Theresa May je nastopila ostro. Foto: Reuters
Theresa May je nastopila ostro. Foto: Reuters


"Nihče ne poskuša vplivati na izid volilne kampanje v Združenem kraljestvu," je Tajani zatrdil novinarjem. "Ni niti napad niti grda beseda, če rečeš, da biti članica Evropske unije ni enako kot biti zunaj EU-ja," je dodal.

Kasneje se je odzval tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk ter pozval k zmernosti in obojestranskemu spoštovanju. Kot je opozoril, so pogajanja dovolj težka že sama po sebi. "Če bomo začeli s prerekanji, še preden se bodo začela, bodo postala nemogoča," je dejal.

Dodal je, da so v igri življenja in interesi milijonov ljudi. "Zavedati se moramo, da za uspeh danes potrebujemo obzirnost, zmernost, obojestransko spoštovanje in največjo mero dobre volje," je še dejal Tusk.

Mayeva je v sredo obtožila Bruselj, da poskuša z grožnjami Veliki Britaniji glede pogajanj o brexitu vplivati na junijske volitve. S tem se je odzvala na opozorilo glavnega evropskega pogajalca za brexit Michela Barnierja, da pogajanja o britanskem izstopu iz Unije ne bodo ne kratka ne neboleča.

Mayeva je dejala, da je Evropska komisija namerno zaostrila svoja stališča tako, da bi vplivala na izid predčasnih volitev 8. junija.

Tiskovni predstavnik predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja meni, da so izjave britanske premierke povezane s predvolilno kampanjo. "Nismo naivni. Vemo, da bodo v Veliki Britaniji volitve," je dejal Margaritis Schinas.