Papadimos je vodenje tehnične vlade prevzel novembra lani in jo bo vodil še med predvolilno kampanjo. Foto: Reuters
Papadimos je vodenje tehnične vlade prevzel novembra lani in jo bo vodil še med predvolilno kampanjo. Foto: Reuters

Papadimos je svojo odstopno izjavo izročil grškemu predsedniku Karolosu Papuliasu in odprl pot do predčasnih volitev. Predsednik mora v skladu z ustavo razpustiti parlament in v 30 dneh razpisati volitve.

Tehnični premier je predtem na seji vlade dejal, da njegova vlada za seboj pušča "pomembno zapuščino" in da bo svoje delo nadaljevala do volitev 6. maja, ki da so nujne za izvedbo reform, ki bodo v Grčijo vrnile gospodarsko rast in zagotovile njen obstoj v evroobmočju. "Ti izzivi predstavljajo nacionalno vprašanje, ki se ga bo morala lotiti nova vlada. Predsedniku bom predlagal, naj razpusti parlament in razpiše volitve 6. maja," je dejal.

Papadimosova vlada je prejšnji mesec zagotovila drugo tranšo pomoči Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada. Nekdanji podpredsednik Evropske centralne banke, ki je vodenje vlade narodne enotnosti prevzel od Jorgosa Papandreuja, je na seji vlade dejal še, da bo morala nova vlada pripraviti nov gospodarski načrt za obdobje 2013-2016.

Neonacisti v parlament?
Vlado narodne enotnosti, ki bo državo vodila do volitev, sestavljajo člani dveh največjih grških strank - socialistične stranke Pasok in opozicijske konservativne Nove demokracije - ter manjše desne stranke Laos. Njeni glavni nalogi sta hitro uresničevanje oktobrskega dogovora območja evra o celoviti rešitvi dolžniške krize in priprava predčasnih volitev.

Obema večjima strankama v vladi narodne enotnosti, Novi demokraciji in Pasoku, ki grški politiki dominirata že več desetletij, je v zadnjem času upadla podpora v javnosti. Javnomnenjska raziskava, ki jo je v ponedeljek objavila grška zasebna televizija Mega, kaže, da bi Nova demokracija na volitvah dobila nekaj odstotkov glasov več od Pasoka, vendar tudi konservativci najverjetneje ne bodo dobili zadostne podpore, da bi sami sestavili vlado. Javnomnenjske raziskave kažejo, da bo vstop v parlament uspel neonacistom.

Politična nestabilnost, nove težave
Zaradi krize se je grško gospodarstvo v zadnjih štirih letih skrčilo za 16 odstotkov. Nezadovoljstvo zaradi visoke brezposelnosti in varčevanja je privedlo do množičnih stavk in demonstracij. V evroobmočju obstaja strah, da bi bili varčevalni ukrepi, ki jih je morala Grčija sprejeti v zameno za pomoč, v nevarnosti, če bi stranke, ki nasprotujejo varčevalnim ukrepom, pridobile večino v parlamentu po volitvah 6. maja, katerih izid je povsem nepredvidljiv. Politična nestabilnost v najbolj zadolženi državi bi pomenila nove težave za celotno evroobmočje.