otrok je brezdomnih. Tokiko o Ameriki. Americanov je 230 miljonov. Bolj kot na iziorejinjeno revščino meni to deluje kot tretji svet.
Malo si prevetri podstreho in "osveži" zavajajoce podatke!
Kdor je bil dlje casa v kaki drzavi, tistemu je jasno,da je Slovenija bogata, urejena za zivljenje
Idealna drzava.
Nobenega razloga ni,da nezainteresirane lenuhe zivimo, jim urejamo stanovanja, ki jih unicijo in
Jim zivimo zarod. Beseda je uporabljena namerno. Z vzorcem starsev, so to le naslednji socialci!
Kazalo