Evropska unija
Plastični odpadki
Temeljni cilj nove strategije je zagotoviti, da bo do leta 2030 vsa plastična embalaža primerna za recikliranje ali za ponovno uporabo, Foto: Reuters
Evropska komisija
Evropska komisija želi med drugim omejiti plastiko za enkratno uporabo, namerno uporabo mikroplastike in odpadke z ladij. Foto: Reuters
VIDEO
EU: Manj kot tretjina pla...

Dodaj v

EU: Do leta 2030 vsa plastična embalaža primerna za recikliranje?

EU v boj s plastičnimi proizvodi
16. januar 2018 ob 16:55
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Evropska komisija je predstavila prvo evropsko strategijo za boj proti plastičnim odpadkom. Komisija želi med drugim omejiti plastiko za enkratno uporabo, namerno uporabo mikroplastike in odpadke z ladij.

Prebivalci Evrope na leto odvržejo 25 milijonov ton plastičnih odpadkov. Manj kot 30 odstotkov se je reciklira, od tega velik delež v tretjih državah, kjer veljajo drugačni okoljski standardi.

Le pet odstotkov vrednosti plastične embalaže ostane v gospodarskem ciklu, preostalo se izgubi po zelo kratki prvi uporabi, kar po izračunih komisije letno stane med 70 in 107 milijard. Tako se večina plastike v Evropi, okoli 70 odstotkov, znajde na odlagališčih in v sežigalnicah, tudi zaradi težavnosti in velikih stroškov za recikliranje.

Z recikliranjem vseh plastičnih odpadkov na svetu bi lahko na leto prihranili 3,5 milijarde sodov nafte na leto. Recikliranje milijona ton plastike ima enak učinek kot umik milijona avtomobilov s cest, pojasnjuje komisija.

Temeljni cilj nove strategije je zato zagotoviti, da bo do leta 2030 vsa plastična embalaža primerna za recikliranje ali za ponovno uporabo, in to na stroškovno učinkovit način.

Priložnost za plastikarski sektor?
Kot zatrjujejo v komisiji, ti cilji ne bodo škodili gospodarstvu, temveč naj bi bila to priložnost za velik plastikarski sektor v EU-ju, ki zaposluje 1,5 milijona ljudi in je imel leta 2015 340 milijard evrov prometa.

Uresničevanje teh ciljev bo komisija podprla z dodatnimi sto milijoni evrov v okviru programa Obzorje za financiranje ukrepanja v skladu s cilji strategije. Do zdaj je v okviru tega programa za podobne cilje že namenila 250 milijonov evrov.

Do leta 2050 naj bi bilo v oceanih več plastike kot rib
Drugi cilj je omejiti plastiko za enkratno uporabo. Najpogostejši primeri plastike za enkratno uporabo so cigaretni filtri, plastenke, paličice za čiščenje ušes, vrečke, slamice, baloni ter plastični kozarci in jedilni pribor.

Plastika za enkratno uporabo predstavlja polovico odpadkov v morju ali na obali. Do leta 2050 naj bi bilo v oceanih več plastike kot rib, opozarjajo v komisiji.

Tretji ključni cilj strategije je prepovedati namerno uporabo mikroplastike - plastičnih delcev, manjših kot pet milimetrov, ki se v okolju znajdejo po namerni uporabi, na primer plastičnih mikrokroglic v kozmetiki, ali z razkrojem večjih kosov.

Komisija je že začela postopek za prepoved namerne uporabe mikroplastike v sklopu zakonodaje Reach.

Glede ukrepanja proti mikroplastiki, ki se v okolju pojavi nenamerno, pa preučuje različne možnosti. V sklopu teh prizadevanj namerava predlagati usklajena pravila za opredeljevanje in označevanje plastike, ki je biološko razgradljiva in primerna za kompostiranje. Začela pa je že ukrepati tudi za omejitev uporabe oksoplastike, torej plastike, ki se hitro razgrajuje z oksidacijo, saj naj bi v prisotnosti kisika zgolj razpadla na mikrodelce, dejanska razgradnja pa je vprašljiva.

Zmanjšanje odpadkov z ladij
Pomemben del strategije je zakonodajni predlog za zmanjšanje odpadkov z ladij. Namen prenovljene direktive o pristaniški sprejemni zmogljivosti je recimo zagotoviti obvezno ločeno zbiranje odpadkov z ladij.

Gre za mešanico spodbud in izvršilnih ukrepov, ki naj bi zagotovila, da se več odpadkov zbere na kopnem, zlasti smeti in odpadkov iz ribiškega sektorja, na primer odslužene ribiške opreme.

Omejevanje plastične embalaže
EU je sicer v preteklosti že ukrepala na tem področju, na primer z omejitvijo uporabe plastičnih vrečk. Decembra lani je tudi dosegla politični dogovor o cilju, da se do leta 2030 reciklira 55 odstotkov plastične embalaže.

Problem je v začetku leta na novo osvetlila Kitajska s prepovedjo uvoza plastičnih odpadkov, primernih za recikliranje. V letu 2016 je Kitajska po navedbah ameriške poslovne publikacije IndustryWeek uvozila 51 odstotkov svetovnih plastičnih odpadkov, večinoma iz ZDA.

Davek na plastiko kot vir za proračun?
Na težave z vse več plastičnimi odpadki je pred dnevi v Bruslju opozoril tudi evropski komisar za proračun Günther Oettinger, ki je izpostavil možnost, da bi davek na plastiko postal novi lastni vir unije za polnjenje evropskega proračuna.

Ta ideja sicer ni del današnje strategije. Ali bo komisija dejansko predlagala, da naj davek na plastiko postane novi finančni vir EU-ja, bo verjetno jasno maja, ko bo predstavila predlog za novi večletni finančni okvir po letu 2020.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Homer.
# 16.01.2018 ob 17:14
Manj kot 30 odstotkov se jih reciklira, od tega velik delež v tretjih državah, kjer veljajo drugačni okoljski standardi.
Ta stavek pove vse!
Znebimo se plastike s pošiljanjem v kak Pakistan, Bangladeš, ...... tam se neko malenkost prebere, ostalo konča v morju.
Tak izvoz bi bilo potrebno prepovedati!
Probleme je treba rešiti doma in začeti pri lastni kanti za smeti!
SamoRes
# 16.01.2018 ob 17:54
Za začetek prepovedat plastične vrečke, če greš v trgovino vzami cekar
Debely77
# 16.01.2018 ob 17:29
2030? A se zajebavate? Očitno vam ni v interesu spremenit nič.
TineB
# 16.01.2018 ob 17:48
Silly me ... Jaz sem itak mislil, da je že sedaj vsa plastična embalaža za reciklirat. Za kaj jo pa potem ločeno zbiramo? Za kurit?
Kemik
# 16.01.2018 ob 17:31
Mehansko recikliranje uniči nekaj kovalentnih vezi v polimernih molekulah plastike in makromolekule zmanjša, zato se nekoliko izgubijo dobre mehanske lastnosti plastike in po vsakem mehanskem recikliranju so slabše. Isto je s temperaturno obdelavo s taljenjem in ponovnim oblikovanjem.

Zato bi se moralo vložiti več napora in denarja v raziskave, kar se tiče kemijskega recikliranja plastike, pa naj bo to depolimerizacija polimerov, piroliza, uplinjanje ali druge kemijske reakcije za tvorbo uporabnih produktov ali vnovično polimerizacijo v kvalitetno plastiko.
bori
# 16.01.2018 ob 18:07
.. država lahko prepove in kaznuje žganjekuho, nabiranje rožic... ne zmore pa prepovedati plastičnih vrečk...
all.4.$.press
Nikec3
# 16.01.2018 ob 17:30
Podpiram! Ta nesnaga je problem, ki se ga da rešit.
zapravico
# 16.01.2018 ob 18:33
Zakaj pa ne že čez eno leto?
bori
# 16.01.2018 ob 18:04
Evropska komisija je predstavila prvo evropsko strategijo za boj proti plastičnim odpadkom.

..boj proti plastičnim odpadkom.. in kdo nas napada z njimi? Kdo je sploh pustil te vrečke za vsak nič in plastenke.. v tako množičen promet.. ?? Katera komi$ija?
Uboga Zemlja z nami.
zozozo
# 16.01.2018 ob 17:29
@Homer - Saj, zdaj je ta panika zato, ker so Kitajci prepovedali uvoz odpadne plastike. Imajo svoje dovolj.
gerza
# 16.01.2018 ob 20:23
Do 2030??? Tako pomembne stvari bi blo potrebno uvest takoj, skrajni rok pa recimo čez 2 leti, ne pa 2030! Idioti evropski!
Monopattern
# 16.01.2018 ob 17:24
Kitajci vedo kaj delajo. Škart robo pošiljajo čez pacifik, kjer se v roku nekaj mesecev pokvari, potem pa jo pripeljejo nazaj in naredijo iz odpadkov novo robo, vmes pa oberejo američane. To je pri njih velik biznis.
Bivši uporabnik
# 16.01.2018 ob 19:14
Problem je v začetku leta na novo osvetlila Kitajska s prepovedjo uvoza plastičnih odpadkov, primernih za recikliranje.

Če Kitajska tega ne bi storila, ali bi EU reagirala?

Bi v EU lahko pospešili opuščanje plastike z davčno olajšavo podjetjem, ki bi začela samoiniciativno uvajati prodajo izdelkov brez plastične embalaže?
Nostromo
# 16.01.2018 ob 21:58
Pri vseh teh vojnah je pa plastika res problem

Vojne pridejo in grejo, ljudje umrejo in se rodijo.
Plastika pa plava v morju 10000 let. Da, mislim, da je plastika dejansko večji problem.
HOR
# 16.01.2018 ob 21:06
Ta EU ukrep bo zmanjšal le količine odpadne plastike na EU celini ne pa v morjih...!
95% plastike v oceanih prihaja v morja iz 10 najbolj onesnaženih velikih rek, od katerih jih je 8 v Aziji in dve v Afriki...!
Yangtze - Vzhodno kitajsko morje Azija
Indus - Arabsko morje Azija
Rumena reka - Rumeno morje Azija
Hai He - Rumeno morje Azija
Nil - Sredozemsko morje Afrika
Ganges - Bengalski zaliv Azjia
Biserna reka - Južno kitajsko morje Azija
Amur - Ohotsko morje Azija
Niger - Gvinejski zaliv Afrika
Mekong - Južno kitajsko morje Azija

Več, kot polovica plastike v morje pa prihaja iz Kitajske (28%...), Indonezije, Filipinov, Vietnama in Sri Lanke.
ZDA so z samo z 1% deležem šele na dvajstem mestu, vendar prve od zahodnih držav (kar je logično saj so tudi največja zahodna država...). Plastika, ki prihaja v morje iz Azije in Afrike, pa po poreklu ni odpadna plastika iz zahoda.
Vsako leto se odloži v morje ca 13 milijonov tom umetnih mas. Ocena je , da je plastika v morju lletno odgovorna za pogin milijon ptic (90% vseh morskih ptic pa bi naj kdaj zaužilo tudi plastiko), 100000 morskih sesalcev in neznano velikega števila rib...
LINK ali copy - paste v iskalnik
www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4970214/95-plastic-oceans-comes-just-TEN-rivers.html

Skratka za resno zniževanje plastike v morju je potrebno izvajati projekte v Aziji in Afriki...
moonylink
# 16.01.2018 ob 18:05
Za začetek prepovedat plastične vrečke, če greš v trgovino vzami cekar

saj malo bolj zavedne trgovine ponujajo reciklirane papirnate, ce ze cekra nimas...je pa res se vse prevec lidlov in podobnih ki se kar strasijo s plasticnimi vreckami
Roky89
# 16.01.2018 ob 17:43
Bi bilo super. Podpiram!
politik kritik
# 16.01.2018 ob 22:48
Tega nikoli nisem razumel, zakaj reciklirati, če lahko ponovno uporabimo? V Nemčiji so vse plastične flaše za pijačo iz trše plastike in so vračljive. Za vsako flašo ob vračilu dobiš vrnjenih 25 centov in vsi jih lepo vračajo. Polnilnice jih lepo operejo in ponovno napolnijo in je to to. Tako kot pri nas nekatere steklene flaše.

Nekateri bi pa sedaj izumljali toplo vodo, pa bi plastiko zbirali, pa potem pretopili, pa spet nazaj v flaše modelirali. Bedarije prve vrste.

Ne rečem da je ostalo plastiko dobro reciklirati, ampak plastične flaše ki nanesejo pomoje ene 25 % porabljene plastike bi pa res lahko ponovno tako uporabili.
agenda21
# 16.01.2018 ob 21:37
Bo pa vsa plastika iz genske koruze
Nostromo
# 16.01.2018 ob 20:54
Nisem nek posenej "zelen" človek, ampak to, kaj se dandanes počne s plastiko, to pa še mene srce zaboli. Plastične žlice, vreče, flaše, skodelice... in skoraj vse to konča v morju, kjer se razkraja tisoče let, medtem pa mori živali in seveda nas, ki te živali jemo.

Posebej neumno pa je, da bi ogromen delež te plastike z lahkoto zamenjali s čim drugim, če bi le bilo to zahtevano. Že če bi samo prepovedali plastične vrečke za enkratno uporabo oz. jih naredili plačljive (zbran denar pa bi šel za reciklažo, recimo), bi se naredilo ogromno, kaj šele plastenke. Smo zgleda ljudje res takšni, da nam mora voda teči v grlo, da se zganemo. Škoda le, da bo ta voda do kraja zastrupljena s plastiko.
opat
# 16.01.2018 ob 19:24
Prestaviti rok na 2020!
GORILA
# 17.01.2018 ob 10:23
@samores
Za začetek prepovedat plastične vrečke, če greš v trgovino vzami cekar

...sem za, če mi razložiš, kako naj v cekar zavijem usrane gate in nogavice, ko sem na potovanju!
cairns
# 17.01.2018 ob 10:19
Če je plastika tako sporna potem neketere osebe iz showbisunessa po smrti ne bodo pokopali ali upepelili ampak reciklirali.
windmaster
# 17.01.2018 ob 05:08
Ko grem v našo štacuno k mesarju mi meso stehta na kosu plastične folije. Potem to vse skupaj zavije v plastificiran papir in na koncu porine v plastično vrečko. Dvakrat sem mu rekel da lahko meso zavije samo v papir, pa pravi da ne more ker je taka politika trgovine.
Tinkola
# 17.01.2018 ob 00:18
2030 je vsaj 10 let prepozno. A ni zadnjič bilo povedano, da bodo s 1.1.2019 v trgovinah prepovedali plastične vrečke? Tiste pri sadju in tiste na blagajnah.
Pogrešam pa v vsem tem civilne iniciative gorečih ortoreksičark, ki štrajkajo proti uporabi kakršnekoli kozmetike, instant mode, ki kao ščiti živali, okolja pa niti malo... Zgrozim se ob hitrosti napolnjenega koša za embalažo, če par dni kuham doma, ker mi žal povprečen slo trgovec pač ne nudi možnosti nakupa živil BREZ embalaže. Kako smo lahko živeli včasih brez tega? Ko so mame še prale vrečke in jih obešale kot perilo na štrike. Ko smo tovorili vso pijačo še v steklenicah. Vključno z mlekom. Kruh pa ti je trgovka dala z golo roko in ga ovila zgolj v tanek list belega papirja. Sadje si dal v papirnato vrečko. Pa so rekli, škoda gozdove uničevat za papir, polom dreves bi sedaj lahko izkoristili v ta prid. Steklenice, težke in obavtne za nosit, so zamenjale lažje plastenke, ki pa nam svinjajo habitat bolj kot si želimo in se zavedamo.
Gepard007
# 16.01.2018 ob 21:38
@Nostromo: FYI, plastika se nikoli ne razkroji temveč razpada na manjše delce. Tako imamo preko 80% svetovne pitne vode v tem trenutku že onesnažene s temi mikro delci...
Bivši uporabnik
# 20.01.2018 ob 21:14
Novica: veriga samopostrežnih trgovin Iceland v V. Britaniji je najavila, da na njihovih policah ne bo več ničesar v plastiki!!!
Bivši uporabnik
# 18.01.2018 ob 15:07
...sem za, če mi razložiš, kako naj v cekar zavijem usrane gate in nogavice, ko sem na potovanju!

Ko sem bil mlajši, sem kar precej potoval. Dvoje gat, majic, nogavic: en set na sebi, drugi za preobleč; zvečer opereš in posušiš ... :D
veselo-na-delo
# 17.01.2018 ob 23:43
Za vedno ukiniti to nesnago pa naj bo bilo kaka in mir, zakaj mora bit vsaki k*rac v plastiki.
Veliko lepše bi bilo če tega sploh nebi iznajdl.
Ukinit!
Murko
# 17.01.2018 ob 08:21
Svetniška Evropa. Sporočilo: "Ne ubadajte se z brezmejno bruseljsko korupcijo, raje ločujte in reciklirajte plastiko, sicer vas bomo udarili po žepu".
alex961
# 16.01.2018 ob 22:23
Plastika je prepoceni. Če bi bila dražja, ne bi ležala po vseh kotih. Plastika je matrial, ki se ga da najlažje reciklirati. Poskrbeti je potrebno samo za primerno zbiranje in sortiranje. Ko gre nekajkrat skozi proces mehanske reciklaže pa, kot je pravilno ugotovil "kemik" kemična razgradnja in ponoven ciklus,
bori
# 16.01.2018 ob 21:54
Evropska komisija je predstavila prvo evropsko strategijo za boj proti plastičnim odpadkom.

Vsak bo dobil brezplačno plastično pištolico na vodo.. Za samoobrambo. Če mu bo kdo kriminalno vsilil vrečko..
bori
# 16.01.2018 ob 19:18
Eesti, # 16.01.2018 ob 19:04
@debely77 in @zapravico taksne stvari se ne morejo sprementi kar cez noc, to je tak preplet podjetij, zakonov, vez, organizacij. To me spominja na ene ko kar pricakujejo da bo minimalna place v enem letu narasala za 200€, in mislijo da vlada to preprecuje zaradi nevem cesa, se pa ne zavedajo da to enostavno ni realno in bi pokopalo celo drzavo. Nic ni kar cez noc.

..sreča, da so kryptocoini.. še kryptovrečke.. in kryptoavtomobili..
moonylink
# 16.01.2018 ob 18:04
Silly me ... Jaz sem itak mislil, da je že sedaj vsa plastična embalaža za reciklirat. Za kaj jo pa potem ločeno zbiramo? Za kurit?

pri nas mogoce je, nimajo pa vse drzave istih zakonov kar se recikliranja tice in ne dobijo vsa gospodinjstva po evropi po tri razlicne zabojnike

mislim da jih vecina se vedno vse mece v enega
Eesti
# 16.01.2018 ob 19:04
@debely77 in @zapravico taksne stvari se ne morejo sprementi kar cez noc, to je tak preplet podjetij, zakonov, vez, organizacij. To me spominja na ene ko kar pricakujejo da bo minimalna place v enem letu narasala za 200€, in mislijo da vlada to preprecuje zaradi nevem cesa, se pa ne zavedajo da to enostavno ni realno in bi pokopalo celo drzavo. Nic ni kar cez noc.
agenda21
# 16.01.2018 ob 21:38
Pri vseh teh vojnah je pa plastika res problem
xes
# 16.01.2018 ob 19:17
Okoljski članek je že več kot dve uri na portalu pa še nobenega antikapitalističnega komentarja? Wow, šokiran sem... je to sploh možno?
Springbok
# 16.01.2018 ob 20:42
Torej, če pravilno zastopim, će plastične vrečke zažgem, je cool, ker ne pride v morje!
Kazalo