Eksplozivna prodaja in vse bolj razširjena uporaba pametnih telefonov je močno povečala potrebo po prenosu podatkov, zato se ta kategorija mobilnega gostovanja še ne bo pocenila. Foto: EPA
Eksplozivna prodaja in vse bolj razširjena uporaba pametnih telefonov je močno povečala potrebo po prenosu podatkov, zato se ta kategorija mobilnega gostovanja še ne bo pocenila. Foto: EPA

Predstavniki Evropskega parlamenta, Sveta EU in Evropske komisije so dosegli preliminarni dogovor o predlogu uredbe za mobilno gostovanje, ki ga je julija lani predložila Evropska komisija. Evropski parlament bo dogovor o znižanju maksimalnih cen za mobilno telefonijo obravnaval na majskem plenarnem zasedanju, ki se bo začelo 12. maja, tako da bo lahko nov cenik začel veljati že 1. julija.

Večja potreba, višja cena
Uporabniki bodo za gostovanje pri opravljenih klicih plačali največ 29 centov na minuto (prej 35 centov na minuto), največ 8 centov na minuto za prejete klice (prej 11 centov), največ 9 centov za pošiljanje kratkega sporočila (prej 11 centov) in največ 70 centov za megabajt (MB) prenesenih podatkov oziroma brskanja po spletu med potovanjem v tujini (obračunano na kilobajt). Zadnja omejitev se je edina tudi povečala - od poletja 2009 je bila najvišja cena prenosa podatkov za 1 MB omejena na 50 centov.

Vse omenjene cene storitev gostovanja so najvišje dovoljene in ne vsebujejo davka na dodano vrednost!

Čez dve leti prosto izbiranje gostovanja
Uredba EU-ja tudi prvič uvaja strukturne ukrepe za spodbujanje konkurence med mobilnimi operaterji, in sicer tako, da bi se potrošnikom 1. julija 2014 po želji omogočila izbira cenejše pogodbe za gostovanje, ki bi bila neodvisna od njihove pogodbe za nacionalne mobilne storitve, pri tem pa bi lahko uporabljali isto telefonsko številko.

Poleg tega bi predlog s 1. julijem 2012 mobilnim operaterjem (vključno s t. i. navideznimi mobilnimi operaterji, ki nimajo lastnih omrežij) podelil pravico do uporabe omrežij drugih operaterjev v drugih državah članicah po reguliranih grosističnih cenah in tako spodbudil več operaterjev k nastopu na trgu gostovanj.