Nemška zunanja ministrica je države Zahodnega Balkana pozvala k pospešitvi reform. Foto: Reuters
Nemška zunanja ministrica je države Zahodnega Balkana pozvala k pospešitvi reform. Foto: Reuters

Po besedah Baerbock bo regionalni sporazum, ki naj bi bil podpisan na vrhu v Berlinu 3. novembra, državljanom držav Zahodnega Balkana omogočal prečkanje meja z osebnimi izkaznicami. Prav tako naj bi države v skladu z dogovorom medsebojno priznavale dokazila o izobrazbi.

Gostiteljica srečanja je na novinarski konferenci zato čestitala državam, ki bodo pristopile k sporazumu, in jih pozvala, naj pravočasno sprejmejo vse korake za implementacijo določil dogovora.

Baerbock se je še pridružila pozivom, naj Srbija uskladi svojo varnostno politiko z Evropske unije, pri čemer je posebej izpostavila sankcije proti Rusiji, ki jih Beograd za zdaj zavrača.

Ob prihodu na vrh je na kratko spregovorila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je pozdravila nedaven predlog Evropske komisije, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za članstvo v EU-ju. Ob tem je poudarila tudi, da se bo še naprej zavzemala za liberalizacijo vizumov za državljane Kosova.

Srečanja pobude, ki jo je leta 2014 zagnala nekdanja kanclerka Angela Merkel, se poleg Slovenije in Nemčije udeležujejo še zunanji ministri Albanije, BiH-a, Kosova, Severne Makedonije, Črne gore in Srbije ter Bolgarije, Grčije, Avstrije, Hrvaške in Češke.