Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
false
Prečni prerez v eni izmed endokrinih žlez telesa; t. j. žlez, ki izločajo v notranjosti. Eksokrine žleze pa so tiste, ki izločajo ven, npr. na kožo. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Jež

Dodaj v

Endokrini motilci: Evropski parlament zavrnil predlagane ukrepe

EK mora pripraviti nov predlog
4. oktober 2017 ob 17:32
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Evropski parlament je zavrnil predlagana znanstvena merila za opredelitev endokrinih motilcev na področju pesticidov in biocidov ter predloga dveh zakonodajnih aktov, s katerimi naj bi uredili to področje.

Predlog je pripravila Evropska komisija (EK). Predlagala je izvzetje snovi, katerih glavni namen je napadanje hormonskega sistema organizmov (na primer pri škodljivcih) iz meril za prepoznavanje. S tem predlogom je po mnenju poslancev Evropskega parlamenta (EP) presegla svoja pooblastila. Nasprotovanje, ki sta ga predlagala poslanca Jytte Guteland in Bas Eickhout, je bilo odobreno s 389 glasovi za, 235 proti in 70 vzdržanimi glasovi, kar je absolutna večina, potrebna za zavrnitev predloga.

Prepoved že zdaj predpisana
Zakonodaja Evropske unije (EU) predpisuje, da pesticidi ali biocidni pripravki ne smejo imeti lastnosti enodkirnih motilcev za neciljne organizme. Za izvajanje te zakonodaje EU potrebuje seznam znanstvenih meril za prepoznavanje endokrinih motilcev. Predlog Evropske komisije se je nanašal na znanstvena merila za prepoznavanje lastnosti endokrinih motilcev pri kemičnih snoveh. Opredelitev znanstvenih meril je prvi korak k zmanjševanju prisotnosti teh snovi in zaščiti zdravja ljudi.

Evropsko sodišče je decembra 2015 razsodilo, da je komisija kršila pravo EU-ja, ker do konca leta 2013 ni objavila meril za določitev endokrinih motilcev. Poslanci so večkrat pozvali EU, naj te snovi odpravi.

Poročilo okoljskega programa Organizacije združenih narodov (OZN) in Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je endokrine motilce označilo za svetovno grožnjo in med drugim opozorilo na porast motenj endokrinega sistema pri ljudeh in živalih.

Kot so zapisali v parlamentu, obstajajo dokazi o škodljivem vplivu na reprodukcijo (neplodnost, rak, deformacije), kar lahko vpliva tudi na delovanje ščitnice, možganske funkcije, debelost in presnovo ter na ravnovesje inzulina in glukoze v telesu.

Šoltes: Komisija je popustila lobijem
Evropski poslanec Igor Šoltes (Verjamem/Zeleni) je prepričan, da je komisija popustila lobijem in industriji, ki želi zaščititi predvsem svoje lastne kapitalske interese, še zlasti na račun zdravja ljudi. Zato je pozdravil tokratno izglasovanje veta na merila, ki jih je komisija predlagala za določitev endokrinih motilcev.

"Komisija je prekoračila svoj mandat, ko je predlagala, da se določene kemikalije izvzamejo iz opredelitve endokrinih motilcev. Merila bi tako zelo oteževala prepoznavanje endokrinih motilcev, kar pomeni, da bi bilo s trga odstranjenih zelo malo izdelkov, kar seveda koristi tej industriji. Večkrat smo opozorili, da so ti motilci snovi, ki lahko spremenijo delovanje hormonskega sistema ljudi, izjemno nevarni in predstavljajo na neki način globalno grožnjo," je poslanec zapisal v sporočilu za javnost.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Jon
# 04.10.2017 ob 17:45
Teorije o zaroti so brezveze, ampak kaj, ko jih Evropska komisija vztrajno potrjuje.
QUENDI
# 04.10.2017 ob 23:10
...tudi Lobisti imajo potomce....lahko se jim bodo zgodili avtisti.....trisomij21......pareza......
nevropatije in degeneracije.....alergije.....diabetes..
....bodo pa od prednika lobista imeli več sredstev za dolgotrajno zdravljenje......
garmond
# 05.10.2017 ob 07:45
Kapitalistom vratolomni dobički ustvarjeni na njihovih strupih, raji pa bolezen in draga zdravstvena zavarovanja.
oleander
# 05.10.2017 ob 06:55
Poleg hormonskih motilcev smo izpostavljeni tudi pesticidom.
Tudi spoštovanje biološke ure vpliva na zdravje. Danska je prva država na svetu, ki je uvrstila raka na dojki med poklicne bolezni, ki so posledica izmenskega in nočnega dela, in priznala v ta namen finančno odškodnino. Poklici, kjer je izmensko delo neizogibno, imajo znatno večje tveganje.
Žal je s spoštovanjem pravice do zdravja ljudi podobno kot z rejo živali v zaprtih in premajhnih prostorih: važen je gospodarski učinek oziroma denar. Od družbe sočutnosti smo še dokaj oddaljeni.
oleander
# 04.10.2017 ob 23:47
No, prav. Čeprav je novica zastavljena dokaj skopo, upam, da nas boste redno in natančno še naprej obveščali o poteku te zgodbe.
Kako pa so glasovali tudi drugi naši poslanci, kje lahko to vidim?
hexen
# 04.10.2017 ob 23:26
QUENDI
# 04.10.2017 ob 23:10
...tudi Lobisti imajo potomce....lahko se jim bodo zgodili avtisti.....trisomij21......pareza......
nevropatije in degeneracije.....alergije.....diabetes..
....bodo pa od prednika lobista imeli več sredstev za dolgotrajno zdravljenje......


Potomci lobistov so jahta v Monacu, hiša v Toskani, prestižno stanovanje v New Yorku...
študent89
# 04.10.2017 ob 19:16
Vsak človek ima svojo ceno, ne glede na moralno in etično odgovornost svojega poklica.
oleander
# 05.10.2017 ob 06:47
Vsemu se da izogniti, če se ne bomo obnašali po nojevsko, v stilu noben lroblem ni dovolj velik, da ga ne bi bilo mogoče ignorirati.
Breskvica
# 05.10.2017 ob 13:21
Evropski poslanec Igor Šoltes (Verjamem/Zeleni) je prepričan, da je komisija popustila lobijem in industriji, ki želi zaščititi predvsem svoje lastne kapitalske interese, še zlasti na račun zdravja ljudi.

Torej podkupnine funkcionarjem EK in poslancem EP služijo temu, da dovolijo, da nam podtikajo luštne in okusne strupke?

Upam, da bo kdo raziskal, kdo so podkupljeni. Pa saj jih niti sram ne bo...denar konec koncev odtehta marsikaj, ane?
joy
# 05.10.2017 ob 06:27
Žal se temu ne bo več možno izogniti in to je tudi glavni razlog za povečana obolenja z rakom.
REsnica
# 05.10.2017 ob 10:57
Kapitalistična demokracija, ki jo častite z vašo udeležbo na svobodnih demokratičnih volitvah, vedno postavi interes kapitala pred interes volilca. To lahko počne, ker jo na volitvah množično podpirate.
Mancica
# 06.10.2017 ob 11:24
Potem pa na na nas prevračajo odgovornost, ker ne reciklirano vrečk, ker preveč puščamo vodo odprto, ker uporabljamo lak za lase in poslušamo za las privlečene zgodbice o lokalni ozaveščenosti bla bla bla....
makaroncek
# 05.10.2017 ob 19:17
http://www.sgs.co.uk/en-GB/Local/UK/News-and-Press-Releases/2017/09/From-Laundry-to-Plate.aspx

Kako konča plastika v piščančjem fileju na našem krožniku?
kingestone
# 09.10.2017 ob 14:12
dokler nas bodo zeleni prepričevali v laži kot so globalno segrevanje, zapravljanje davkoplačevalskih miljard za zeleno elektriko, onemogočanje na vseh pogledih itd itd
tako dolgo ne bo nič pametnega sproduciranega na strani najstrupenejših zadev na zemlji

sami sebi nož v hrbet rinemo ker se lažemo o nekaterih stvareh in zavajamo vse okoli sebe, žal...
oleander
# 06.10.2017 ob 22:00
http://www.npr.org/sections/thesalt/2017
/09/22/552803465/arkansas-defies-monsanto-moves-to-ban-rogue-weedkiller

Evo, ameriška zvezna država Arkansas tik pred tem, da prepove Monsantovo (zdaj Bayerjevo) novo monstruozno pogruntavščino. Da se. Samo očitno mora bit dovolj hudo.
REsnica
# 06.10.2017 ob 18:01
Oleander,
Kdaj pa bo po tvoje bolje? Ta sistem se ne bo spremenil s tvojimi predlogi, tvojim glasovanjem, tvojim aktivizmom...in podobnim. Vedno v zgodovini je sistem doživel evo ali revo lucijo. Ta sistem pa je za revolucijo represivno premočan, za evolucijo, ki bi kapitalu zmanjšala moč, pa ni nobene možnosti.
Seveda imamo svobodo govora, odločanje o pomembnih zadevah pa se za volilce konča pri imenih in priimkih služabnikov centrov moči med katerimi lahko izbiraš na volitvah. Resnih vsebinskih sprememb pa lastniki države ne dovolijo. Ščitijo jih demokratični zakoni, ki jih zanje pišejo tisti za katere si volil.

Največje utopije v tem sistemu so, da imate volilci moč odločanja o pomembnih zadevah ( čezatlantski sporazumi recimo), da je država vaša (dejansko je države privatiziral kapital) in še posebej utopično je, da lahko zadeve spremenite na bolje z demokratičnimi orodji. Nikoli ne bo v tem sistemu bolje, dokler temu sistemu s svojo udeležbo na volitvah dajete moč. Ne verjameš? Na vsakih volitvah obljubljajo da bo bolje...
borut-blas
# 06.10.2017 ob 08:49
upanje seveda obstaja
kitajska komunistična partija ima dolgoročni plan izboljšanja okolja in do zdaj ji iplani kar dobro uspevajo
komunizem bo nazadnje le zmagal, kapitalizem itak dela samomor
oleander
# 05.10.2017 ob 13:53
REsnica,
nojevsko obnasanje oz. odmahovanje z roko, ces, saj ne bo nikoli drugace, tudi ne pomaga.
Na poslance EP je pritisnilo vec stotisoc drzavljanov EU, ki so podpisali peticijo, zato so prddlog EK zavrnili. EK ze po svoji naravi oz. nalogah stoji za kapitalom. EP je bil ustanovljen kot protiutez, za interese drzavljanov, ima pa se vedno premajhno tezo in prevec je lukenj, ki poslancem omogocajo osebno okoriscanje prek lobistov. Vendar, ce so - poleg vestnih poslancev, kakrsen je v tem primeru Šoltes - za to, da se slisi glas ljudstva, potrebne peticije in protesti, se bom jaz vestno posluzeval te moznosti. Howgh, povedal sem svoje.
Kazalo