Theresa May je zavzela ostro stališče. Foto: Reuters
Theresa May je zavzela ostro stališče. Foto: Reuters
Michel Barnier
Račune je treba poravnati, finančne obveznosti je treba spoštovati, sicer lahko vse skupaj eksplodira, opozarja glavni pogajalec EU-ja o brexitu Michel Barnier. Foto: Reuters
EU pripravila izhodišča za brexit
Barnier: London bo moral poravnati račune

V izjavi za javnost z Downing Streeta je Mayeva dejala, da nekateri ljudje v EU-ju ne želijo uspešnih pogajanj. "V zadnjih nekaj dneh smo videli, kako težki bodo pogovori. Pogajalski položaj Evropske komisije je postal ostrejši. Evropski politiki in uradniki so zagrozili Veliki Britaniji. Ta dejanja so namenoma usklajena, da bi vplivali na izide parlamentarnih volitev," je dejala Mayeva. "Britanski pogajalski položaj v Evropi je bil napačno predstavljen v medijih na celini."

Mayeva je predčasne volitve sklicala aprila. Odločitev je utemeljila z besedami, da želi močnejši mandat javnosti pred pogovori o brexitu, ki se bodo začeli junija. "Kdor koli bo zmagal 8. junija, se bo soočil z glavno nalogo: da pride do najboljšega dogovora za Združeno kraljestvo. Če se ne bomo prav pogajali, če bomo dovolili, da nas birokrati iz Bruslja poteptajo, bomo izgubili priložnost, da zgradimo poštenejšo družbo," je še povedala premierka.

Koliko bodo morali plačati Britanci?
Medtem pa je britanski minister za brexit David Davis zavrnil poročila, da bo morala Velika Britanija ob koncu pogajanj EU-ju plačati 100 milijard evrov. "V pogajanja ne gremo kot ponižni, ampak kot pogajalci," je dejal minister in ob tem zavrnil pisanje časopisa Financial Times, da mora Britanija poravnati račun za do 100 milijard evrov, preden bo zapustila Unijo. Kot je povedal na televiziji ITV, bo številka verjetno večja od prej predvidenih 60 milijard evrov, ampak "mi ne bomo plačali 100 milijard", je zagotovil.

Dodal je, da se bo britanska vlada držala pravnih in mednarodnih obveznosti za plačilo, vendar da to ne bo vsebovalo le zadev, ki si jih želi Evropska komisija. Ob tem je EU obtožil, da igra "grobo in nepopustljivo".

Davis je zavrnil tudi poročilo časopisa The Times, da bo Evropska komisija prepovedala premierki Theresi May, da se pogaja z voditelji EU-ja. Za BBC je dejal, da sta v pogajanjih dve strani in "ena stran ne more določiti, kaj kdo počne". Zagotovil je tudi, da jo v pogajanjih popolnoma podpira.

Pogajalec EU-ja: Račune je treba poravnati
Račune je treba poravnati, finančne obveznosti je treba spoštovati, sicer lahko vse skupaj eksplodira, je medtem ob predstavitvi predloga pravnega okvira za pogajanja o izstopu Velike Britanije iz Unije, ki se nanaša le na prvo fazo pogajanj o izstopnem dogovoru, pa je opozoril glavni pogajalec EU-ja o brexitu Michel Barnier.

Barnier sicer ni želel govoriti o številkah, večkrat pa je poudaril, da nikakor ne gre za kazen ali izstopni davek, temveč preprosto za spoštovanje obveznosti. Opozoril je tudi, da se čas izteka in da se je treba začeti pogajati čim prej, takoj ko bo London pripravljen sesti za pogajalsko mizo.

Kot nemška kanclerka Angela Merkel pred dnevi je tudi Barnier posvaril pred iluzijami, da brexit ne bo vplival na naše življenje in da ne bo bolel. Poudaril je, da se je treba pogajati mirno, brez drame, čustev in agresivnosti, a ne naivno.

EU pripravila izhodišča za brexit
Barnier: London bo moral poravnati račune