Evropska unija
Viktor Orban
Na Madžarskem so pod Orbanom temeljne vrednote EU-ja ogrožene, ugotavlja preiskava Evropskega parlamenta. Foto: Reuters
Judith Sargentini
Evroposlanka Zelenih Judith Sargentini v osnutku poročila izpostavlja pomisleke glede neodvisnosti sodstva, korupcije, svobode izražanja in pravic romske in judovske manjšine ter prebežnikov. Foto: EPA
Magyat Nemzet
V sredo je zaradi finančnih težav prenehal izhajati eden zadnjih nevladnih časopisov na Madžarskem Magyar Nemzet. Foto: Reuters

Dodaj v

Evropska komisija sprožila preiskavo: resne grožnje demokraciji na Madžarskem

Preiskovalko, evroposlanko Sargentinijevo, madžarske oblasti oklicale za Sorosevo plačanko
12. april 2018 ob 19:29,
zadnji poseg: 12. april 2018 ob 20:20
Bruselj - MMC RTV SLO

Zaradi "obstoja očitne nevarnosti resne kršitve temeljnih vrednot Evropske unije" evroposlanka Judith Sargentini v osnutku poročila o preiskavi stanja na Madžarskem predlaga sprožitev sedmega člena pogodbe o Evropski uniji proti državi.

Osnutek izpod peresa nizozemske evroposlanke iz vrst Zelenih, ki ugotavlja "sistemske grožnje demokraciji, vladavini prava in temeljnim človekovim pravicam", prihaja le teden dni po prepričljivi zmagi premierja Viktorja Orbana na parlamentarnih volitvah.

Sargentinijeva v osnutku na 26 straneh izpostavlja pomisleke glede neodvisnosti sodstva, korupcije, svobode izražanja in pravic romske in judovske manjšine ter prebežnikov, poroča portal Politico.

O končnem poročilu o stanju na Madžarskem bo Odbor Evropskega parlamenta za civilne svoboščine, pravico in domače zadeve glasoval junija, celoten Evropski parlament pa septembra.

Po poročanju Politica je več evroposlancev že izrazilo naklonjenost sankcijam Madžarski. Če bo parlament odobril predlog Sargentinijeve o sprožitvi sedmega člena evropske pogodbe proti Madžarski, bodo predlog predali Evropskemu svetu, v katerem so voditelji članic EU-ja.

Parlament prvič naročil preiskavo
Gre sicer za prvi primer, da je Evropski parlament naročil preiskavo delovanja vladavine prava in upoštevanja evropskih vrednot za ugotavljanje potrebe po sprožitvi sedmega člena pogodbe o EU-ju, še piše v poročilu.

Vendar tudi če Evropski parlament odobri poročilo in nato Evropska komisija sproži sedmi člen, se uvedba dejanskih sankcij proti Madžarski, kot denimo odvzem glasovalnih pravic, ne zdi verjetna, saj morajo sankcije soglasno potrditi vse članice Unije. Tudi v primeru Poljske, proti kateri je komisija sprožila sedmi člen, niso uvedli sankcij, saj je Madžarska takrat napovedala, da sankcij ne bo podprla.

Domači in tuji kritiki medtem Orbanovo vlado vse glasneje obtožujejo nedemokratičnega vladanja in izpostavljajo predvsem cenzuro v javnih medijih ter avtokratsko držo Orbana. Madžarska vse očitke zavrača.

Szijjarto: Sargentinijeva del Soroseve mreže
Sargentinijeva je v sklopu preiskave delovanja demokracije in vladavine prava na Madžarskem januarja za tri dni tudi obiskala državo, kjer pa ni bila deležna gostoljubnega sprejema.

Zunanji minister Peter Szijjarto je Sargentinijevo označil za del mreže madžarsko-ameriškega milijarderja Georga Sorosa, ki naj bi si prizadeval spodkopati madžarsko vlado, njen obisk pa označil za "politični teater". Tudi premier Orban je kritiziral obisk evroposlanke in dejal, da je podkupljena.

"Osnutek poročila napad na Madžarsko"
V četrtek se je na ugotovitve že odzval Szijjarto in sporočil, da je osnutek poročila napad na Madžarsko, in celoten proces označil za protidemokratičnega. Sočasno je eden madžarskih časopisov objavil prispevek z naslovom "Ljudje špekulantov", v katerem so skupaj s fotografijo Sorosa objavili imena več kot 200 zaposlenih v nevladnih organizacijah in medijih, ki niso pod vladnim nadzorom, še poroča Politico.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
peglezn
# 12.04.2018 ob 20:39
No ja, nič ne rečem... Ampak spet ta dvoličnost...

Kaj pa Španija oz. Katalonija? Vse po EU standardih demokracije?
a.vehar
# 12.04.2018 ob 19:59
Itak Soroševa podložnica! Kakšen avtokrat? Glede na to, da je bil izvoljen z veliko večino in z rekordno udeležbo na volitvah, to nekaj pove o njem. Mediji ustvarjate negativizem proti Orbanu, ker se bojite, da se bo v Sloveniji enako zgodil preobrat!
GoodFella
# 12.04.2018 ob 20:45
Orban je demokratično in legitimno izvoljen voditelj Madžarske, madžarski volivci so ga podprli s prepričljivo, ustavno večino. Če narod tako hoče, kaj imamo mi za pametovati, a ni demokracija vladavina ljudstva?
gremyus
# 12.04.2018 ob 20:45
Spet se nekdo vtika v druge države. Ko se gre pa za arbitražo pri nas, se pa vsi poskrijejo ko voluharji. Hinavci na kvadrat. Zlaganost na kvadrat.
Drncl
# 12.04.2018 ob 20:42
Ja zapomnite si. Če ne zmaga levičar, volitve pač niso demokratične...
totijosipborz
# 12.04.2018 ob 20:38
Se spomnite, kako so ga klincali, ko je začel z gradnjo ograje? Potem pa taisti ljudje s svojimi ograjami, v takšni ali drugačni obliki. Tudi Slovenci. Evrohinavščina.
vedranh
# 12.04.2018 ob 20:39
malo je čudno, da je nedemokratsko nekaj, kjer 70% volivcev gre na volitve in v prav takšnem odstotku izvoli predstavnike....mogoče se nam nedemokratsko zdi to, da rezultati niso nam po godu ali kako? Kaj sploh je demokracija?
TOZD
# 12.04.2018 ob 20:47
Če v Evropi v naslednjih letih z odločevalskih pozicij ne odstranimo modelov kot je Juncker, sledi neizogiben potop.
simpli
# 12.04.2018 ob 20:48
Ne daj se Orban! Zahodna Evropa je izgubila kompas in je na pragu samouničenja. Vse v skladu s hinavsko "politično korektnostjo". Ni jim več pomoči, mi pa imamo še možnost. Vse bo odvisno od prihajajočih volitev, ki bodo ključne za obstoj slovenskega naroda. Živela Slovenija!
generacija56
# 12.04.2018 ob 20:40
Hahahaha...
A moti vas volilni rezultat?
Saj vemo, kaj je EU.
Tolpa neizvoljenih birokratov, nekoristnih pijavk...
Prožite vi tista dva nevrona...
SD-pijavka
# 12.04.2018 ob 20:41
Reliable allies in the European Parliament(2014 – 2019)

for the Open Society European Policy Institute


Open society je Soroševa organizacija

https://legacy.gscdn.nl/archives/images/
soroskooptbrussel.pdf

Tanja Fajon na strani 96 Vajgl 97
janez janez
# 12.04.2018 ob 21:11
Me zanima koliko beguncem je gospa sergentijeva pomagala iz lastnega žepa???
će želi migrante naj vsaj enega vzame k sebi in zanj skrbi, ne pa da govori drugim kako morajo pomagat.

lp
Roll_bar
# 12.04.2018 ob 20:51
Letos grem dopustovat na Madžarsko. 100%
GoodFella
# 12.04.2018 ob 21:05
Pa se kdo še spomni lažnivega socialističnega premiera Ferenca Gyurcsányja, zaradi katerega so pred dobrim desetletjem na Madžarskem izbruhnili množični protesti. Madžari že vedo, zakaj opozicijskim socialistom ne gre ravno zaupati...
SD-pijavka
# 12.04.2018 ob 20:45
aktivist

Hhahah si pa optimist če misliš, da bo kaj z tega LOL
MatjazP
# 12.04.2018 ob 20:52
Torej, če demokratično nočejo kar sprejemati ilegalcev iz afrike, so potem nedemokratični?
Shimun
# 12.04.2018 ob 20:48
levičarji... ko niso na oblasti, je vse narobe, svet se podira, veliki pok je za vogalom. Ko so pa levičarji na oblasti, je pa vse tipi topi, tako kot mora biti, vse je super in svet se ne podira.
Bivši uporabnik
# 12.04.2018 ob 21:14
Evropska komisija sprožila preiskavo: resne grožnje demokraciji na Madžarskem

Glavno, da nedemokratično imenovana Evropska komisija ni grožnja demokraciji.
SD-pijavka
# 12.04.2018 ob 21:12
Nič ne bo z te moke kruha. Orban je zmagal na demorkatičnih volitvah Poljska ga bo pa podrla false flag zelenih.
politik kritik
# 12.04.2018 ob 20:50
EU naj zavaruje dvoje meje. To je bil sprožilec za Brexit, Orbana na Madžarskem, zadeve na Poljskem itd. Če tega ne bo naredila se bodo podobne stvari dogajale naprej, ne glede na to kje in kako bodo ukrepali, če meje še vedno ne bodo varovane kot bi morale biti.
aljaz26
# 12.04.2018 ob 20:51
Spet ma mirovni inštitut meeting tukaj :)
Joze Koder
# 12.04.2018 ob 21:14
Tole je prav sramotno, levici v evropskem parlamentu očitno gre izredno na živce dejstvo, da je Orban zaprl vrata "prebežnikom" oz. multikulti agendi in Sorosu.

Kar se časnika tiče pa so imeli finančne težave, tudi naše Delo bi propadlo če zaradi interesa politike ne bi imeli bogatega botra.

In ja Judith naj pride v Sloveijo se bo zgrozila, ko bo videla delovanje naših medijev, sodstva, policije, ...
Robiland
# 12.04.2018 ob 21:09
No, vidite kaj je EU in kaj dela Bruselj.
Bruselj sovrazi demokracijo in evropejce.
simnov
# 12.04.2018 ob 21:11
pa kaj bluzijo čisto legitimno je bil izvoljen pa hvala bogu da noče beguncev
anny22
# 12.04.2018 ob 21:08
levičarji...Orban ni bil demokratično izvoljen?
3010eur
# 12.04.2018 ob 20:57
Prevod:

Resne grožnje mešanju megle in kaosu, ki ga tako nujno potrebuje 1% najbogatejših, da se ne konča monopoly ...
crnuskagmajna
# 12.04.2018 ob 21:25
Evo se je že začelo! Ko ne igraš po njihovih pravilih si pa grožnja demokraciji!

Kaka ironija, da so ravno ti, ki zdaj udarjajo po Madžarski grožnja ne samo demokraciji, ampak naši kulturi, miru in človeštvu!
janez janez
# 12.04.2018 ob 21:32
SAMO RES

mislim, da si ti eden tistih, ki je nekomu nasedel, ali pa si kar sam del tistega nekoga, ne vem.
ampak ti si živ primerek tukaj ki je zaljubljen v eno stran in sovražen do druge strani in zato nimaš realnega pogleda na dogajanja. tudi ko omenjaš eno televizijo in en časopis, ki imate gledanost in branje 5 do 10% gladanosti in branja si z lahkoto določil "številni mediji".
haloooo - -zbudi se iz realnosti.
tudi jaz sem bil star 20 let in verjemi mi, takrat sem drugače razmišljal kot sedaj -- pač leta in nova spoznanje stališče človeka lahko spremenijo. a je to kaj posebej narobe??

ne vem kaj ima to veze s fašizmom, nacizmom, komunizmom, če sem se odločil da ne želim tujcev v sloveniji, ker jih imamo številčno dovolj. to je moja odločitev in jaz za te ljudi ne bom prispeval denarja.
od tebe kot, zagretega zagovornika pa od tebe pričakujem da vsaj mesec podpreš podporo z recimo 100 evri, zaenkrat , če jih želiš pa več tukaj potem pa bo treba tudi malo več dat od sebe, ne samo klamfat kaka dobrota si.
vse tisto kar si napisal da se dogaja na madžarskem, ti moram povedati da se tudi pri nas - haloo zbudi se! levica je vladala 22 let, desnica pa 6 let. preračunaj si % in dobil boš odgovor kako je porazdeljena odgovornost.

lp
dedda
# 12.04.2018 ob 20:57
madzarski narod se je demokraticno spet odlocil napacno, ccc
FDVjevec
# 12.04.2018 ob 21:50
Take novice mi dvignejo pritisk za 100%.
Ko Španija zatira opozicijo in hoče politika strpat v zapor zaradi""""izdaje"""" nobenega ne briga, ko pa Orban prepricljivo zmaga na svobodnih in demokratičnih volitvah, je problem???
Kako toksična tvorba je postala EU, to ni za verjet. Eno navadno rakasto tkivo, ki počasi ubija Evropsko družbo.
Ichthyos
# 12.04.2018 ob 21:00
Enako skuša pri nas skrajna desnica s svojo tv, številnimi mediji, dežurnimi na forumih in fake news shisterizirati narod

Napiše človek, ki uspe vedno odgovarjati prvi na vsaki politični temi, in kateremu se zdi da je upravičen do tega da pol prve strani posmeti s svojimi komentarji.

Orban je produkt zgrešene evropske politike. Enako zgrešen kot ta evropska politika, samo da v drugo smer. Namesto zdrave sredine se opotekamo od nekritičnega sprejemanja migrantpov in medijske blokade negativnih novic o tujcih v evropi, 63tih različni vrst spolov in (nagrajenih) umetnikov ki dojijo pse, do sovražne retorike do priseljencev, simpatiziranje s fašizmom in populističnih floskul namesto rešitev dejanskih problemov.
Oboji pa z močnimi posegi v medije in ljudi na odločevalskih položajih. En kovanec, dve plati...
the law1
# 12.04.2018 ob 21:51
@pace

Iz Orbanovega govora:
"Danes je napad usmerjen v same temelje našega dojemanja svetovnega reda. Imunski sistem naše Evrope namerno slabijo. Ne želijo, da smo to, kar smo, ampak želijo, da postanemo tisto, kar nismo. Želijo, da se pomešamo z narodi, ki so prišli iz drugih koncev sveta, in da se potem, da se izognemo konfliktom, spremenimo."
https://www.casnik.si/viktor-m-orban-ljubiti-samega-sebe-pomeni-ljubiti-svojo-domovino-narod-druzino-madzarsko-kulturo-in-evropsko-civilizacijo/


Kaj čem rečt . Orban totalno pohvalno oz. uau.
Bojan18
# 12.04.2018 ob 22:12
@SamoRes

Fantje, vi pa res vsakemu nasedete, prav Orban je bil Sorosev štipendist.

Potem toliko bolje pozna ozadje.
opat
# 12.04.2018 ob 21:42
*Soroš demokracija* preganja demokracijo na Madžarskem, ki je legitimna. Četudi so izvolili avtokrata je to pač volja ljudstva. Ljudstvo hoče avtokrata. V EU so fouš, ker sami nimajo podpore ljudstva in njihovega mehkužnega in zahrbtnega vladanja nihče ne odobrava.
patriot44x2
# 12.04.2018 ob 21:38
Hahaha zmagaš demokratično pa so resne grožnje. Pro Soroševa EU nas bo pokopala
Robiland
# 12.04.2018 ob 21:21
firbec, verjetno clovek placuje davke. Za razliko od Rogovcev in Metelkovcev.
DrKošarke
# 12.04.2018 ob 21:17
Orban je legitimno izvoljen. Pravzaprav ima več legitimnosti od Merkle.

Merkla idi bek
Orionstar
# 12.04.2018 ob 22:12
Poslanka ZELENIH...direktna Soros izpostava!
Kako prozorno!
Simba
# 12.04.2018 ob 21:49
firbec111: "se pravi to da Orban nadzira medije in krade denar te ne moti. aj stric Soros sem pozabil"
lej, če ne štekaš: to je naloga madžarov da ga odnesejo ven na volitvah. ja? to je naloga njihove policije, tožilstva. če je kradel denar ga komot lahko obrožijo, a ni res? kdo si TI da boš neki suvereni državi govoril da so na volitvah volili nedemokratično ker tebi ni všeč Orban?

bi se rad zgovarjal na hitlerja? okej, povej mi - realno - koliko šans ima Orban da napade in pokori evropo....resno.

"zakaj žlahta ne šteje? a so kakšna pravila? sem kaj spregledal?"
Ja, so pravila, so. Dobro delo boš opravil takrat, ko pomagaš osebi, ki je ne poznaš in ji daš denar/obleko/hrano... dokler boš pa žlahto podpiral si pa nepotist.
Če ne zastopiš, potem so zate vsi politiki ki so svoji žlahti zrihtal službo v JU/JS samo dobrotniki in ne nepotisti... kapiraš? najbrž ne.
Simba
# 12.04.2018 ob 22:05
samores: "Kaj vam je desničarjem torej tako privlačnega na Orbanu?"

meni na njemu čisto nič. je pa proti ilegalnim migracijam. to je pa zadosti. vsaj eden ki je pokazal sredinca EU in merkli. vsi ostali pa hinavsko hitro takoj za tem meje zapirat hkrati pa zgražat se nad njegovo potezo.
Kar ne prenem je hinavstvo in EU ga je polna. povsod dvojna merila. celo za arbitražo. dobr da podpirate to.
lamesa
# 12.04.2018 ob 21:42
aktivist
# 12.04.2018 ob 20:46
Problem niso volitve. Problem je, ce se izvajajo nedemokraticne-avtokratske metode, ki zatirajo delovanje ali moznost normalnega delovanja opozicije.


Kaj pa kričiš? A, ko se to non-stop dogaja v Sloveniji te pa ne moti? A to je tista: če ne zmaga levica, volitve niso demokratične in uporabljene metode so avtokratske?
Resnica123
# 12.04.2018 ob 21:40
EU ni resna, resna groznja multikulti levicarski politiki edino.
Simba
# 12.04.2018 ob 21:19
Ko ti EU reče da nisi demokratičen, potem si taprav demokrat...

sej se spomnimo še, al je že efekt zlate ribice? skripal in solidarnost, bombardiranje sirije, podpora džihadistom, lizanje šupka saudski arabiji... demokratično, kajne? ja, to je EU.
severnik
# 12.04.2018 ob 21:54
Če je Madžarska problem....mah..
Bojan18
# 12.04.2018 ob 21:50
Evropska komisija sprožila preiskavo: resne grožnje demokraciji na Madžarskem

Pa ne, da mislijo s svojo glavo? Kako si drznejo!
Radenm
# 12.04.2018 ob 21:22
Tole ne bo šlo skozi. Poljska in Madžarska bosta ena drugi krili hrbet, in brez soglasja vseh to pač ne bo šlo skozi.
BKn
# 13.04.2018 ob 00:06
No, meni vse skupaj globoko smrdi. Po eni strani imajo v bruslju sestanke, kako Rusi vplivajo na volitve v posameznih drzavah. Govorimo torej o tem, da so obtozili vpletanje neke drzave v notranjo politiko druge. Potem pa imamo tukaj subjekt, ki pocne enako, le da prihaja z zahoda, in tega sploh ne negirajo. Nevarnost za EU je Bruslej sam in bruseljski lobisti subjektov z dolgimi in stevilnimi lovkami. Taksen lobist je Tanja Fajon.
pace
# 12.04.2018 ob 21:47
Če se kdo danes obnaša diktatorsko in v celoti enako kot nekdanji politbiro inkvizitorji, so to prav te evropske komisije s svojimi zloveščimi napadi na suverenost posameznih evropskih držav, če se te želijo izogniti propadu v katerega se peha Evropo in njene narode.

Iz Orbanovega govora:
"Danes je napad usmerjen v same temelje našega dojemanja svetovnega reda. Imunski sistem naše Evrope namerno slabijo. Ne želijo, da smo to, kar smo, ampak želijo, da postanemo tisto, kar nismo. Želijo, da se pomešamo z narodi, ki so prišli iz drugih koncev sveta, in da se potem, da se izognemo konfliktom, spremenimo."
https://www.casnik.si/viktor-m-orban-ljubiti-samega-sebe-pomeni-ljubiti-svojo-domovino-narod-druzino-madzarsko-kulturo-in-evropsko-civilizacijo/
Simba
# 12.04.2018 ob 21:34
firbec111: "sej lahko izstopijo iz EU če jim pravila ne pašejo"
pravila? babura je skupaj sklanfala 26 strani pomislekov za kaj po njenem mnenju orban krši pravila... seveda je čisto na koncu dala "begunce"...

dej nehi. to je pritisk sorosa na madžarsko. sej je prov, ti ga podpiraj, ampak ne bit hinavski in se delat da ga ne. sploh pa ne rabiš bit "nekaj več" ker ti podpiraš ilegalce, normalen folk pa ne.

firbec111: "samo 2 sta. jim pomagam vsak dan ne samo enkrat na leto"
lej, tvoja žlahta/družina ne šteje...
cairns
# 13.04.2018 ob 12:37
Evropska komisija sprožila preiskavo: resne grožnje demokraciji na Madžarskem

Če je kakšna grožnja potem je to ogrožanje EU partitokracije.

Madžari so na volitvah izrazili svoje mnenje. Demokracija itak pomeni vladavina ljudstva. Bruselj pa bi rad vladavino skupinice birokratov ki za povrh sploh niso bili izvoljeni.
Kazalo