Nova tobačna direktiva EU-ja uvaja slikovna opozorila na cigaretnih škatlicah. Foto: EPA
Nova tobačna direktiva EU-ja uvaja slikovna opozorila na cigaretnih škatlicah. Foto: EPA
Prepovedana bo prodaja vsega tobaka z okusi, tobačni izdelki z mentolom so dobili štiriletno prehodno obdobje. Foto: EPA

Tobačnim izdelkom bodo odvzeli privlačnost z uvedbo strožjih pravil za izdelavo, videz in prodajo tobačnih izdelkov, so sporočili iz Bruslja. Direktivo morata uradno sprejeti še Evropski parlament in Svet Evropske unije. Po tem bodo države članice imele dve leti časa za prenos direktive v nacionalno zakonodajo.

Litovski minister za zdravje Vytenis Povilas Andriukaitis je sprejeti dogovor označil za velik korak k bolj zdravi in uspešnejši družbi. Pomemben je tudi za vse deležnike na notranjem trgu EU-ja, saj vzpostavlja jasnejša pravila za izdelovalce, trgovce in potrošnike, je dodal.

Tobak bo dišal kot tobak
Direktiva prepoveduje prodajo cigaret in tobaka z okusi, kot so sadni, mentol in vanilja. S tem želijo zagotoviti, da bodo tobačni izdelki imeli okus in vonj tobačnih izdelkov. Za prepoved tobačnih izdelkov z mentolom velja sicer časovni zamik, saj jo morajo države članice uvesti štiri leta po začetku uveljavitve direktive.

Prihajajo slikovna opozorila
Slikovna in tekstovna zdravstvena opozorila bodo morala skupno zavzemati 65 odstotkov sprednje in hrbtne strani embalaže. Na vsakem zavojčku tobaka bosta morala biti splošno opozorilo, kot je na primer Kajenje ubija, in informativno sporočilo, da tobačni dim vsebuje več kot 70 snovi, ki povzročajo raka. Države članice bodo morale tudi prepovedati zavajajoče oznake na tobačnih izdelkih, kot so "naravno" in "organska pridelava".

E-cigarete medicinski proizvod?
Članice se same lahko odločijo za prepoved čezmejne prodaje tobačnih izdelkov na daljavo (npr. po pošti, spletni in telefonski prodaji). Članice se lahko odločijo tudi za strožja pravila glede dodatkov ali embalaže, pri tem pa morajo upoštevati določene pogoje. Direktiva zadeva tudi elektronske cigarete. Uvaja več pravil, med drugim, da mora biti največja koncentracija nikotina 20 mg/ml. Članice lahko e-cigarete uvrstijo med medicinske proizvode, če je to v skladu z njihovo zakonodajo na področju farmacije, še določa direktiva.

Korupcijska afera odnesla komisarja
Nova tobačna direktiva, ki naj bi zmanjšala privlačnost cigaret, je že mesece dvigala prah. Evropska komisija jo je predlagala decembra lani v senci korupcijske afere, povezane z lobiranjem tobačne industrije, ki je terjala odstop komisarja za zdravje Johna Dallija.

Najspornejši točki sta bili velikost slikovnih opozoril in omejitve za elektronske cigarete. Med drugim sta bila v igri velikost slikovnih opozoril 75 odstotkov embalaže in predlog, naj imajo e-cigarete status medicinskih proizvodov, kar pomeni strožja zdravstvena merila.