Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 26 glasov Ocenite to novico!
Evropsko sodišče
Sodišče Evropske unije je podprlo pravico Velike Britanije do omejitev glede otroških dodatkov za priseljence. Foto: EPA

Dodaj v

EU podprl britanske omejitve otroških dodatkov za priseljence

Od leta 2020 bo novost veljala za vse zahtevke
14. junij 2016 ob 11:32
Luksemburg - MMC RTV SLO, STA

Sodišče Evropske unije je zavrnilo tožbo Evropske unije in odločilo, da Velika Britanija od prejemnikov otroških dodatkov in davčnih dobropisov za otroke lahko zahteva, da pridobijo pravico do prebivanja na Otoku.

Sodišče je odločilo tik pred britanskim referendumom o članstvu v EU-ju, ki bo prihodnji teden. Mediji ugibajo, da bo razsodba spodbudila tabor zagovornikov izstopa Velike Britanije iz povezave, ki v ospredje predreferendumske kampanje postavljajo prav priseljevanje. Primer, o katerem je odločalo sodišče, je iz leta 2013, ko je Evropska komisija na sodišču sprožila postopek proti Veliki Britaniji, češ da britanski socialni sistem nepravično diskriminira državljane drugih članic EU-ja, ki živijo na Otoku.

V večini članic osemindvajseterice je dovolj, da prosilec za socialne ugodnosti dokaže stalno bivališče, v Veliki Britaniji pa mora opraviti še preizkus o pravici do bivanja, ki ga Britanci opravijo lažje od priseljencev iz drugih članic unije. Sodišče EU-ja s sedežem v Luksemburgu v razsodbi priznava, da se ta pogoj šteje za posredno diskriminacijo, je pa utemeljen z nujnostjo varstva financ države članice gostiteljice.

Od leta 2020 bo novost veljala za vse zahtevke
Če se bodo Britanci 23. junija odločili za nadaljevanje članstva v EU-ju, se priseljencem na Otoku napovedujejo še večje omejitve njihovih socialnih pravic. V skladu z dogovorom o reformi Unije, ki bo začel veljati, ko bo Velika Britanija pristojne službe v Uniji obvestila, da bo ostala članica EU-ja, bo Britanija lahko omejila otroške dodatke za delavce migrante iz drugih članic, če njihovi otroci še naprej živijo v domovini in so tam življenjski stroški nižji kot v državi, kjer dela eden od staršev. Do leta 2020 naj bi ta novost veljala le za nove zahtevke za otroški dodatek, od leta 2020 pa za vse.

Pred kratkim je namero o omejitvi otroških dodatkov za delavce priseljence napovedala tudi Nemčija. Nemško ministrstvo za družino je odprto za to spremembo, saj ugotavlja, da je življenje v večini drugih držav članic - še posebej tistih, od koder prihajajo delavci - cenejše kot v Nemčiji. Predpogoj za to je ocena Evropske komisije, da je socialni sistem države zaradi velikega navala delavcev migrantov iz drugih držav EU-ja ogrožen.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
mlamat
# 14.06.2016 ob 12:10
Uf, kako eurobirokratom teče voda v grlo.

Še 9 dni do samostojnosti.
k.u.j.o.
# 14.06.2016 ob 12:09
EU je v rokah kapitala. Ali se EU korenito reformira in začne delovat za dobro evropejcev ali naj gre vse skupaj k vragu. Tako ne gre več dalje.
vnk
# 14.06.2016 ob 12:52
Enako bi moralo biti tudi pri nas... dejansko si nisem mislil, dokler ne slišiš iz prve roke, da največ sociale poberejo tujci, na koncu dobijo več, kot dva ki delata v kakšni proizvodnji. Pri Slovencih se verjetno že to zatakne, da se država usede zraven k dedovanju.

Verjetno bom itak dobil kup minusov zaradi tega, ker pač nimam preverljivih podatkov.
Elaphe
# 14.06.2016 ob 12:23
Če čisto po pravici povem, če bi jaz bila državljanka Velike Britanije, bi 23. junija glasovala za izstop iz EU.
JANEZ BLOND
# 14.06.2016 ob 12:52
Če ste pametni boste izstopili iz te kriminalne združbe po imenu EU
slorevolucija
# 14.06.2016 ob 11:56
Zadnji poskus ugoditi vsaj nekaterim britanskim zahtevam in preprečiti njihov izstop iz unije. Sploh ne bi bilo presenetljivo, če bi bila ta tožba zrežirana v smislu "Če ostanete v uniji boste spet lahko izjema med 28 članicami".
.kiwi
# 14.06.2016 ob 13:08
+1
Žarek upanja, da še obstaja trezno in racionalno razmišljanje..
iluzionistka
# 14.06.2016 ob 12:13
hehe, so nemci videli, kako se je obrestovala novica o 2. nosečnosti catherine nekaj dni pred škotskim referendumom, pa so sklenili poskusiti.

no ja, upam, da se brexit dejansko zgodi, pa tudi kak sloexit ne bi bil slab-če nimamo pravice rečt, da se preko našega ozemlja ne bo vozilo GSO in ne bo proizvajalo/predelovalo/prodajalo GSO (razen posameznih izjem, ki jih poznamo že danes), tudi pri ostalih stvareh nimamo možnosti zaščite.

vprašanje je samo, ali nam naš zunanji dolg še omogoča izstop iz EU
the law1
# 14.06.2016 ob 12:04
@slorevolucija

Zgleda, da se Nemci bolj bojijo brexita kot pa britanci

»Prosimo, ne odidite!« Britance rotijo tudi pri vplivni nemški reviji Der Spiegel, ki med večnimi britanskimi vplivi omenja celo Twiggy in Jamesa Bonda. »Neverjetno, da ne vidijo, kako zelo so spremenili celino in kako zelo jih cenimo, kako blizu se jim čutimo Nemci,« pišejo in dodajajo, da Nemci Britancem zavidajo notranjo neodvisnost, ki je sami nimajo, povrh tega pa še obilje protiavtoritarnih tendenc. »Veliko tega, kar se zgodi v Britaniji, prej ko slej pride tudi do nas in še utrdi kulturne povezave.« Na nemškem čustvenem zemljevidu Evrope so Italijani odgovorni za ljubezen in dobro hrano, Francozi za lepoto in eleganco, Britanci pa za nonšalanco in napredek.

Nemci sami pač priznavajo, da niso sposobni razmišljat na "preprost način" oz. ne znajo stvari izpeljat brez stvari zbirokratizirat po nepotrebnem. No, to birokratiziranje po nepotrebnem je itak značilno za kontinentalno evropo, kateri so bili britanci protiutež.

Želim si, da se brexit zgodi in to bo prisililo ostalo evropo v konkretne reforme, ki so nujno potrebne. Na žalost pa nam bo manjkal britanski način razmišljanja.
SimbyB
# 14.06.2016 ob 19:25
Zanimivo... kaj pa omejitev za drzavljane tretjih drzav? Oh, wait.... Te omejitve pa ne bo...Ceprav po mojem mnenjiu ravno iz tretjih drzav poberejo najvec otroskih dodatkov, stepajo otroke, delajo pa bolj malo (ob tem pa vedo za vse ugodnosti, ki so mozne...)
iluzionistka
# 14.06.2016 ob 19:38
@nikoli

a kar z inkvizicijo me primerjaš? pa bi mogoče malo obrazložil...

GSO seme je za enoletno uporabo, da bi prihranil del pridelka kot seme za naslednje leto, ni mogoče.
GSO seme iz narave izpodrinja naravna semena.
NoriPlanet
# 14.06.2016 ob 19:11
Če bodo režirali glasovanje oziroma ga lažirali, kot so ga v primeru škotske neodvisnosti, bodo ostali v EU.
Bo korporacijska mafija že poskrbela, da bo po njenih željah.
Branko57
# 14.06.2016 ob 12:44
Sodišče je odločilo tik pred britanskim referendumom o članstvu v EU-ju, ki bo prihodnji teden. Mediji ugibajo, da bo razsodba spodbudila tabor zagovornikov izstopa Velike Britanije iz povezave, ki v ospredje predreferendumske kampanje postavljajo prav priseljevanje.

a ne bo vzpodubila ravno nasprotnike izstopa? ne razumem.
Guliarth
# 14.06.2016 ob 12:17
Zakaj si jih ne želijo? Zakaj so si 1996 yu migrante želeli, to sta bistvena vprašanja. Ne sprejemajo ničesar, zato je pošteno, da mi tudi ne sprejmemo. Če ni interesa obojestranskega sodelovanja potem pač povratek k molitvi v kamen.
Branko57
# 14.06.2016 ob 12:45
aja spodbudila ... ok pozabite
m72
# 14.06.2016 ob 20:23
"EU podprl britanske omejitve otroških dodatkov za priseljence"

Kakšne diskriminacije pa seveda ni, ker so angležarji ja tak hudo vredi.
Spuzva
# 14.06.2016 ob 12:28
Menim, da bodo ostali.
nikoli
# 14.06.2016 ob 13:57
@iluzionistka
# 14.06.2016 ob 12:13
Prijavi neprimerno vsebino
hehe, so nemci videli, kako se je obrestovala novica o 2. nosečnosti catherine nekaj dni pred škotskim referendumom, pa so sklenili poskusiti.

no ja, upam, da se brexit dejansko zgodi, pa tudi kak sloexit ne bi bil slab-če nimamo pravice rečt, da se preko našega ozemlja ne bo vozilo GSO in ne bo proizvajalo/predelovalo/prodajalo GSO (razen posameznih izjem, ki jih poznamo že danes), tudi pri ostalih stvareh nimamo možnosti zaščite.

vprašanje je samo, ali nam naš zunanji dolg še omogoča izstop iz EU


Novodobni preganjalci GSO ste podobni preganjalcem čarovnic v srednjem veku.
Kazalo