Za evropsko porabo bo v letu 2012 namenjeno več denarja. Foto: EPA
Za evropsko porabo bo v letu 2012 namenjeno več denarja. Foto: EPA

Za evropsko porabo bo v naslednjem letu namenjenih za 2,02 odstotka več denarja kot letos, in sicer 129 milijard evrov, kot so želele članice Unije.

Dogovor o tem "skromnem" proračunu za prihodnje leto sicer vključuje tudi dopolnilo k proračunu za letos, in sicer za zvišanje porabe za 200 milijonov evrov.

Svet, v okviru katerega odločajo članice Unije, in Evropski parlament imata zdaj 14 dni časa za formalno potrditev dogovora. Z uveljavitvijo Lizbonske pogodbe decembra 2009 imata Evropski parlament in Svet enakovredno vlogo pri sprejemanju proračuna, ki ga predlaga Evropska komisija. Ta je aprila predlagala, naj bodo odobrena plačila v proračunu EU-ja za leto 2012 za 4,9 odstotka višja od letošnjih, torej naj znašajo 132,7 milijarde evrov.

Evropski parlament se je konec oktobra zavzel za 5,2-odstotno zvišanje plačil, medtem ko so se članice Unije zavzemale za samo dveodstotno zvišanje plačil, kar je tudi obveljalo.

Pogajanja so namreč potekala v senci hude krize v območju evra, v kateri morajo številne vlade močno krčiti svoje izdatke, zato članice Unije niso naklonjene zviševanju evropskega proračuna.