Države EU-ja naj bi se na pot skromne gospodarske rasti vrnile v drugi polovici letošnjega leta. Foto: MMC RTV SLO
Države EU-ja naj bi se na pot skromne gospodarske rasti vrnile v drugi polovici letošnjega leta. Foto: MMC RTV SLO
Rehn o gospodarski napovedi

V danes objavljeni vmesni gospodarski napovedi Evropska komisija za evroobmočje napoveduje blago recesijo, celotnemu EU-ju pa stagnacijo gospodarstva. Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je pri tem opozoril, da kljub zaustavitvi okrevanja evropskega gospodarstva obstajajo znamenja njegove stabilizacije. "Gospodarsko razpoloženje je še vedno na nizki ravni, vendar pa se pritisk na finančnih trgih umirja," je poudaril.

PRISLUHNITE
O morebitnemm novem recesijskem valu je bilo govora tudi v informativni oddaji Radia Slovenija Dogodki in odmevi.

In Slovenija?
V letu 2011 je bila gospodarska rast Slovenije po najnovejših ocenah komisije 0,3-odstotna. Letna inflacija naj bi bila lani 2,1-odstotna, letos pa bo 1,6-odstotna.

Evropska komisija pojasnjuje, da je Slovenija zaustavljanju rasti mednarodnega gospodarstva izpostavljena predvsem skozi trgovino, zato jo bo pričakovana počasnejša rast v ključnih trgovinskih partnerkah v območju z evrom močno udarila. V kombinaciji s šibkim domačim povpraševanjem bo to Slovenijo potisnilo v blago recesijo, pri čemer lahko povrnitev k rasti pričakujemo komaj v drugi polovici letošnjega leta. Komisija je napoved za Slovenijo v primerjavi z jesensko napovedjo precej poslabšala. Za to so v poročilu izpostavljeni štirje razlogi: nepričakovana negativna rast BDP-ja v tretjem lanskem četrtletju, občutna znižanja ocenjene gospodarske rasti v predhodnih četrtletjih, poslabšanje razmer v zunanjem okolju in manjši obseg gradbenih investicij.

Napoved Evropske komisije je potrdil tudi Umar, ki pravi da tudi sami pričakujejo, da bodo gospodarski rezultati Slovenije letos slabši kot lani.

Območje evra: 0,3-odstotno krčenje BDP-ja
Po oceni komisije bo območje evra letos zabeležilo 0,3-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP), gospodarstvo celotnega EU-ja pa naj bi imelo ničelno rast.

Nemčija naj bi tudi letos dosegla gospodarsko rast, in sicer 0,6-odstotno, Francija pa naj bi leto sklenila z 0,4-odstotnim povečanjem obsega BDP-ja. Italijansko gospodarstvo naj bi se medtem skrčilo za 1,3 odstotka, špansko pa za en odstotek.

Inflacija 2,1-odstotna
Bruselj pa je glede na jesensko napoved rahlo navzgor revidiral napoved za inflacije za letos. V območju evra naj bi dosegla 2,1 odstotka, v celotni Uniji pa 2,3 odstotka.

Rehn o gospodarski napovedi