Družba Riba je zaradi okrnjenega ribolova ribičem izplačevala nižje plače. Foto: MMC RTV SLO
Družba Riba je zaradi okrnjenega ribolova ribičem izplačevala nižje plače. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška je zaradi pritiskov Evropske komisije, ki je napovedala zamrznitev pogajanj o njenem priključevanju EU-ju, v odgovor zamrznila ERC. Foto: RTV SLO

Tako se je ministrstvo odzvalo na poročanje, da vlada zaradi najmanj 100.000 evrov škode pripravlja tožbo. Ministrstvo je v odgovoru na novinarsko vprašanje le povzelo februarski odgovor vlade na poslansko vprašanje Aurelia Jurija, v katerem je med drugim zapisano, da bo vlada slovenske ribiče pri opravljanju dela zaščitila, da bo škoda ribičem povrnjena, zanjo pa bo, če gre za škodo, nastalo zaradi kršitve dogovora iz leta 2004, odgovarjala Hrvaška.

V skladu z mednarodnim pravom mora država, ki prekrši sprejete dogovore, povrniti nastalo škodo, so zapisali v odgovoru, zdaj pa pojasnjujejo, da gre za odgovor, ki ga je vlada sprejela 7. februarja, ko Hrvaška ERC-ja še ni zamrznila.

Riba 1 in Riba 2 lovili nemoteno
Ladji Riba 1 in Riba 2 ob prvem razpetju mrež po 1. januarju na območju zamrznjenega ERC-ja nista imeli težav.

Hrvaška kapitanija naj bi od posadk zahtevala le običajne podatke. Lovili so 30 navtičnih milj zahodno od otoka Susak. Ulov je bil povprečen, saj je v mreži končalo 6 ton rib. Slovenske ribiče je po besedah poveljnika Ribe 1, Leona Čebulja, na odprtem morju spremljalo tudi od 20 do 30 italijanskih ladij. Posadki se bosta na ribolov spet odpravili opolnoči.

Odškodninski zahtevek Slovenije?
Na Hrvaškem odmevata vnovični ribolov slovenskih ladij v zamrznjenem ERC-ju in morebitni slovenski odškodninski zahtevek zaradi izgube ribiškega dohodka.

Ladji Riba 1 in Riba 2 podjetja Riba nista izpluli od 1. januarja, kar je družbi prineslo okoli 3.000 evrov škode na dan. Delo poroča, da se je v poltretjem mesecu pri družbi, ki upravlja največji slovenski ribiški ladji, nabralo za okoli 100.000 evrov škode. V tem času bi lahko nalovili okoli 120 ton plave ribe oziroma četrtino letnega ulova.

Vlada medtem pripravlja pravno podlago za povrnitev škode, za katero naj bi terjala južno sosedo. Stališče Ljubljane se je vseskozi glasilo, da je dogovor med Slovenijo, Italijo, Hrvaško in EU-jem iz leta 2004 veljaven, enostranska hrvaška uvedba ERC-ja pa za slovenske ribiče v Jadranu ne prinaša sprememb.

Koliko bo znašala škoda?
Kolikšen bo končni znesek škode, ne glede na to, kdo jo bo poravnal, za zdaj še ni znano. Pomagamo si lahko s podatki preteklih let. Statistični urad navaja, da so po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano slovenski ribiči v letu 2006 v domačih pristaniščih iztovorili 933 ton svežih ribjih izdelkov. Vse morske živali, ulovljene in iztovorjene v Kopru, Piranu in Izoli februarja 2006, so skupaj tehtale okoli 65 ton. Skupna teža v prvih enajstih mesecih 2007 iztovorjenih ribiških izdelkov je bila okoli 760 ton, od tega svežih rib okoli 644 ton, drugih iztovorjenih ribiških izdelkov pa okoli 116 ton.