Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na vrh EU – Balkan povabil tudi bolgarskega premierja Bojka Borisova. Foto: Reuters
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na vrh EU – Balkan povabil tudi bolgarskega premierja Bojka Borisova. Foto: Reuters

Srečanja v Bruslju naj bi se udeležili premierji Slovenije, Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije, Grčije, Madžarske, Romunije in Srbije, luksemburško predsedstvo Sveta EU-ja ter visoki komisar ZN-a za begunce. Nanj so vabljeni tudi predstavniki evropske agencije za zunanje meje Frontex in evropskega azilnega urada EASO.

Evropska komisija je opozorila, da je zaradi vse bolj kriznih razmer ob t. i. balkanski poti nujno močno okrepiti sodelovanje, posvetovanje in takojšnje ukrepanje.

Pobuda Merklove
Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sta pobudo za srečanje dala nemška kanclerka Angela Merkel in avstrijski kancler Werner Faymann. "V mrzlih zimskih mesecih gre dobesedno za reševanje človeških življenj," so poudarili v uradu avstrijskega kanclerja. Pri tem so izpostavili, da je treba zagotavljati pravico do azila, migranti, ki do azila niso upravičeni, pa se morajo vrniti v domovino.

Dodali so, da bi morali na zunanji meji unije vzpostaviti "učinkovite hotspote", ob balkanski poti pa sta nujna tudi učinkovito vračanje zavrnjenih prosilcev za azil ter finančna pomoč za oskrbo beguncev. V uradu avstrijskega kanclerja se zavzemajo tudi za tesnejše sodelovanje s Turčijo v begunski krizi.

Na srečanju naj bi se po napovedih, ki jih povzema APA, osredotočili na delovanje centrov za registriranje beguncev, t. i. hotspotov, na zunanjih mejah unije. Hotspote naj bi v Grčiji in Italiji vzpostavili do konca novembra, prvi pa že delujejo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Čez Rigonce prihajajo novi, nenapovedani prebežniki