Bruselj bo o sprostitvi drugega dela razvojne pomoči še odločil. Foto: EPA
Bruselj bo o sprostitvi drugega dela razvojne pomoči še odločil. Foto: EPA
EK sprostila izplačevanje sredstev Sloveniji


Evropska komisija je izplačevanje evropskih sredstev za programa regionalnega razvoja ter razvoja prometa in okolja ustavila spomladi, potem ko so slovenski nadzorniki pri njunem izvajanju ugotovili vrsto nepravilnosti, projekta smledniškega golfigrišča in nakupa medicinske opreme pa so predali celo evropskemu uradu za boj proti goljufijam, Olafu.
Sloveniji je komisija takrat naložila, naj uvede ukrepe za boljše upravljanje denarja in kakovostnejši nadzor. Z ukrepi pri programu prometa in okolja je komisija zadovoljna in danes je Slovenijo obvestila, da bo blokado odpravila.

To pomeni, da bo komisija začela zadržani denar izplačevati, in sicer gre za 77 milijonov od približno 250 milijonov evrov, za katera smo plačila prekinili, pojasnjuje tiskovna predstavnica Shirin Wheeler. Ukrepi na tem programu so bili zadovoljivi, ocena tveganj je na mestu, dodaja.

Ukrepe pri programu regionalnega razvoja pa še presojajo. "Gremo v pravo smer in napredek je, a moramo se še prepričati, da so vsi potrebni ukrepi dejansko uveljavljeni in da tudi delujejo," pravi Shirin Wheeler. Konkretne odločitve pričakuje po poletnih počitnicah.

EK sprostila izplačevanje sredstev Sloveniji