Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve/STA/Tamino Petelinšek
Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve/STA/Tamino Petelinšek

Zunanja ministra si želita okrepitve sodelovanja zlasti na gospodarskem področju. Izrazila sta željo po večji blagovni menjavi med državama, ki je po njunih besedah doslej precej skromna. Leta 2020 je dosegla 14,1 milijona evrov, piše na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Kairu, ki je pristojno tudi za Katar.

Anže Logar in Abdulrahman Al Tani sta poudarila potencial sodelovanja na področjih logistike, energetskega sektorja, turizma in informacijsko-komunikacijske tehnologije. "Verjamem, da lahko naši katarski partnerji izkoristijo slovenski 'know-how', tehnologije in visoko tehnološke rešitve na področju obnovljive energije in obdelave ter ravnanja z vodo in odpadki," je povedal Logar. Al Tani je dodal, da veliko priložnost vidijo v naložbah, "zlasti v tehnologije in obnovljive energetske vire".

Razpravljala sta tudi o Bližnjem vzhodu in Afganistanu

Ministra sta prav tako izmenjala mnenja o širšem regionalnem dogajanju, predvsem v povezavi z razmerami v Afganistanu in na Bližnjem vzhodu. Strinjata se, da mora mednarodna skupnost podpreti prebivalce Afganistana in narediti vse v svoji moči, da bi zagotovila humanitarno pomoč. Al Tani je povedal, da morajo afganistanske oblasti v državi prepoznati vse udeležene strani in jih obravnavati brez kakršne koli diskriminacije. Prav tako si želi napredka na področju pravic prebivalcev, predvsem žensk.

Glede Irana sta ministra poudarila podporo vrnitvi k dunajskim pogajanjem glede mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu. "Vse sodelujoče spodbujamo, da se znova vključijo v mednarodni sporazum o iranskem jedrskem programu," je dejal Al Tani.

Logar je poudaril, da Slovenija zelo ceni vlogo Katarja pri blaženju napetosti med Izraelom in Gazo. Al Tani pa je pozval k prenehanju konfliktov v Izraelu in oblikovanju palestinske države ob upoštevanju mej iz leta 1967.

Katarski zunanji minister v Sloveniji

Nadgrajevanje vezi med Evropo in Katarjem

Logar je katarskemu kolegu predstavil tudi program slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja v prihodnjih dveh mesecih. Glede sodelovanja med EU-jem in Katarjem je Logar spomnil, da je na oktobrskem zasedanju Sveta EU-ja v Luksemburgu sopodpisal sporazum o letalskem prevozu med Katarjem in EU-jem, ki bo zagotavljal najvišjo raven varnosti in zaščite ter izboljšal povezljivost in svobodo gibanja potnikov.

O bilateralnih odnosih med državama in o aktualnih mednarodnih temah s poudarkom na situaciji na Bližnjem vzhodu in v Afganistanu je Al Tani govoril tudi s premierjem Janezom Janšo in notranjim ministrom Alešem Hojsom.

Premier je danes na srečanju kot priložnost za krepitev gospodarskega sodelovanja omenil poslovni forum, ki ga bo 22. novembra na Expu v Dubaju organizirala Slovenija in predstavlja možnost za navezavo stikov katarske in slovenske poslovne skupnosti. Sogovornika sta spregovorila tudi o rasti cen energentov. Katar namreč ostaja ena vodilnih svetovnih sil na področju dobave plina, so sporočili iz Janševega kabineta.

Katarskega ministra je sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor. Ta se je septembra ob zasedanju Generalne skupščine ZN-ja sešel s katarskim emirjem Tamimom bin Hamadom bin Kalifom Al Tanijem. Ta bo Slovenijo obiskal prihodnje leto, je še napovedal Logar.