Anže Logar na seji. Foto: DZ/Matija Sušnik
Anže Logar na seji. Foto: DZ/Matija Sušnik

"Časovno drži, da končujemo predsedovanje, vsebinsko pa niti ne. Vsak dan dosežemo kakšen uspeh," je v odgovoru na vprašanje poslanca NSi-ja Andreja Černigoja dejal minister Anže Logar.

Slovensko predsedstvo je uspešno končalo šest trialogov, do konca leta pa bi jih lahko še 11, je povedal. "To bi v količini uspešno končanih zakonodajnih postopkov Slovenijo postavilo zelo visoko na lestvici najproduktivnejših predsedstev," je poudaril Logar. Dodal je, da je bil preboj dosežen tudi na področjih, kjer ga ob začetku predsedovanja niso pričakovali.

Glede poskusov blatenja predsedstva in tudi vlade, na kar je v vprašanju opozoril tudi Černigoj, je Logar dejal, da samo delo, pa tudi odzivi Evropske komisije kažejo, da ima tovrstno ravnanje zgolj politične namene.

Kaj bo z bojkotom iger v Pekingu

Sorodna novica Združeno kraljestvo in Avstralija bosta diplomatsko bojkotirali OI v Pekingu

Poslanca Nika Prebila iz vrst LMŠ-ja je zanimalo, ali Slovenija in Evropska unija razpravljata oziroma razmišljata o bojkotu zimskih olimpijskih iger v Pekingu, za katerega so se odločile ZDA.

Logar je poudaril, da so tovrstne odločitve v pristojnosti posameznih držav. Razprave o tem ni bilo niti na ravni EU-ja niti na ravni slovenske vlade, je pojasnil.

OCCAR in oklepniki

Člani odbora za zunanjo politiko so sicer na seji podprli tudi zakon o ratifikaciji sporazuma med Slovenijo in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), na podlagi katere namerava Slovenija kupiti 45 oklepnikov 8x8 boxer. Za je glasovalo deset poslancev, proti pa štirje. Zakon mora zdaj potrditi še DZ na plenarni seji.

Sorodna novica Zelena luč v odboru DZ-ja za nakup 45 oklepnikov 8 x 8 boxer v vrednosti 412 milijonov evrov

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Uroš Lampret je v razpravi pojasnil, da je sporazum osnova za sklenitev pogodbe o nakupu vozil z glavnim proizvajalcem oklepnikov, nemškim podjetjem Artec. Ker Slovenija še ni prejela ponudbe, tudi končna cena še ni znana. Ne bo pa presegla 410 milijonov evrov, je poudaril Lampret.

"Nabava bojnih vozil je ključnega pomena za vzpostavitev najpomembnejše zmogljivosti Slovenske vojske, katere gradnja se odlaga od leta 2005. To je srednja bataljonska skupina. Postopek ratifikacije in veljavnosti sporazuma bi bilo nujno izvesti do konca leta 2021," je dejal državni sekretar.

Prebil je bil ogorčen nad tem, da je bil sporazum sklenjen, cena pa še ni znana. "To je škandal brez primere," je dejal.

Slovensko predsedstvo Sveta EU-ja in Evropski parlament sta danes dosegla začasni dogovor o predlogu uredbe o sistemu e-CODEX. Glavni cilj sistema je omogočiti digitalizacijo čezmejnega pravosodnega komuniciranja in olajšati dostop do sodnega varstva za državljane in podjetja.

Do tega je bil kritičen tudi Miha Kordiš iz Levice. "V Levici smo ostro proti pristopu Slovenije k organizaciji in nakupu oklepnikov. Ne zgolj zato, ker gre za vsak evro v vojaškoindustrijski kompleks namesto v podsisteme, ki jih v tej državi dejansko potrebujemo, javno zdravstvo, javno šolstvo, razvoj, ampak tudi ker vlada z vsemi temi orožarskimi posli čisto po nepotrebnem hiti," je povedal. Poleg tega je vladi očital, da kupuje opremo, ki je sploh ne potrebuje. "To je orožje, ki se kupuje za okupacijo tujine. Po potrebi in po diktatu Nata," je poudaril.

Poslanec SDS-a Branko Grims je bil kritičen do izjav Kordiša glede okupacije, to je označil za neprimerno in žaljivo. Z njim se je strinjal tudi Černigoj.

Ta je v razpravi napovedal podporo zakonu o ratifikaciji sporazuma in dejal, da Slovenija oklepnike potrebuje. "V NSi-ju se odgovornosti ne bojimo in bomo to tudi izpeljali," je povedal poslanec stranke, iz katere prihaja tudi obrambni minister Matej Tonin.