Foto:
Foto:

Po pogovoru s predsednikom Evropske komisije Romanom Prodijem v Bruslju je kitajski premier Ven Džiabao dejal, da Kitajska od EU želi prejeti tudi priznanje statusa tržnega gospodarstva, kar bi bilo prav tako koristno za obe strani.

Prodi pa je obljubil, da bo storil, kar bo mogoče, da bi Kitajska dobila želeni status, ob tem pa pojasnil, da na odpravo embarga na orožje komisija posebnega vpliva nima, saj o tem odločajo države članice petindvajsterice.

Džiabao je tudi vztrajal, da vprašanja človekovih pravic ne gre povezovati z vprašanjem podeljevanja statusa tržnega gospodarstva ali odpravo embarga na prodajo
orožja.

Po pogovorih pa sta Kitajska in Evropska komisija v imenu EU podpisali tudi več sporazumov, med katerimi je eden ključnih sporazum o carinskem sodelovanju, ki naj bi olajšal trgovino med stranema in bil pomembno orožje tako v boju proti terorizmu kot tudi kriminalu in kitajskim ponaredkom blaga na evropskem trgu.

Kitajski premier s številčno delegacijo je Evropsko komisijo obiskal v okviru svoje desetdnevne turneje po Evropi, prve, odkar je lani prevzel položaj.