Poskrbite za nego rok: pijte dovolj in jih negujte s kremami. Foto: EPA
Poskrbite za nego rok: pijte dovolj in jih negujte s kremami. Foto: EPA

S staranjem postane koža bolj suha in občutljivejša, zato zdravniki svetujejo, da starejši v svojo običajno nego poleg umivanja vključijo tudi redno uporabo negovalne kreme za vse telo. Pogosto poslušamo, kako pomembno je umivanje rok, saj so čez dan izpostavljene različnim bacilom, umazaniji, škodljivim snovem, sončni svetlobi in drugim dejavnikom. Stvari se poslabšajo tudi zaradi pogostega umivanja, kar ohrani vaše roke čiste, vendar so po drugi strani ravno zaradi tega pogosto suhe in razpokane. Če so zelo zapostavljene, je včasih potrebno tudi daljše zdravljenje. V tem primeru razmislite o manikuri, kjer vam bodo pomagali izkušeni strokovnjaki.

Kožo sestavljajo vrhnjica, usnjica in podkožje
Vrhnjica je zgornja plast kože in sestavljena iz celic, ki opravljajo različne naloge. Površino kože sestavlja plast odmrlih celic, ki odpadajo, vendar jih sproti nadomestijo mlajše. V tej plasti nastaja tudi melanin, ki daje koži barvo. Vrhnjica je kot neke vrste zaščita in je najdebelejša na predelih, ki so najbolj izpostavljeni obrabi, to so dlani in podplati.

Srednja plast je usnjica in je zgrajena iz prožnega vezivnega tkiva, med kolagenskimi in elastičnimi vlakni se prepletajo krvne žilice, živčni končiči, čutilna telesca in receptorji. Tako občutimo mraz, toploto in druga občutja. V usnjici ležijo številne žleze lojnice, ki izločajo maščobo in kožo varujejo pred okužbami, znojnice in lasne korenine. Pod usnjico je podkožje, kjer je več ali manj maščobnega tkiva, odvisno od prehrane, delovanja endokrinih žlez, spola, starosti itd.

Posodo pomivajte s toplo vodo
Po navadi med pomivanje posode uporabljate detergente, ki vašo kožo izsušijo, zato raje pomivajte posodo s toplo vodo in v skrajnem primeru z uporabo čistila. Tudi agresivnim in antibakterijskih milom se skušajte izogniti, saj ta lahko kožo močno izsušijo.

Različne vlažilne kreme zaščitijo kožo pred izsušitvijo, tako da ta znova naredi neke vrste zunanji ščit, pa tudi roke so mehkejše in bolj gladke. Veliko ljudi uporablja losjone, kar morda ni najboljša izbira, saj kožo navlažijo, vendar voda hitro izhlapi in koža je znova suha.

Kreme so gostejše in imajo boljši učinek od losjonov. Večina jih temelji na vodni podlagi, v primeru večjih težav uporabljajte kreme na oljni podlagi, saj olje zadržuje v koži vodo.

Uporabljajte rokavice
Roke lahko pred dodatnim izpostavljanjem čistilom ali da stvari še ne poslabšate, zaščitite z rokavicami. Morda se sprva ne boste z njimi počutili udobno in vas bodo motile, vendar se jih boste hitro navadili. Še posebej, kadar načrtujete čiščenje z močnimi sredstvi, je priporočljivo, da jih nosite. Lahko pa kupite tudi tanke bombažne rokavice, da se roke v plastičnih ne znojijo in vas ne srbijo. Če imate zelo občutljive roke, jih nosite, tudi ko morate pripraviti večje količine čebule ali paradižnika, saj lahko kislina poškoduje vaše roke. Tudi pri vrtnih ali drugih opravilih si roke zaščitite z rokavicami, ki bodo varovale tudi nohte. Poleti pa se namažite s kremo z zaščitnim faktorjem 15, predvsem v prvih sončnih dneh.

Za manikuro lahko poskrbite sami
Manikuro si po navadi privoščimo za posebne priložnosti, medtem ko lahko tudi sami naredite veliko za zdrave in privlačne nohte. Tudi ti potrebujejo posebno nego, zato lahko uporabite oljčno olje, ki je naravni vlažilec in utrjevalec. Preden greste spat, lahko segrejete priljubljeno eterično olje in ga nanesete na nohte, kar bo kot neke vrste terapija. Obnohtne kožice ne režite, ampak jo z bombažno krpico nežno potisnite nazaj, ko je razmehčana. Tudi zloščite jih lahko z mehko krpo. Aceton in drugi odstranjevalci laka poškodujejo nohte, zato jih uporabljajte čim manjkrat. Predvsem pa naj bodo nohti čisti. Nohte zelo dobro očistite, če limono prerežete na pol, sok iztisnete, s preostankom lupine pa očistite nohte. Za oblikovanje nohtov uporabite pilico z mehko teksturo.

Za kožo in nohte pa je seveda pomembna tudi prehrana v z veliko vitamina C. Predvsem pa poskrbite za pitje vode, da boste dobro hidrirani, in skušajte obvladati stresne situacije oziroma se jim ogniti. Tudi kajenje vpliva na nohte in kožo, saj jo postara in zguba.

Preden nanesete katero koli doma narejen pripravek za manikuro, si odstranite lak z nohtov, po njej pa si roke namažite z vlažilno kremo.

Nekaj receptov za manikuro:

Dve žlici olivnega ali rastlinskega olja zmešate s tremi žlicami sladkorja in pripravite pasto, ki jo nanesete na roke. Z njo masirajte roke dve do tri minute, nato sperite s toplo vodo. Za hrapave in suhe roke zmešajte eno žlico limoninega soka, žlico sladkorja in malo vode. Nanesite na roke in pustite pet minut, nato sperite s toplo vodo in osušite.

Za grobo kožo pomaga stisnjen sok paradižnika in ene limete, nato dodajte 2-3 žlice glicerina in roke masirajte s pripravkom tri do štiri minute, nato sperite z vodo in roke osušite.

Za kožo in nohte je, kot že rečeno, priporočljivo uporabljati olivno olje. Z njim lahko zmehčate obnohtno kožico, preden jo potisnete nazaj.