Obris države, nad njim letnica 2011, pod njim pa napis Eesti (Estonija). Če vam bo v roke prišel tak kovanec, boste vedeli, da prihaja iz Estonije. Foto: EPA
Obris države, nad njim letnica 2011, pod njim pa napis Eesti (Estonija). Če vam bo v roke prišel tak kovanec, boste vedeli, da prihaja iz Estonije. Foto: EPA

Na estonskem evrskem kovancu bo obris države, taka podoba pa bo na vsem osmih vrednostih.

V Talin bo prišel evropski komisar za denarne zadeve Olli Rehn, povabilo pa sta sprejela tudi premierja Latvije in Litve, ki bosta prav tako nazdravila estonskemu dosežku, ki pomeni nov premik proti integraciji z Zahodom in hkrati novo oddaljitev od Rusije, ki se je začela z razpadom Sovjetske zveze in osamosvojitvijo držav leta 1991.

Estonija, ki bo krono zamenjala za evro, bo s tem postala prva država nekdanje Sovjetske zveze, ki bo začela plačevati z evrom. Drugi dve baltski državi načrtujeta vstop v evroobmočje leta 2014. Vse tri države so leta 2004 skupaj vstopile v Nato, istega leta pa so postale tudi članice Evropske unije.

Velika pričakovanja
Estonija bo sicer postala najrevnejša članica skupine držav, ki so sprejele evro, čeprav se lahko pohvali z drugim najnižjim proračunskim primanjkljajem in najmanjšim državnim dolgom. Voditelji so prepričani, da bo nova valuta ljudem prinesla pozitivne spremembe. "Vzrok za težave z dolžniško krizo, ki jih imajo države z evrom, ni v samem evru ali v trenutni gospodarski krizi. Semena za te težave so bila posejana že pred desetletji, kar pomeni, da se bo evro z reševanjem teh težav kmalu okrepil, Estonija pa ima priložnost, da bo del tega procesa," je prepričan estonski predsednik Toomas Ilves.

Točno ob polnoči bo premier Andrus Ansip s posebnega bankomata dvignil prve evrske bankovce, Estonce pa bo nagovoril guverner centralne banke. Državljani so vseh 18 let neodvisne države plačevali s krono, podobno kot valuti Litovcev in Latvijcev pa je bila tudi njihova vezana na tečaj evra.