ESM je odobril dve milijardi evrov nadaljnje pomoči Grčiji. Foto: EPA
ESM je odobril dve milijardi evrov nadaljnje pomoči Grčiji. Foto: EPA

ESM je v pojasnilu dejal, da bo Grčija dve milijardi evrov porabila za odplačilo dolgov in za projekte, ki so sofinancirani s sredstvi iz strukturnih skladov Evropske unije. Vodja ESM-ja Klaus Regling je poudaril, da ta odločitev za izplačilo kaže, da se je grška vlada zavezala izvajanju programa, saj je izvedla izčrpen seznam ključnih reform.

Ukrepi vključujejo bistvene reforme v finančnem sektorju, ki so pomembne za uspešno izvedbo dokapitalizacije grških bank. Dve milijardi predstavljata drugo izplačilo v okviru prve tranše, ki so jo posojilodajalci odobrili avgusta. Upniki so Grčiji v prvi tranši iz 86-milijardnega programa pomoči namenili 26 milijard evrov. Deset milijard evrov je šlo na poseben račun pri evropskem reševalnem skladu ESM za ukrepe za stabilizacijo bank, 13 milijard pa so Atene dobile takoj. V sklopu prve tranše so bile tako na voljo še tri milijarde evrov.

Za drugo milijardo pogojev še ne izpolnjuje
Pogoje za odobreni dve milijardi je Grčija že izpolnila, pogojev za še preostalo milijardo pa še ne. Grčija je ob izpolnitvi meril za dve milijardi evrov pomoči izpolnila tudi pogoje za začetek procesa dokapitalizacije bank, torej za možnost uporabe omenjenih desetih milijard na posebnem računu pri ESM-ju. V celotnem 86-milijardnem programu je sicer za dokapitalizacijo bank predvidenih 25 milijard evrov, ki naj bi jih Grčija poplačala iz privatizacijskega sklada. Po oceni Evropske centralne banke štiri glavne grške banke po neugodnem scenariju potrebujejo približno 14,4 milijarde evrov.

Nekateri analitiki ob tem ocenjujejo, da Grčija ne bo potrebovala vseh 86 milijard evrov posojila , ki so predvidene zanjo v tretjem programu, temveč občutno manj. Vendar pa je za kakršne koli zanesljive sodbe še prezgodaj, saj je tveganj še ogromno.